Nový prieskum: Vyše 30% Britov chce byť budúci rok vegánmi

Tretina Britov chce v budúcom roku prejsť na rastlinnú stravu, ale 38 percent z nich si myslí, že v priebehu prvých dvoch januárových týždňov zlyhajú.
Štúdia 2000 dospelých ukazuje, že tí, ktorí chcú urobiť zmenu, si 53 percent myslí, že je to zdravší spôsob stravovania. Pre 43 percent potreba jesť mäso jednoducho neexistuje a 30 percent chce len vyskúšať niečo nové.
Ekológia je najväčším stimulom pre polovicu tých, ktorí sa chcú zbaviť mäsa - zatiaľ čo takmer štvrtina počíta s tým, že to posilní ich profil na sociálnych sieťach. Avšak, fish and chips, anglická praženica a pizza patria medzi jedlá, o ktorých si Briti myslia, že by im najviac chýbali.
Chuť je jednou z hlavných prekážok pre ľudí plne oddaných rastlinnej strave, zatiaľ čo pre 42 percent sú to náklady. A 56 percent tvrdí, že by im ich obľúbené jedlá príliš chýbali.
Deborah Blaser z Nurishh, ktorá si objednala prieskum, povedala: "Výsledky prieskumu odhaľujú rastúci trend v našej spoločnosti.
Britom by chýbali fish & chips
"Základom nášho sortimentu je vyhovieť každému tretiemu, kto chce prejsť na rastlinnú stravu, ale nechce robiť kompromisy v chuti. "Tržby v kategórii rastlín sa za posledných päť rokov zdvojnásobili, no produktov, ktoré sa vyznačujú chuťou a podporujú flexitariánsky zvedavých Britov, ktorí plánujú zmenu, je len málo."
Štúdia tiež zistila, že bez ohľadu na to, že ide o nový prieskum pre rok 2022, dve tretiny dospelých sa už aspoň raz pokúsili byť rastlinnejší v kuchyni. A 63 percent priznáva, že je to niečo, čo skúšajú na začiatku každého roka, pričom takmer dve tretiny považujú byť vegánom za "trendy". Štvrtina si myslí, že prechod bude ťažký, ale 50 percent tvrdí, že to bude ľahký prechod.
Nedostatok vôle
Šokujúce je, že takmer polovica (46 percent) priznáva, že pravdepodobne predstierajú, že stále jedia rastlinné potraviny, aj keď v tom zlyhali. A viac ako tretina priznáva, že príliš ľahko podľahne pokušeniu, pričom dôvodom je nedostatok vôle (72 percent), príliš rýchla nuda (47 percent) a strach z premeškania (43 percent).
32 percentám opýtaných trvá len týždeň, kým zlyhajú na prvej prekážke, zatiaľ čo 21 percentám to dokáže zvládnuť jeden celý mesiac, kým to vzdajú. Ukázalo sa tiež, že fajčenie (28 percent), čokoláda (18 percent), zlé návyky (16 percent) a alkohol (15 percent) patria medzi veci, ktorých bolo v minulosti najťažšie vzdať sa. A pätina opýtaných cez OnePoll klamala o tom, že sa niečoho drží, aj keď to už tajne vzdali.
Nurishh sa spojil so šéfkuchárom a televíznym moderátorom Joe Hurdom, ktorý povedal: "Zmeny v našom jedálničku môžu mať zásadný vplyv na ďalšie aspekty života, ako je pocit šťastia, čas strávený prípravou jedál, zlepšenie nášho zdravia a dokonca lepší výkon v našej práci.
"Som flexitarián, takže jedenie a kŕmenie mojej rodiny rastlinnými jedlami sa stalo druhou prirodzenosťou.
"Technicky rastlinné alternatívy k syru sa replikujú najnáročnejšie, takže bolo skvelé vidieť ľudí v Spitalfields skutočne ohromených, keď ochutnali rastlinné verzie svojich obľúbených jedál vytvorených šéfkuchárom Paulom Hannigenom."
zdroj: thescottishsun.co.uk