Po roku 2023 bude vegánske mäso lacnejšie ako mäso zo zvierat

07.02.2022

Podľa nových informácií neziskovej organizácie Good Food Institute (GFI) sa predpokladá, že náklady na mäso rastlinného pôvodu dosiahnu do roku 2023 rovnakú úroveň ako konvenčné mäso zvierat.

Dosiahnutie cenovej parity je nevyhnutné pre bežné prijatie, pretože spotrebitelia s väčšou pravdepodobnosťou vyskúšajú novú rastlinnú možnosť, ktorá nie je oveľa drahšia ako jej náprotivok na báze zvierat.  

V nedávnej štúdii GFI so spotrebiteľskou výskumnou spoločnosťou Mindlab, ktorá skúmala cenu ako hnaciu silu nákupného zámeru, spotrebitelia hodnotili cenu ako druhý najdôležitejší faktor (za chuťou) pri kúpe rastlinného produktu. Hoci maloobchodné tržby za mäso z rastlín vzrástli v roku 2020 v priemere o 45 percent, údaje spoločnosti Neilson ukazujú, že mäso z rastlín je v súčasnosti dvakrát drahšie ako konvenčné hovädzie, trikrát drahšie ako bravčové a štyrikrát drahšie ako kura. 

Pre väčšinu spotrebiteľov by odstránenie cenového rozdielu pravdepodobne zvýšilo zámer nákupu produktov na rastlinnej báze. Na dosiahnutie cenovej parity majú rastlinné potraviny niekoľko prekážok. 

Odvetvie živočíšnej výroby dokázalo udržať náklady na nízkej úrovni, pretože už desaťročia vo veľkom zabíja zvieratá na výrobu potravín s pomocou vládnych dotácií. 

Sektor založený na rastlinách je však novší a zatiaľ nedosiahol rovnaké úspory ako mäsový priemysel. "Dosiahnutie cenovej parity sa približuje," povedala pre VegNews Emma Ignaszewski, projektová manažérka Corporate Engagement Project v GFI. "Zefektívnenie dodávateľského reťazca rastlinného mäsa a jeho odolnosť voči rizikám môže viesť k nižším nákladom pre výrobcu a v konečnom dôsledku k väčšej cenovej dostupnosti pre spotrebiteľa."

2032: Koniec živočíšneho mäsa?

Správa z roku 2021 investičnej spoločnosti Blue Horizon a obchodného konzultanta BCG tiež poukazuje na to, že kľúčom k akceptácii spotrebiteľmi je cenová parita. Správa uvádza, že alternatívne bielkoviny musia chutiť rovnako dobre ako konvenčné potraviny, ktoré nahrádzajú, a stoja buď rovnako alebo menej. Podľa ich výskumu sa cenová parita uskutoční v troch kľúčových fázach.

Po prvé, rastlinné produkty, ako sú hamburgery, mliečne výrobky a vaječné náhrady vyrobené zo sóje, hrachu a iných rastlinných proteínov, dosiahnu cenovú paritu v roku 2023. Do roku 2025 budú alternatívne proteíny vyrobené z mikroorganizmov, ako sú huby, kvasinky a jedno- bunkové riasy dosiahnu paritu. A napokon, bielkoviny pestované priamo zo živočíšnych buniek (často nazývané "bunkové mäso" alebo "kultivované mäso") dosiahnu cenovú paritu do roku 2032.

Vlastný výskum GFI naznačuje, že kultivované mäso by sa mohlo stať cenovo konkurencieschopným s niektorým konvenčným mäsom zvierat už v roku 2030, keď sa predpokladá, že kultivované mäso dosiahne výrobné náklady 2,92 USD za libru.

"Nič z toho sa nemôže stať, pokiaľ spotrebitelia nie sú spokojní s chuťou rastlinných mäsových výrobkov. Nepomáha to rozširovať niečo, čo si spotrebitelia nekúpia," povedal Ignaszewski. "Spoločnosti musia teda predovšetkým vyrábať produkty na rastlinnej báze, ktoré sú stále bližšie k chuti rovnakej alebo lepšej ako bežné mäso. Škálovanie rastlinného produktu, ktorý chutí rovnako ako konvenčné mäso - alebo lepšie - do tej miery, že dosahuje aj cenovú paritu, je zlatým vzorcom."

Prečo cena živočíšneho mäsa rastie

Podľa GFI nie je pokrok v oblasti cenovej parity rastlinného mäsa ovplyvnený len výrobnými nákladmi, ale aj vplyvom trhu, ktorý zvyšuje cenu tradičných živočíšnych mäsových výrobkov. Nedávny vývoj v živočíšnej výrobe, ako sú vyššie vstupné náklady, problémy s prácou u mäsiarov a prerušenia dodávateľského reťazca, to všetko ovplyvnilo cenu živočíšneho mäsa. Na jeseň 2021 zaznamenali kategórie konvenčného mäsa, ako je hovädzie, kuracie a bravčové mäso, dvojciferný nárast cien v porovnaní s rovnakým týždňom v roku 2020. Ceny rastlinného mäsa v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesli alebo zostali rovnaké.

K ďalším prerušeniam dodávateľského reťazca došlo na začiatku pandémie COVID-19, keď boli bitúnky a závody na spracovanie mäsa v celej krajine nútené zatvoriť z dôvodu prepuknutia ochorenia COVID-19 medzi pracovníkmi, čo spôsobilo oneskorenia v dodávateľskom reťazci mäsa.

Pracovné podmienky na bitúnkoch znamenajú, že pracovníci sú vystavení vyššiemu riziku nákazy. "Takéto prerušenia a následné zvyšovanie cien konvenčných živočíšnych potravín idú ruka v ruke s neefektívnosťou výroby konvenčného dodávateľského reťazca mäsa," uviedla GFI vo svojej správe. 

Rastlinné mäso sa približuje k parite

V posledných rokoch sa veľké značky a privátne značky už pokúšali podporiť dopyt po rastlinných produktoch. V roku 2020 Trader Joe's uviedol na trh svoje rastlinné hamburgerové karbonátky vyrobené z hrachového proteínu a ich cenu za 4,49 dolára za dve štvrťlibrové karbonátky. Aj v roku 2020 spoločnosť Kroger uviedla na trh svoju rastlinnú kuraciu mletú mäso s cenou 6,99 USD za jednolibrové balenie.

Rastlinná značka Impossible Foods minulý rok oznámila druhé zníženie ceny za svoje mleté ​​mäso na rastlinnej báze v priebehu jedného roka, čím znížila odporúčanú maloobchodnú cenu na 9,32 USD za libru, čo predstavuje pokles o 20 percent. A konkurent Beyond Meat tiež povedal, že jeho cieľom je do konca roka 2024 podliezť cenou živočíšne bielkoviny aspoň v jednej kategórii.

zdroj: vegnews.com 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky