Prečo môže byť raw vegánska strava nebezpečná?
Vegánska strava sa v priebehu rokov stáva čoraz populárnejšou, najmä medzi ľuďmi, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie.
Rastúci počet dôkazov skutočne ukazuje, že rastlinná strava (vrátane vegánskej stravy) môže mať mnoho výhod pre zdravie a je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb spolu so zníženou telesnou hmotnosťou a hladinami cholesterolu.
Niektorí ľudia však zaháňajú vegánsku stravu do extrému a vyberajú si iba surovú rastlinnú stravu, ktorú je možné konzumovať bez akéhokoľvek varenia. Niektorí tiež vylučujú potraviny, ktoré boli zmenené z ich prirodzenej formy alebo spracované (napríklad ovsené alebo mandľové mlieko).
Zástancovia tejto diéty tvrdia, že varenie spôsobuje, že suroviny strácajú niektoré zo svojich dôležitých živín a enzýmov. Konzumáciou surovej rastlinnej stravy veria, že diéta zlepší energetickú hladinu, zabráni (a dokonca zvráti) choroby a zlepší celkové zdravie.
Výskum však ukazuje, že surová vegánska strava, ak sa dodržiava dlhodobo, môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Tu je dôvod, prečo:
Problém je dostatok a vstrebateľnosť živín
Výskum naznačuje, že niektoré surové potraviny môžu byť zdravšie ako varené. Napríklad varenie spôsobuje, že ružičkový kel a červená kapusta strácajú až 22 % obsahu tiamínu. Ide o formu vitamínu B1, ktorá udržuje zdravý nervový systém.
Hoci niektoré druhy zeleniny môžu počas varenia stratiť živiny, iné majú pri varení väčší obsah živín. Je to preto, že niektoré živiny sú viazané v bunkových stenách zeleniny. Varenie rozkladá bunkové steny, čo umožňuje uvoľňovanie živín a ich rýchlejšiu absorpciu v tele.
Napríklad, keď je špenát varený, telo ľahšie absorbuje obsiahnutý vápnik. Výskum tiež zistil, že zatiaľ čo varenie paradajok znižuje ich obsah vitamínu C o 28%, zvyšuje ich obsah lykopénu o viac ako 50%. Lykopén sa spája s nižším rizikom celého radu chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a srdcových ochorení.
Špargľa, šampiňóny, mrkva, brokolica, kel a karfiol sú ďalšími príkladmi zeleniny, ktorá je pri varení bohatšia na živiny. Varená zelenina tiež dokáže dodať telu viac antioxidantov. Sú to molekuly, ktoré môžu bojovať proti typu škodlivých molekúl známych ako voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a môžu časom viesť k ochoreniu.
Niektoré druhy zeleniny (vrátane špargle, húb, špenátu, paradajok a brokolice) obsahujú vyššie hladiny antioxidantov beta-karoténu (ktorý telo premieňa na vitamín A), luteínu a lykopénu, keď sú varené, ako keď sú surové.
Strata menštruácie
Ak nie je správne naplánovaná surová vegánska strava, môže viesť k neúmyselnému úbytku hmotnosti, ak neprijímate množstvo kalórií, ktoré vaše telo potrebuje na fungovanie. Týka sa to najmä mladých žien.
Vedci zistili, že 30 % žien do 45 rokov, ktoré dodržiavali surovú stravu viac ako tri roky, malo čiastočnú až úplnú amenoreu (neprítomnosť menštruácie). Je to pravdepodobne kvôli strate hmotnosti spôsobenej surovou vegánskou stravou.
Amenorea môže spôsobiť celý rad problémov, vrátane neplodnosti, ako aj zníženej minerálnej hustoty kostí a osteoporózy. Ďalšie štúdie tiež ukázali, že mladé ženy, ktoré konzumujú o 22-42% menej kalórií, ako je potrebné, mali väčšie riziko potlačenia reprodukčných funkcií.
Zatiaľ čo dodržiavanie rastlinnej stravy môže mať veľa výhod pre zdravie, surová vegánska strava môže zachádzať príliš ďaleko a môže priniesť ešte väčšie riziká, ak sa nebude pozorne dodržiavať. Ak plánujete surovú vegánsku stravu, je dôležité starostlivo plánovať, aby ste sa uistili, že konzumujete všetky živiny, ktoré potrebujete pre optimálne zdravie, v požadovaných množstvách. Neodporúčal by som ho tiež dlhodobo dodržiavať kvôli mnohým rizikám, ktoré môže mať.
zdroj: economictimes.indiatimes.com