Nová štúdia: Výmena mäsa za rastlinnú stravu znižuje výskyt cukrovky 2 a srdcových chorôb
Štúdia publikovaná v časopise BMC Medicine , posilňuje zdravotné prínosy rastlinnej stravy.
Výskum vedený tímom pod vedením Sabriny Schlesinger z Nemeckého centra pre diabetes systematicky skúmal zdravotné výsledky nahradenia potravín živočíšneho pôvodu rastlinnými alternatívami. Tento komplexný prehľad, prvý svojho druhu, našiel koreláciu medzi rastlinnou stravou a zníženým rizikom srdcových chorôb a cukrovky 2.
Štúdia zaznamenala 27-percentné zníženie výskytu srdcových chorôb a 22-percentné zníženie výskytu cukrovky 2. typu, keď bolo spracované mäso nahradené orechmi alebo strukovinami. Okrem toho výmena masla za olivový olej a vajec s orechmi tiež ukázala potenciálne zdravotné prínosy, hoci nahradenie iných potravín živočíšneho pôvodu malo menej jasné účinky.
Duane Mellor, vedúci učiteľ na Aston Medical School v Spojenom kráľovstve, poskytol kontext k týmto zisteniam a uviedol, že sú v súlade so širšími trendmi formovania stravovacích smerníc. "Pridáva to k obrazu, s ktorým sme už celkom spokojní," poznamenal.
Táto štúdia zdôrazňuje dôležité výhody rastlinnej stravy: podpora osobného zdravia a prispievanie aj k ochrane životného prostredia. Zdôrazňuje potrebu zmeny v stravovacích návykoch, nielen ako osobnú voľbu v oblasti zdravia, ale podľa štúdii o klíme aj ako zásadný krok k riešeniu väčších environmentálnych a klimatických problémov.
zdroj: vegnews.com