Prečo klesá predaj mäsa v Holandsku?
Podľa nového výskumu ABN AMRO predaj mäsa v supermarketoch v Holandsku výrazne klesol.
Maloobchodníci údajne zaznamenali klesajúci predaj mäsových výrobkov už deväť po sebe nasledujúcich štvrťrokov s 13 % poklesom v porovnaní s prvým štvrťrokom 2019. Predpokladá sa, že hlavnou príčinou zmeny sú vyššie ceny a nižšia kúpna sila.
Klesá aj predaj mliečnych výrobkov a čerstvého ovocia, ktoré sa v porovnaní s rokom 2019 znížili o 6 % a 4 %. Čerstvá zelenina však vzrástla o 4 %. Hoci tržby v supermarketoch v priemere klesajú, kompenzovali to rastúce ceny, pričom spotrebitelia teraz platia za potraviny o štvrtinu až tretinu viac ako v roku 2019. V dôsledku toho sa tržby merané v eurách skutočne zvýšili.
Holandskí spotrebitelia, ktorí sa zúčastnili prieskumu, uviedli, že zmenili svoje stravovacie návyky, aby sa vyrovnali s rastúcimi cenami, používajú menej mäsa a viac lacných potravín, ako sú cestoviny a zemiaky. Obmedzujú tiež plytvanie občerstvením a jedlom, nakupujú v diskontoch a uprednostňujú produkty súkromných značiek.
Rozhoduje cena, nie svedomie
Spotreba mäsa v Holandsku už nejaký čas klesá, pričom výskum z roku 2019 ukazuje, že dvaja z piatich ľudí jedia menej mäsa. 10 % opýtaných sa označilo za vegetariánov a 7 % za vegánov. V tom čase boli obavy o životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat najväčšími motivátormi pre zníženie množstva mäsa.
Minulý rok údaje ukázali, že mäso z rastlín sa v Holandsku stalo lacnejšie ako konvenčné mäso . Inflácia a vysoké ceny surovín tvrdo zasiahli živočíšne mäso, pričom medzi februárom a júnom 2022 sa ceny zvýšili o obrovských 21 %. V rovnakom časovom období vzrástli náklady na rastlinné mäso len o 2 %.
"Mäso bolo vždy produktom, ktorý si vyžaduje obrovské množstvo surovín. Na výrobu jedného kilogramu mäsa potrebujete až desať kilogramov obilia. Teraz, v časoch nedostatku, si to vyberá svoju daň," povedal Pablo Moleman z ProVeg Netherlands. "Vzhľadom na veľké využitie surovín je mäso oveľa citlivejšie na narušenie svetového trhu ako jeho alternatívy. Rastlinné mäso jednoznačne víťazí v účinnosti a teraz vidíme, že sa to odráža v cene."
zdroj: vegconomist.com