Bitúnky v Nemecku bojujú o "prežitie"
Bitúnok pre dobytok v Bad Bramstedt by mal byť zatvorený koncom júla. Podľa prevádzkovateľa Vion Food Group je bitúnok "najvýznamnejšou farmou dobytka v severnom Nemecku".
Každý týždeň tam zabili až 3200 zvierat.
Spoločnosť sa v posledných rokoch dostala na titulky kvôli policajným raziám, podozreniam z týrania zvierat a porušovaniu potravinového zákona. Existovalo podozrenie, že choré zvieratá sú nelegálne zabíjané. Okrem toho sa množili správy o dočasne chybnej pištoli, čo malo za následok zabíjanie dobytka bez anestézie. Vtedajší minister životného prostredia a poľnohospodárstva Šlezvicka-Holštajnska Robert Habeck (Zelení) následne na týždne odstavil prevádzku, no neprišlo k žiadnym ďalekosiahlym následkom.
Bitúnky sa sťažujú na malý odbyt
Zatvorením Vion Food Group reaguje na zmeny na trhu, najmä klesajúci dopyt po mäse. Mnohé bitúnky v Nemecku sa sťažujú na nadmerné kapacity a nedostatočnú objednávkovú situáciu.
Zatvorenie bitúnku v Bad Bramstedt 31. júla 2023 ovplyvní prepravné trasyna jatočný dobytok v okrese Segeberg. Dopravné trasy sa výrazne predlžujú, keďže prevádzky na severe regiónu už nie sú dostupné. Bitúnok v súčasnosti zamestnáva 250 ľudí.
Vion Food Group bude so závodnou radou rokovať o zosúladení záujmov a sociálnom pláne. Spoločnosť tiež uviedla, že od roku 2012 priebežne prispôsobovala kapacity areálu Bad Bramstedt klesajúcej populácii dobytka v severnom Nemecku.
Zatvorenie bitúnku je preto dôsledkom súčasnej situácie na trhu a všeobecného spoločenského trendu smerom k menšej spotrebe mäsa.
Šlezvicko-Holštajnský minister poľnohospodárstva Werner Schwarz (CDU) označuje zatvorenie za vážnu ranu pre mäsový priemysel a poľnohospodárstvo.
Zatvorenie bitúnku pre dobytok v Bad Bramstedte odráža súčasné zmeny v mäsovom priemysle, najmä rastúci dopyt po rastlinných alternatívach a spoločenský posun smerom k uvedomelejšej a udržateľnejšej výžive. Uvidí sa, ako sa bude vyvíjať situácia v priemysle a ako bude potravinárstvo a poľnohospodárstvo reagovať na budúce výzvy.
zdroj: vegan-news.de