Nový prieskum: 57% Nemcov by jedlo mäso z laboratória
Vo februári 2022 vykonal inštitút pre výskum verejnej mienky OpinionWay reprezentatívny prieskum s viac ako 1 000 ľuďmi z Nemecka v mene organizácie Good Food Institute Europe .
GFI Europe je medzinárodná mimovládna organizácia, ktorej cieľom je rozvíjať rastlinné a kultivované mäso, aby bol náš potravinový systém udržateľnejší, bezpečnejší a spravodlivejší. Prieskum ukázal, že Nemci častejšie používajú udržateľné produkty a sú veľmi otvorení novým spôsobom výroby mäsa, ako je kultivácia mäsa z buniek.
57 % respondentov uviedlo, že by si kúpili mäso z buniek, ak by bolo dostupné (až 82 % osôb mladších ako 25 rokov).
Okrem toho 25 % ľudí v Nemecku chce v budúcnosti jesť viac rastlinných mäsových výrobkov. Mnoho ľudí zároveň chce ďalej znižovať spotrebu bravčového mäsa (30 %), hovädzieho mäsa (27 %) a údenín vo všeobecnosti (29 %).
Ivo Rzegotta, manažér pre styk s verejnosťou v Good Food Institute Europe, k výsledkom prieskumu hovorí: "Ľudia v Nemecku sa čoraz viac obracajú na rastlinné mäsové a údenárske výrobky a sú otvorení mäsu z laboratória. Zvýšením našej závislosti na týchto trvalo udržateľných možnostiach môžeme výrazne znížiť vplyv nášho potravinového systému na životné prostredie a riziká pre verejné zdravie.
Aby sa však naplno uvoľnil potenciál rastlinného a kultivovaného mäsa, je potrebné výrobky ďalej zlepšovať a znižovať výrobné náklady. Toto nie je zaručený úspech, ale potrebuje politickú podporu. Rovnako ako štát masívne investoval do transformácie energetiky a dopravy, to isté by mal urobiť aj so zmenou stravovania - s verejnými prostriedkami na výskum alternatívnych zdrojov bielkovín a s férovými konkurenčnými podmienkami pre tieto možnosti. Vláda by mala predovšetkým pevne zakotviť podporu týchto udržateľných alternatív v ohlásenej národnej výživovej stratégii."
zdroj: vegan-news.de