Nová štúdia zistila, že vegánska strava je lepšia pre životné prostredie ako tá stredomorská 

03.03.2023

Vylúčenie zvierat zo stravy je to, čo robí rozdiel.

Podľa nového výskumu publikovaného v International Journal of Environmental Research and Public Health je konzumácia vegánskej stravy pre životné prostredie prospešnejšia ako stredomorská strava . V rámci štúdie sa vedci zamerali na porovnanie dvoch dobre naplánovaných diét, stredomorskej stravy a vegánskej stravy , ktoré sú obe považované za zdravé a šetrné k životnému prostrediu, aby zistili, ako sa líšia v ich vplyve na životné prostredie.

Poukázali na to, že tieto dve diéty sú podobné v tom, že obidve zdôrazňujú rastlinné potraviny (zelenina, obilniny, strukoviny, ovocie, orechy a olej). Jediný kvalitatívny rozdiel medzi týmito dvoma diétami je v tom, že živočíšne bielkovinové potraviny stredomorskej stravy sú vo vegánskej strave nahradené rastlinnými bielkovinami. 

Ako živočíšne produkty ovplyvňujú životné prostredie?

Pre štúdiu výskumníci použili Life Cycle Assessment, metódu na vyhodnotenie environmentálnej stopy produktu. Dve hodnotené diéty mali rovnaké pomery makroživín a pokrývali všetky výživové odporúčania. Výpočty boli urobené na základe teoretickej týždňovej diéty založenej na 2 000 kalóriách za deň. 

Výskumníci konkrétne hodnotili vplyv dvoch vybraných diét na základe metódy "z farmy na stôl", ktorá zahŕňa všetky procesy spojené s výrobou potravín, ako je poľnohospodárska výroba, preprava, spracovanie, balenie a domáca príprava.

Vedci zistili, že vegánska strava mala o 44 percent menší celkový dopad na životné prostredie v porovnaní so stredomorskou stravou. 

Autori tvrdia, že aj mierna konzumácia živočíšnych produktov hrá rozhodujúcu úlohu pri poškodzovaní zdravia ľudí a životného prostredia.

"Tento výsledok jasne podporuje myšlienku, že konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov hrá rozhodujúcu úlohu predovšetkým z hľadiska poškodenia ľudského zdravia a ekosystémov," uviedli vedci v štúdii.

Štúdia ukázala, že dokonca 10 percent kalórií získaných zo živočíšnych produktov bolo zodpovedných za približne polovicu globálneho vplyvu stredomorskej stravy, pričom mäso vykazovalo najväčší podiel (okolo 30 percent), a to napriek malému množstvu zahrnutému v tejto konkrétnej strave. 

Ich výpočty tiež ukázali, že strukoviny boli z hľadiska vplyvu o 84 percent nižšie ako zmiešané mäso a celkový vplyv sójového mlieka bol o 79 percent nižší ako u kravského mlieka.

"Diéta má vplyv na zdravie aj na ekosystém. V našej práci sme porovnávali dve udržateľné diéty s veľmi podobným zložením živín, ale s podstatnými rozdielmi v ich celkovom vplyve na životné prostredie. Nahradenie malej kalorickej kvóty (10,6 percenta) zastúpenej živočíšnou potravou rastlinnou vykázalo výrazné zlepšenie celkového dopadu na životné prostredie, najmä na ekosystémy a ľudské zdravie," uzavrela štúdia.

"To ukazuje, že čím viac je strava založená na rastlinách, tým menej bude mať vplyv na životné prostredie," uviedli vedci. "Táto informácia je pozoruhodná vzhľadom na to, koľko krajín vykazuje stravu bohatú na živočíšne potraviny a do akej miery to predstavuje globálne riziko pre udržateľnosť."

Vegánska strava poráža Stredomorie pri chudnutí

Predchádzajúce výskumy porovnávajúce tieto dve diéty tiež ukazujú, že vegánska strava má lepšie výsledky ako stredomorská diéta na chudnutie, citlivosť na inzulín a hladinu cholesterolu. Štúdia publikovaná v roku 2021 v Journal of the American College of Nutrition zistila, že nízkotučná, rastlinná strava je lepšia pri dosahovaní chudnutia v porovnaní so štandardnou stredomorskou stravou.

Štúdia zistila, že účastníci schudli v priemere približne 13 libier na  vegánskej strave v porovnaní so žiadnou priemernou zmenou na stredomorskej strave. "Zatiaľ čo mnohí ľudia považujú stredomorskú diétu za jeden z najlepších spôsobov, ako schudnúť, diéta v skutočnosti skolabovala a zhorela, keď sme ju otestovali," povedal autor štúdie Neal Barnard, MD, prezident Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu vo vtedajšom vyhlásení.

"V randomizovanej, kontrolovanej štúdii nespôsobila stredomorská strava vôbec žiadnu stratu hmotnosti," povedal. "Problémom sa zdá byť zahrnutie tučných rýb, mliečnych výrobkov a olejov. Naproti tomu nízkotučná vegánska strava spôsobila výrazný a konzistentný úbytok hmotnosti."

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky