Po ochutnaní laboratórneho mäsa sa Američania postavili proti jeho zákazu
Nezáleží na politickom názore, alebo životnom postoji človeka v USA. Ten kto ochutnal laboratórne mäso, už nepožadoval jeho zákaz.
Tesne predtým, ako v minulom roku na Floride nadobudol účinnosť zákaz pestovaného mäsa , spoločnosť UPSIDE Foods usporiadala v štáte ochutnávku pestovaného kurčaťa s názvom Freedom of Food Pop-Up. Výskumníci z Tufts University využili príležitosť na preskúmanie tejto udalosti a teraz publikovali článok , ktorý odhaľuje poznatky o akceptácii pestovaného mäsa medzi Američanmi.
Jedným z najvýznamnejších je, že drvivá väčšina účastníkov sa po ochutnaní produktu postavila proti zákazu pestovaného mäsa. Toto platilo bez ohľadu na politickú príslušnosť; tí, ktorí sa identifikovali ako demokrati, republikáni, libertariáni, nezávislí alebo inak, všetci uviedli, že vláda by nemala zasahovať do inovácií malých podnikov, ktoré prispievajú k zlepšeniu spoločnosti.
"Zákaz pestovaného mäsa vytvára v tejto krajine naozaj hrozný precedens... Úplne založený na zastrašovacích taktikách a politických nezmysloch," povedal jeden z účastníkov.
"V Amerike nezakazujeme potraviny. To nie sme, to jednoducho nerobíme. Toto nie je Four Loko. Za zákazom nie je žiadna veda. Je to nezmysel." Je pozoruhodné, že spoločnosť UPSIDE Foods nedávno zvíťazila v prvom kole súdneho konania po tom, čo v minulom roku podala žalobu proti zákazu pestovaného mäsa na Floride.
Etické a environmentálne výhody
Mnohí účastníci mali pozitívny názor na etické a environmentálne výhody pestovaného mäsa a prirovnali ho k veľkochovu. Poukázali na problémy týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat spojené s konvenčnou produkciou mäsa a vyjadrili obavy z používania hormónov a antibiotík v živočíšnej výrobe.
Niektorých vegánskych hostí však prekvapilo, že pri výrobe pestovaného mäsa sa používajú suroviny živočíšneho pôvodu. Povedali, že sa cítili "oklamaní" a keby o tom vedeli, produkt by nekonzumovali.
Viacerí ľudia verili, že pestované mäso je udržateľnejšie ako konvenčné mäso, ale väčšina uviedla, že na určenie vplyvu na osobné a planetárne zdravie je potrebných viac dôkazov.
"Nemôžeme si vziať celú západnú pologuľu, Severnú a Južnú Ameriku, na chov dobytka a iných hospodárskych zvierat... Nemôžeme čakať 26 rokov a kým nebudeme zúfalí a nebudeme čeliť kríze, a potom ju vyriešiť," povedal jeden z účastníkov. "Myslím si, že je asi dobrý nápad pracovať na problémoch, keď ešte máte na výber."
zdroj: vegconomist.com