Petícia mäsového priemyslu: Laboratórne mäso? NIE ĎAKUJEM!
Štúdia, ktorú si nechala vypracovať rakúska poľnohospodárska a lesnícka komora v Korutánsku (južný región v Alpách a najmenej osídlený štát), zistila, že 90 % respondentov nie je ochotných pravidelne jesť dopestované mäso, 72 % vyjadrilo obavy týkajúce sa zdravotného rizika a 82 % dokonca chcú technológiu zakázať.
Prieskum sa pýtal viac ako 800 ľudí vo veku 16 rokov a starších a podľa viceguvernéra Martina Grubera (ÖVP) boli účastníci neutrálne a objektívne informovaní o výrobnom procese predtým, ako sa ich spýtali, či by konzumovali mäso "vypestované v laboratóriu".
"Toto vehementné odmietnutie je potvrdením nášho boja proti laboratórnemu mäsu, prosté a jednoduché. Ide o zabránenie tomuto falošnému mäsu dostať sa na trh EÚ," povedal Gruber pre miestne médiá .
Siegfried Huber, prezident korutánskej poľnohospodárskej komory, povedal: "Niekoľko veľkých korporácií chce predbehnúť naše malé poľnohospodárske štruktúry. Tri štvrtiny opýtaných tiež vidí domáce poľnohospodárstvo ohrozené laboratórnym mäsom."
Ochrana obchodníkov so smrťou
V apríli komora spustila petíciu "Laboratórne mäso? NIE ĎAKUJEM!" chrániť poľnohospodárov, spotrebiteľov a životné prostredie. Iniciatívu, ktorá získala jednotnú podporu naprieč všetkými politickými skupinami v rámci valného zhromaždenia komory, postúpia na jeseň budúcej federálnej vláde, aby presadila zákaz pestovaného mäsa, ako to urobilo Taliansko . Doteraz sa vyzbieralo 12 000 podpisov a ďalšie podpisy plánuje komora zbierať na nadchádzajúcich kulinárskych festivaloch a týždenných trhoch.
Petíciu podporujú rôzne významné korutánske osobnosti, ako napríklad lekár a horský farmár Dr. Georg Lexer, autorka kuchárskych kníh a osobnosť sociálnych médií Catrin Ferrari-Brunnenfeld (Variaca Catrin) a olympijský víťaz a farmár Fritz Strobl.
"Veríme, že v Korutánsku je veľa ľudí, ktorí zdieľajú naše obavy a ktorí sú proti zavedeniu týchto produktov. Preto vyzývame všetkých Korutáncov, aby podpísali," hovorí Huber.
Laboratórne mäso ohrozuje zabíjanie zvierat
Podľa oznámenia komory by "mäso vypestované v laboratóriu" mohlo ohroziť domáce poľnohospodárstvo tým, že by poskytovalo neprimerané výhody veľkým korporáciám, čo by mohlo malé farmy vytlačiť z podnikania. Okrem toho komora poukazuje na obavy týkajúce sa potenciálnych zdravotných rizík konzumácie pestovaného mäsa, keďže je potrebné ešte vykonať štúdie o jeho zdravotných účinkoch.
Okrem toho politici citujú štúdiu UC Davis, ktorá tvrdí, že pestované mäso by nebolo lepšie pre životné prostredie ako hovädzie, pretože by mohlo vypúšťať viac CO2. Podľa GFI sa táto nerecenzovaná štúdia UC Davis líši od existujúcej vedeckej literatúry.
Stojí za zmienku, že pri tohtoročnej revízii regulačného rámca schvaľovania pestovaného mäsa, ktorá sa konala v Rade EÚ, Stella Kyriakides , európska komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín, zdôraznila, že nariadenie EÚ o nových potravinách zaručuje ochranu zdravia ľudí a spotrebiteľov záujmy v rámci svojho vnútorného trhu.
Medzitým Alex Holst, hlavný manažér pre politiku Good Food Institute Europe, zdôraznil: "Toto nezáväzné vyhlásenie (odvolávajúce sa na argumenty koalície EÚ proti pestovanému mäsu ) šíri dezinformácie o pestovanom mäse a podkopáva popredný európsky regulačný systém. Prepracovanie zlatého štandardu regulačného procesu pre nové potraviny je teraz úplne zbytočné a hrozí, že EÚ nebude môcť prevziať vedúcu úlohu v tomto sektore – rovnako ako Spojené štáty americké a Čína investujú do pestovaného mäsa, aby podporili svoje ekonomiky a vytvorili pracovné miesta vhodné do budúcnosti.
zdroj: vegconomist.com