Po kultivovanom mäse prichádza aj kultivovaný kolagén

Aleph Farms je celosvetovo prvá spoločnosť zaoberajúca sa pestovaním mäsa, ktorá sa snaží nahradiť celú kravu, vrátane alternatív vedľajších produktov bez porážky, ako je kolagén.
Spoločnosť Aleph Farms s pestovaným mäsom, ktorá predstavila prvý steak z ribeye na svete pestovaný v laboratórnych podmienkach, teraz expanduje na kolagén pestovaný v bunkách v snahe nahradiť celú kravu alternatívami bez porážky.
Bežný kolagén sa vyrába varením a spracovaním kravských koží a kostí a je široko používaný v celom rade priemyselných odvetví, vrátane sektorov zdravia a krásy. S cieľom nájsť nové spôsoby výroby produktov živočíšneho pôvodu vo veľkom meradle bez vykorisťovania zvierat, Aleph Farms objavil spôsob, ako vytvoriť bunkovo kultivovaný kolagén z malej vzorky buniek zo živých kráv, čím sa eliminuje potreba zabíjať zvieratá počas jeho výroby.
Podľa spoločnosti tvorí mäso zo zvierat len jednu tretinu všetkých zvierat zabitých na ľudskú spotrebu a použitie, takže riešením nahradenia veľkochovu zvierat je nájsť nové spôsoby výroby iných produktov živočíšneho pôvodu, napr. ako kolagén a želatína. Vytvorenie kolagénu na báze buniek je ďalším krokom v rozšírení možností technológie bunkovej kultúry, aby nakoniec nahradila celú kravu.
"Priemysel bunkového poľnohospodárstva dal väčšie prísľuby, že nahradí veľkú časť postupov intenzívneho chovu zvierat, ktoré tvoria až 70 percent svetovej produkcie mäsa," uviedol vo vyhlásení Didier Toubia, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Aleph Farms. "Pestované mäso je však len časťou tohto riešenia, pretože mäso predstavuje len 30 - 35 percent zabitých kráv. Zvyšok obsahuje mnoho ďalších cenných vedľajších produktov. Aby sme dosiahli našu víziu, musíme poskytnúť alternatívy aj k ostatným častiam zvierat, vrátane produktov na báze kolagénu.
Pestované mäso ako udržateľné riešenie
Produkcia mäsa prostredníctvom bunkového poľnohospodárstva je rastúci sektor, ktorý umožňuje spotrebiteľom pokračovať v konzumácii mäsa, ale bez negatívnych dopadov priemyselnej výroby mäsa. Pokiaľ ide o izraelskú spoločnosť Aleph Farms , predstavila v roku 2018 prvý steak z hovädzieho mäsa na báze buniek a odvtedy zväčšila jeho veľkosť a prispôsobila ho tak, aby bol životaschopný na výrobu vo veľkom meradle.
V roku 2019 Aleph Farms pestoval svoj bunkový steak na Medzinárodnej vesmírnej stanici mimo obežnej dráhy Zeme, aby ukázal, že táto technológia môže vytvárať zdroje potravy s veľmi obmedzenými prírodnými zdrojmi, ako je pôda a voda.
Teraz Aleph Farms expanduje za hranice jedinej kategórie živočíšneho mäsa a nahrádza široko používané vedľajšie produkty. "Zameranie na jednotlivé kategórie živočíšnych produktov nezodpovedá zložitosti ekosystému živočíšneho poľnohospodárstva," povedal Toubia. "Proteínový prechod by sa mal opierať o systémový prístup, aby úspešne prispel ku komplexnému, spravodlivému a inkluzívnemu prechodu pre poľnohospodárstvo."
Je možné vyrobiť kultivovaný kolagén?
Na výrobu kolagénu spoločnosť Aleph Farms využije kľúčové komponenty z výrobného postupu, ktorý v súčasnosti používa na svoje pestované steaky , vrátane zdrojov hovädzích buniek a rastového média bez živočíšnych zložiek. Kultivovaný kolagén spoločnosti zahŕňa celú extracelulárnu matricu, ktorá obsahuje množstvo proteínov tvoriacich vlákna a predstavuje kompletnú matricu kože, kostí a kĺbov. Kolagén je známy pre svoj špecializovaný proteín a je dobre známy pre svoje zdravotné prínosy.
Kolagén z bunkovej kultúry je prvým produktom, ktorý vznikol z Aleph Frontiers, technologického inkubátora startupu zameraného na vývoj nových technológií a produktov pre prípadnú komercializáciu. Po 18 mesiacoch výskumu sa jeho kolagén teraz posúva do štádia úplného vývoja produktu s predpokladaným komerčným uvedením na trh v roku 2024.
zdroj: vegnews.com