Štúdia: Vegánstvo dokáže znížiť uhlíkovú stopu až o 73%

27.09.2020

Vyhýbanie sa mäsu a mliečnym výrobkom by mohlo znížiť vašu uhlíkovú stopu z potravín takmer o tri štvrtiny. 

Štúdia z roku 2018 naznačuje, že konzumácia vegánskej stravy by mohla byť "najväčšou cestou", ako znížiť vplyv na životné prostredie na Zemi. Vedci z Oxfordskej univerzity zistili, že delenie mäsa a mliečnych výrobkov z vašej stravy môže znížiť uhlíkovú stopu jednotlivca z potravy až o 73 percent.

Keby všetci prestali jesť tieto potraviny, zistili by, že využitie globálnej poľnohospodárskej pôdy by sa dalo znížiť o 75 percent, čo je plocha ekvivalentná veľkosti USA, Číny, Austrálie a EÚ dohromady.

Nielenže by to malo za následok výrazný pokles emisií skleníkových plynov, ale aj to by uvoľnilo  pôdu pre divo žijúce zvieratá stratenú v poľnohospodárstve, čo je jedna z hlavných príčin hromadného vymierania divočiny. 

Nová štúdia publikovaná v časopise Science je jednou z najkomplexnejších analýz, ktorá sa doteraz zaoberala škodlivými účinkami poľnohospodárstva na životné prostredie. Zahŕňala údaje o takmer 40 000 farmách v 119 krajinách. 

Zistenia ukazujú, že výroba mäsa a mliečnych výrobkov je zodpovedná za 60 percent emisií skleníkových plynov v poľnohospodárstve, zatiaľ čo samotné výrobky z mäsa po celom svete poskytujú iba 18 percent kalórií a 37 percent bielkovín, pričom zaberá až 83% všetkej poľnohospodárskej pôdy. 

Vedci v štúdii skúmali celkovo 40 poľnohospodárskych produktov, ktoré pokrývajú 90 percent všetkých konzumovaných potravín. Pozerali sa na to, ako každý z nich ovplyvňoval životné prostredie analýzou emisií zmeny podnebia, znečistenia vody a znečistenia ovzdušia.

Vedúci autor Joseph Poore uviedol: "Vegánska strava je pravdepodobne jediný a najlepší spôsob, ako znížiť váš dopad na planétu Zem, nielen skleníkové plyny, ale aj globálne okyslenie, eutrofizáciu, využívanie pôdy a vody." 

"Je to oveľa väčší prínos ako obmedzenie letov alebo kúpa elektromobilu," vysvetlil. To by len znížilo emisie skleníkových plynov. "Vyhýbanie sa konzumácii živočíšnych produktov prináša oveľa lepšie environmentálne výhody ako pokus o kúpu udržateľného mäsa a mliečnych výrobkov," dodal.

Výskum sa zameral aj na rôzne techniky používané na výrobu rovnakých potravín a zistil veľké rozdiely z hľadiska vplyvov na životné prostredie. 

Napríklad hovädzí dobytok chovaný na prírodných pastvinách využíval 50-krát menej pôdy ako chov dobytka na odlesnenej pôde. Posledne menovaný môže v porovnaní viesť k až 12-násobne vyšším emisiám skleníkových plynov.

To je v ostrom kontraste s emisiami skleníkových plynov uvoľňovaných v dôsledku výroby bielkovín na rastlinnej báze pre také položky, ako sú tofu a hrach. Poore tiež vysvetlil, že aj výrobné metódy, ktoré sa považujú za udržateľné, ako je chov sladkovodných rýb a hovädzie mäso z trávy, môžu predstavovať environmentálne problémy.

"Premena trávy na [mäso] je ako premena uhlia na energiu. Prichádza s nesmiernymi nákladmi na emisie, "povedal pre denník The Guardian .

Poorov výskum je výsledkom päťročného projektu, ktorý sa pôvodne začal vyšetrovaním udržateľnej výroby mäsa a mliečnych výrobkov. Sám prestal jesť živočíšne produkty po prvom roku sám.

Ďalším krokom, (Poore uviedol pre denník The Independent), je nájdenie spôsobov, ako otestovať jeho navrhovaný prístup v praxi. "Problém je v tom, že nemôžete len tak umiestniť environmentálne značky na niekoľko potravín a zistiť, či to má nejaký vplyv na nákup," uviedol.

"Spotrebiteľom nejaký čas trvá, kým si uvedomia veci a potom ešte viac, aby podľa nich konali. Ďalej musia byť štítky pravdepodobne v kombinácii s daňami a dotáciami. Môj názor je, že komunikácia informácií so spotrebiteľmi by mohla posunúť celý potravinový systém k udržateľnosti a zodpovednosti. "

zdroj: independent.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky