Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko Alzheimerovej choroby
Časopis Journal of Alzheimer's Disease publikoval podrobnú štúdiu o úlohe diét pri úprave rizika Alzheimerovej choroby (AD).
Zistenia ukazujú, že režimy, ktoré zahŕňajú viac zeleniny, strukovín, celozrnných výrobkov a ovocia, znižujú možnosť vzniku tejto hroznej neurodegeneratívnej poruchy.
Podľa článku sa preukázalo, že viac rastlinných jedál , ako je stredomorská a tradičná strava v Číne, Japonsku a Indii, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, na rozdiel od západnej stravy. Vedci tiež zistili, že miera AD v týchto krajinách rastie, pretože prijímajú stravovacie návyky západného štýlu.
Prehľad, ktorý tiež skúma, ktoré potraviny znižujú riziko Alzheimerovej choroby, načrtáva ochranné potraviny proti AD: zelená listová zelenina, farebné ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, omega-3 mastné kyseliny a celé zrná. Na druhej strane tiež odhaľuje, ktoré potraviny zvyšujú riziko vzniku demencie.
Mäso, červené mäso a ultraspracované potraviny
Podľa zistení sú rizikovými faktormi demencie nasýtené tuky , mäso, červené mäso, ako sú hamburgery, grilované jedlá, párky v rožku a ultraspracované potraviny.
Zistilo sa, že mäso významne zvyšuje riziko demencie predovšetkým tým, že prispieva k iným faktorom, ako je zápal, inzulínová rezistencia, oxidačný stres, nasýtené tuky, pokročilé produkty glykácie a trimetylamín-N-oxid – všetky korelujú s AD.
Medzitým môžu ultraspracované potraviny viesť k obezite a cukrovke, čo sú rizikové faktory Alzheimerovej choroby. Tieto produkty neobsahujú protizápalové zložky a antioxidačné zložky nachádzajúce sa v celých potravinách, ktoré znižujú riziko demencie, vysvetľujú autori.
Okrem toho sa v práci uvádza, že nárast obezity, podporovaný konzumáciou mäsa a vysoko spracovaných potravín, sa považuje za hlavnú príčinu demencie. Okrem toho poznamenáva, že chudoba v USA je významnou hybnou silou Alzheimerovej choroby kvôli cenovej dostupnosti a dostupnosti spracovaných potravín a mäsa, ktoré podporujú obezitu.
Nakoniec autori silne ukazujú, že prijatie zdravšej stravy môže znížiť osobné riziko Alzheimerovej choroby. Naopak, hovoria, že jedinci, ktorí pokračujú v jedle západnej stravy, budú mať pravdepodobne vyššie riziko AD.
Iná nedávna americká štúdia zistila, že vegánska strava môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie do dvoch mesiacov – ďalšie ochorenie súvisiace s konzumáciou mäsa .
"Grant a Blake komplexne skúmajú a syntetizujú úlohu stravovacích faktorov pri Alzheimerovej chorobe. Dôkazy z rôznych uhlov pohľadu podporujú, že strava, ktorá kladie dôraz na ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy, celozrnné výrobky a... bez dôrazu na mäso, najmä červené mäso, nasýtené tuky a ultraspracované potraviny, je spojená s nižším rizikom Alzheimerovej choroby. Edward Giovannucci, MD, ScD, profesor výživy a epidemiológie na Harvardskej univerzite.
zdroj: vegconomist.com
