Pre celosvetovo klesajúcu spotrebu mlieka sa mliečny priemysel zameral na Čínu

Celosvetová spotreba mlieka a mliečnych výrobkov vo vyspelých krajinách klesá. Mliečny priemysel sa teda namiesto preorientovania na rastlinné alternatívy, zameral na vývoz produktov do Ázie napriek tomu, že sa jedná o oblasť s najvyššou intoleranciou mlieka na svete.
Po mnoho generácií dospelí Číňania mlieko väčšinou ignorovali a považovali ho za jedlo pre deti alebo starších ľudí. A je tu aj biologický dôvod, prečo Číňania mlieko nepili.
Chuť Číňanov po mlieku v posledných rokoch explodovala. Národ s takmer 1,4 miliardami ľudí je v súčasnosti druhým najväčším spotrebiteľom mliečnych výrobkov na svete. Dovoz letí za hranice a mliekarne od Nového Zélandu po Nemecko doplnili požiadavky na mlieko.
Veľmi zaujímavým detailom v celom tomto obchode je, že veľa ľudí v Číne, rovnako ako väčšina Ázie, netoleruje laktózu. Ľudské deti produkujú enzým, ktorý im umožňuje tráviť mlieko, ale vo väčšine sveta sa jeho hladiny s pribúdajúcimi rokmi znižujú.
Ľudia európskeho pôvodu sú trochu neobvyklí v tom, že zväčša bez námahy trávia mliečne výrobky ako dospelí. V Číne veľmi citovaná štúdia odhadla, že 92% dospelých malo problémy so vstrebávaním laktózy; nedávno čínska agentúra pre preventívnu medicínu uviedla, že v čase, keď majú deti 11 až 13 rokov, asi 40% stratilo schopnosť ich trávenia.
Ako je teda možné napriek všetkému, že Čína začala mať takú chuť na mliečne výrobky?
Po väčšinu 20. storočia malo mlieko v Číne pomerne nízky profil, hovorí Thomas Dubois, profesor humanitných vied na pekinskej normálnej univerzite, ktorý študoval národný mliekarenský priemysel . Na severovýchode bolo veľa drobných mliečnych fariem s priemerne štyrmi kravami a ich mlieko sa dostávalo vlakom do ruského mesta Harbin, kde sa z väčšiny z neho vyrábalo maslo a syr. Nakoniec sa však v pobrežných mestách objavili väčšie mliekarne. S niekoľkými poklesmi spôsobenými inváziami, hladomormi a ďalšími poklesmi sa veľkovýroba nabrala na obrátkach.
Do 80. rokov v Číne bolo sušené mlieko zdraviu prospešným výrobkom a všeobecne sa používalo pre deti a pre starších ľudí. Na začiatku 80. rokov sa v Pekingu bežalo na mlieku, hovorí Dubois a ľudia na neho čakali celú noc v rade. "Mali ste naozaj prísny pomer, koľko ste schopní dostať pre svoju domácnosť," hovorí Dubois. "Toto bolo skutočne, skutočne cenené."

"Ešte viac ako pre deti sa mlieko považovalo za jedlo pre starších ľudí." Poznám toľko ľudí, ktorí majú od začiatku veľmi podobný príbeh, vkrádali sa do zásob mlieka svojej rodiny a skúšali niečo - vieme, že je to pre dieťa alebo babičku, ale trochu sa snažia a myslia si: "Toto je najchutnejšia vec, ktorú som v živote zažil, "hovorí.
Do 90. rokov a na začiatku 2000. rokov bolo v Číne oveľa jednoduchšie získať tekuté mlieko. Boli postavené obrovské mliekarenské prevádzky, niektoré z najväčších na svete. Ani úmyselný falšovací škandál v roku 2008 - melamín ktorý bol pridaný do detskej výživy s cieľom zvýšiť jeho zjavný obsah bielkovín, pričom zabil najmenej šesť detí a ochorel na tisíce ľudí - nemal dlhodobý dopad na konzumáciu mlieka. V článku o čínskej mliekarni Dubois píše, že tržby u dvoch najväčších čínskych poskytovateľov klesli za prvých 10 dní po odhalení škandálu o 80%, ale čoskoro sa odrazili.
Mlieko a ďalšie mliečne výrobky, najmä trvanlivé UHT mlieko a pitné jogurty, sú dnes v čínskych mestách ľahko a lacno dostupné. Pizza Hut, aj keď je v Číne stále formálnejším zážitkom ako v USA, je možné ju stretnúť preplnenú školákmi, ktorí pojedajú guľky taveného syra, ktorým by sa staršie generácie pravdepodobne vyhli.
Ako sa teda k tomu všetkému stavajú vedci, ktorí neznášanlivosť laktózy zaznamenali? Je to niečo, nad čím Dubois premýšľal roky. "Keď som projekt prvýkrát začal, chodil som k cudzím ľuďom, ktorí pili mlieko, a pýtal som sa, ako sa vyrovnávajú s tráviacimi problémami," hovorí. "Odpoveď bola konzistentná:" Ak ma to bude obťažovať, prestanem. "
Jedným z dôvodov prečo ľudia konzumujú mliečne výrobky môže byť to, že veľká časť mliečnych výrobkov konzumovaných v Číne sa konzumuje ako jogurt. Fermentačný proces štiepi laktózu, takže ľudí už nemá veľa čo trápiť. Rovnako aj objem spotrebovanej laktózy má veľký vplyv na následné gastrointestinálne účinky. Ak ľudia nekonzumujú viac, ako je pohár mlieka, denne sa spravidla nedostanú do problémov. Nie je pravdepodobné, že by každý deň trochu mlieka a mliečnych výrobkov vyvolalo u ľudí problémy.
zdroj: bbc.com