Po zákaze označovania vegánskych výrobkov teraz Francúzsko odporúča obmedziť sóju vo verejnom stravovaní
Francúzsko urobilo ďalší kontroverzný krok v regulácii potravín rastlinného pôvodu.
ANSES, národná agentúra pre bezpečnosť potravín, vydala 26. marca odporúčanie, v ktorom vyzýva prevádzky verejného stravovania, aby sa vyhli podávaniu produktov na báze sóje, pričom citovala potenciálne zdravotné riziká spojené s izoflavónmi – rastlinnými zlúčeninami, ktoré napodobňujú estrogén. Agentúra tiež požiadala výrobcov, aby prehodnotili techniky spracovania sóje s cieľom znížiť koncentrácie izoflavónov v spotrebiteľských produktoch.
Mäso spôsobujúce rakovinu je bezpečné, sója ktorá pred ňou chráni nie
Niektorí pozorovatelia si všímajú nejednotnosť postoja Francúzska k verejnému zdraviu pri porovnávaní sóje s inými široko konzumovanými potravinami so známymi zdravotnými rizikami. V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované červené mäso ako karcinogén skupiny 1, čím ho spájala s kolorektálnym karcinómom. Napriek tomu ANSES podobné obmedzenia hromadného stravovania na mäsové výrobky nevydal.
"Sme prekvapení, že ANSES neposkytuje porovnateľné odporúčanie pre spracované červené mäso," dodala Klapp z ProVeg. "V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogén. ANSES neodporučil jeho odstránenie zo spoločného stravovania."
Rafael Pinto, senior manažér pre politiku v Európskej vegetariánskej únii, bol priamejší. Nazval usmernenie ANSES formou spotrebiteľskej manipulácie a povedal, že "popiera vedecký konsenzus" a slúži ako "taktika na odstrčenie spotrebiteľov od rastlinných alternatív".
Francúzska diétna politika čelí čoraz väčšej kontrole zo strany mimovládnych organizácií a environmentálnych skupín, ktoré tvrdia, že konzervatívny postoj krajiny brzdí pokrok v oblasti trvalo udržateľného stravovania. S Európskou úniou, ktorá aktívne podporuje diverzifikáciu bielkovín, by francúzsky prístup k sóji mohol odložiť celoeurópske ciele pre potravinové systémy šetrné ku klíme.
"Potraviny na báze sóje sa bezpečne konzumujú na celom svete po stáročia," povedala pre Euractiv Michela Bisonni, riaditeľka Plant-Based Foods Europe . Bisonni kritizovala zákaz stravovania so sójou ako ďalšiu politiku prijatú "bez zohľadnenia celého súboru dôkazov […] na záver o vyváženom prístupe rizika a prínosu".
Boj Francúzska proti vegánstvu
Toto nie je prvý konflikt Francúzska s rastlinným sektorom. Vo februári 2024 krajina zaviedla dekrét, ktorý zakazuje rastlinným produktom používať na obaloch výrazy ako "steak", "rezeň" alebo "slanina". Úradníci tvrdili (bez dôkazov), že terminológia týkajúca sa mäsa zavádza spotrebiteľov a podkopáva tradičné poľnohospodárske postupy.
V januári 2025 však francúzsky Conseil d'État – najvyšší správny súd – platnosť dekrétu pozastavil. Súd rozhodol, že zákaz názvov súvisiacich s mäsom na rastlinných produktoch je v rozpore s európskym právom a predstavuje hrozbu pre spravodlivú hospodársku súťaž.
zdroj: vegnews.com
