PETA chce premeniť závod na spracovanie mäsa na Múzeum empatie zvierat

16.12.2024

Charitatívna organizácia za práva zvierat napísala generálnemu riaditeľovi Tyson Foods, aby vyjadrila záujem o prenájom zariadenia na spracovanie mäsa v Kansase, aby sa z neho stalo "múzeum empatie" a vegánska kaviareň. 

Tyson, jedna z najväčších mäsových spoločností na svete, vo februári zatvorí zariadenie , ktoré spracováva mäso z kráv a ošípaných. V liste generálnemu riaditeľovi Tyson Donniemu Kingovi prezidentka PETA Ingrid Newkirk uviedla, že múzeum by mohlo učiť ľudí "o inteligencii a spoločenskej schopnosti ošípaných a kráv a vážiť si ich ako jednotlivcov, ktorí si zaslúžia pochopenie a rešpekt".

Zatvorením závodu zanikne takmer tisíc pracovných miest. PETA navrhla, že premena priestoru "by mohla tiež vytvoriť pracovné miesta pre niektorých prepustených pracovníkov a zvýšiť cestovný ruch v oblasti".

Ukázať ako sa "vyrába" mäso

Newkirk Kingovi pripomenula podmienky, v ktorých sa chová väčšina zvierat chovaných v USA. List ukazuje na Tysona, že je súčasťou tohto systému. "Ako ukázalo naše vyšetrovanie zariadení Tyson, niektoré zvieratá znášajú strašné týranie zo strany slabo platených, často frustrovaných pracovníkov bitúnkov alebo sú zmrzačené zariadením," napísala Newkirk. 

Okrem toho, že múzeum by ukázalo individualitu a inteligenciu hospodárskych zvierat, ako sú kravy a ošípané, môže "zabezpečiť, aby návštevníci mohli premýšľať o násilí" konzumácie mäsa. Aby im to pomohlo, Newkirk navrhuje, aby si PETA mohla prenajať nejaké mlynčeky na mäso, píly na kosti a ďalšie vybavenie, ktoré sa predtým v zariadení používalo.

Vegánska kaviareň by návštevníkom ponúkala "chutné vegánske jedlo", ako sú hamburgery a klobásy od Tysonovej rastlinnej značky Raised & Rooted. "Chceli by sme návštevníkom pripomenúť, že v 21. storočí, keď potravinársky priemysel – vrátane Tysona – vyrába vynikajúce vegánske jedlá, ktoré sú chutné a zdravé a dopyt po vegánskom mäse neustále rastie, neexistuje absolútne žiadne opodstatnenie pokračovať v zabíjaní a jedení zvierat," uvádza sa v liste.

Tyson zatvára prevádzky, hoci spotreba mäsa stúpa

Závod v Kansase nie je posledným zariadením, ktoré Tyson za posledné dva roky uzavrel. Vo Philadelphii sú naplánované dva závody, ktoré spracúvajú mäso na steaky, zatiaľ čo šesť závodov na spracovanie kurčiat je od roku 2023 zatvorených.

Spoločnosť sa snaží znížiť náklady a sústrediť zdroje na "efektívnejšie závody," povedal Donnie King počas telefonického hovoru. Ale zatváranie závodov na kuratá bolo spôsobené nadhodnotením spotrebiteľského dopytu.

Napriek tomu sa spotreba kuracieho mäsa v USA celkovo zvyšuje, kde je spotreba mäsa nad celosvetovým priemerom. Spotreba mäsa z ošípaných a kráv však klesá , pretože podiel skonzumovaného kuracieho mäsa stúpa.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky