Podľa akademikov musí Austrália znížiť spotrebu mäsa o 90%

Podľa autorov by sa Austrálčania mali stať "flexitariánmi" a znížiť spotrebu mäsa o 80 - 90 %.
Akademici požiadali Austrálčanov, aby vylúčili zo stravy hovädzie mäso, aby splnili ciele v oblasti zmeny klímy a dosiahli do roku 2050 čistú nulu. V novej knihe s názvom Food in a Planetary Emergency autorky Diana Bogueva a Dora Marinova obvinili austrálskych jedákov mäsa zo zhoršenia krízy.
Zistenia v knihe boli zhrnuté zo stoviek recenzovaných štúdií a metaanalýz, ktoré spájajú potraviny s vplyvom na životné prostredie. Podľa autorov, na vytvorenie jednej kalórie hovädzieho mäsa je potrebných neuveriteľných 38 kalórií, čo spôsobuje jednu tretinu všetkých skleníkových plynov a ničí divokú zver v dôsledku znečistenia pôdy
Doktorka Bogueva z Centra pokročilého potravinového inžinierstva na Univerzite v Sydney uviedla, že živočíšny priemysel má škodlivé účinky na planétu prostredníctvom straty biodiverzity, odlesňovania, erózie trávnatých plôch, znečistenia plastmi, vyčerpania pôdy planéty, nadmerného využívania sladkej vody a využívanie druhov.
Autori tiež citovali správu EAT-Lancet , ktorá navrhuje, aby ľudia zredukovali konzumáciu červeného mäsa na 14 g denne. Dodali, že prechod na flexitariánstvo - konzumáciu prevažne rastlinnej stravy s príležitostným mäsom - drasticky zníži emisie skleníkových plynov a zníži vplyv poľnohospodárstva na životné prostredie.
"Namiesto pestovania obilia alebo potravín, ktoré potrebujeme na ľudskú spotrebu, pestujeme obilie pre zvieratá - a potom ich konzumujeme." Povedala to profesorka Marinvoa pre ABC .
"To je veľmi neefektívny a iracionálny spôsob výživy obyvateľstva." Dodala, že zatiaľ čo Austrálčania sú "závislí na mäse", populácia Gen Z je otvorenejšia zmene svojich stravovacích návykov.
"Veľmi radi by zvýšili spotrebu tradičných rastlinných potravín, ako je ovocie a zelenina, strukoviny, hľuzy, ale viac váhajú s alternatívnymi bielkovinami napriek tomu, že toto odvetvie v podstate prekvitá," povedala profesorka Marinova.
Reakcia mäsového priemyslu
Postrehy a komentáre akademikov boli mäsovou lobby odmietnuté ako zastarané a "lenivé". Generálny riaditeľ Meat and Livestock Australia Jason Strong povedal: "Informácie sú buď staré, alebo ide o naivnú interpretáciu informácií a v niektorých prípadoch sú jednoducho lenivé."
Tvrdil, že autori príliš zjednodušili problémy, ktoré sú oveľa zložitejšie. Navyše dodal, že skreslili systém výroby potravín a nesprávne vypočítali konverziu kalórií, emisie dobytka a čistenie pôdy. Dodal, že mäsový priemysel načrtol plán, ako byť uhlíkovo neutrálny do roku 2030, a farmári skúšajú metódy na zvýšenie biodiverzity.
"Poľnohospodárstvo si uvedomuje potrebu byť dlhodobo udržateľné a reaguje rýchlejšie ako ktokoľvek iný," povedal. Strong tiež odmietol správu EAT-Lancet s tým, že je neobjektívna a do značnej miery zdiskreditovaná.
Richard Eckard, profesor trvalo udržateľného poľnohospodárstva na University of Melbourne, povedal: "Tvrdiť, že musíme znížiť našu spotrebu červeného mäsa kvôli emisiám skleníkových plynov, je zavádzajúce a naivné.
"Úplne ignoruje, že máme novú technológiu, ktorá dokáže znížiť emisie hospodárskych zvierat až o 80 percent. "Povedal by som, že vyhlásenie o uhlíkovej neutrálnosti do roku 2030 zo strany priemyslu červeného mäsa v Austrálii je jedným z najvýznamnejších vyhlásení smerom ku klimatickej reakcii, aké sme kedy videli."
Strong dodal: "Do roku 2050 budeme mať o 2,2 miliardy ľudí viac a budeme potrebovať všetku udržateľnú produkciu potravín, ktorú môžeme získať. "Nebudeme to schopní urobiť tak, že ľudia budú selektívne ostreľovať rôzne časti dodávateľského reťazca.
"Máme zodpovednosť a príležitosť nakŕmiť svet a zároveň zachrániť planétu, a to je to, čo plánujeme urobiť."
zdroj: totallyveganbuzz.com