Nové štúdie: Vegánska strava znižuje riziko srdcových chorôb

Dve nové longitudinálne štúdie zistili, že strava bohatá na celistvé rastlinné potraviny môže znížiť riziko srdcových chorôb.
Zistenia sa objavujú spolu so správami o pozitívnom vplyve, ktorý môže mať vegánska strava na planétu.
Mladí dospelí, diéta a CVD
Jedna z nedávnych štúdií sa zamerala na súvislosť medzi diétou a rizikom kardiovaskulárnych chorôb (CVD) v období mladej až strednej dospelosti. Vedci skúmali takmer 5 000 ľudí počas 32 rokov. Každý účastník mal vo veku od 18 do 30 rokov, keď sa štúdia začala, a všetci bez CVD.
Lekári hodnotili zdravotný stav každého účastníka počas študijného obdobia a viedli záznamy o jeho strave. Hodnotili tiež kvalitu stravy každého človeka. Vyššie skóre predstavovalo vyššiu konzumáciu nutrične bohatých rastlinných potravín a nižší príjem tučných mäsových výrobkov a menej zdravých rastlinných potravín.
Na konci štúdie sa u 289 ľudí vyvinula CVD. Vedci dospeli k záveru, že u tých, ktorí majú dlhodobú "vysokokvalitnú stravu zameranú na rastliny", bolo o 52 percent menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie CVD.
Okrem toho bolo zvýšenie kvality stravy zameranej na rastliny v mladej dospelosti spojené so 61 percentným nižším rizikom výskytu CVD v strednom veku bez ohľadu na predchádzajúcu kvalitu stravy.
Odborníčka na výživu Kristin Kirkpatrich hovorila o štúdii s Medical News Today . "Údaje uvedené v tejto štúdii sú v súlade s predchádzajúcimi štúdiami o rastlinnej strave a dlhovekosti a metabolickom zdraví," povedala.
"Nie som prekvapená zisteniami a možno je tu aj to, že nikdy nie je neskoro alebo príliš skoro na to, aby ste začali s rastlinnou diétou."
Postmenopauzálne ženy, diéta a CVD

V samostatnej štúdii sa skúmala aj súvislosť medzi rastlinnými potravinami a rizikom CVD. V tomto prípade sa však vedci zamerali na ženy po menopauze. Účastníci mali od 50 do 79 rokov, keď sa štúdia začala v roku 1993 - trvala do roku 2017.
Vedci hodnotili, ako dôsledne účastníci dodržujú portfóliovú diétu. Portfóliová diéta je formou vegánskej stravy a je určená na zníženie LDL cholesterolu. Vylučuje živočíšne produkty a zameriava sa na sójové bielkoviny, rastlinné steroly, rozpustnú vlákninu a orechy.
Odborníci zistili, že tí, ktorí držali portfóliovú diétu najpoctivejšie, mali o 17 percent menšiu pravdepodobnosť srdcového zlyhania. Mali tiež 14 percent a 11 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku koronárnej choroby srdca a CVD.
"V našej štúdii sme tiež zistili odozvu na dávku, čo znamená, že môžete začať v malom, pridávať jednu zložku portfóliovej diéty naraz a získať ďalšie výhody pre zdravie srdca, keď pridáte ďalšie zložky," uviedla vedúca autorka Andrea J. Glenn pre Medical.
Diéta a vplyv na životné prostredie

Rastlinná strava sa dostala na titulky noviniek aj v iných oblastiach. Minulý týždeň denník The Guardian uviedol, že zmeny správania - vrátane diétnych - budú nevyhnutné, aby sa "zabránilo rozpadu klímy ". Vyhlásenie bolo založené na uniknutom návrhu správy OSN.
"Prechod na diéty s vyšším podielom rastlinných bielkovín v regiónoch s nadmernou spotrebou kalórií a potravín živočíšneho pôvodu môže viesť k podstatnému zníženiu emisií a zároveň k prospechu pre zdravie," uvádza sa v správe.
"Rastlinná strava môže znížiť emisie až o 50 percent v porovnaní s priemernou západnou diétou náročnou na emisie." Vedci k tomuto záveru neprišli prvýkrát. V roku 2019 vedci z Oxfordskej univerzity vykonali doposiaľ najkomplexnejšiu analýzu vplyvu poľnohospodárstva na planétu.
Joseph Poore z Oxfordskej univerzity, ktorý štúdiu viedol, uviedol: "Vegánska strava je pravdepodobne jediný najväčší spôsob, ako znížiť váš vplyv na planétu Zem, nielen skleníkové plyny, ale aj globálne okysľovanie, eutrofizáciu, využívanie pôdy a používanie vody."
zdroj: plantbasednews.org