Nová štúdia: Ženy s rakovinou prsníka v poslednom štádiu vs vegánska strava
Nová štúdia zistila, že ženy s rakovinou prsníka v poslednom štádiu, ktoré jedli rastlinnú stravu plnú plnohodnotných potravín, schudli, zlepšili sa im hodnoty cholesterolu, mali menšiu únavu a jednoducho sa celkovo cítili lepšie.
Táto štúdia, ktorú uskutočnil tím z University of Rochester Medical Center a Wilmot Cancer Institute, zahŕňala 30 pacientiek, ktoré boli na stabilnej liečbe a mohli tolerovať jedlo. Pacienti s rakovinou v štádiu 4 majú často problémy s konzumáciou dostatočného množstva jedla na podporu svojho tela, čo čiastočne vysvetľuje, prečo sú mnohí z nich zvyčajne vylúčení zo štúdií stravovania tohto druhu.
Vo svojej štúdii publikovanej v časopise Breast Cancer Research and Treatment vedci náhodne rozdelili účastníkov do dvoch skupín. Jedna dostávala štandardnú starostlivosť, zatiaľ čo intervenčná skupina jedla stravu poskytnutú tímom počas ôsmich týždňov. Strava pozostávala výlučne z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov (vrátane celozrnných cestovín), strukovín, zemiakov a orechov a semien. Účastníci sa vyhýbali živočíšnym produktom, ako je mäso, mliečne výrobky a vajcia, ako aj všetkým ďalším olejom a tuhým tukom, ako je bravčová masť. Pacienti tiež užívali denne multivitamín . Táto diéta nezahŕňa žiadne obmedzenie kalórií. V skutočnosti lekári povzbudzovali pacientov, aby jedli tak často, ako chcú.
Po týždennom hodnotení autori štúdie uviedli 95-percentný súlad s týmito usmerneniami.
"Je vzrušujúce vidieť, že tieto veľké zmeny v stravovaní boli uskutočniteľné, dobre tolerované a prijateľné pre účastníkov klinických štúdií," hovorí vedúci výskumu Thomas M. Campbell, MD, odborný asistent rodinného lekárstva na URMC a odborník na používanie rastlín. diéty na zlepšenie zdravia v mediálnej správe.
Prísne rastlinná strava, ktorá vylučuje všetky oleje, sa môže zdať okrajová, no v skutočnosti je populárnou diétou už niekoľko rokov. V roku 2016 dosiahla najvyššiu popularitu hlavného prúdu. Dr. Campbell je spoluautorom najpredávanejšej, no kontroverznej knihy " The China Study". Práca publikovaná v roku 2004 naznačila, že ženy, ktoré jedli viac tukov a potravín živočíšneho pôvodu, mali vysoké hladiny testosterónu v krvi, a teda zvýšené riziko rakoviny prsníka .
Ženy začínali s priemerným BMI 29,7, čo sa považuje za hraničnú obezitu. Tí v diétnej skupine stratili jeden až dve libry za týždeň počas ôsmich týždňov bez povinného cvičenia. Je to zaujímavé zistenie, pretože pacienti s rakovinou prsníka počas liečby často priberajú na váhe , čo so sebou prináša určité riziká. Príliš veľká telesná hmotnosť môže prispieť k zhoršeniu výsledkov rakoviny, rovnako ako podváha. Príklady potravín poskytnutých v klinickom skúšaní rakoviny prsníka zahŕňajú arašidové rezance soba, oceľovo krájané ovsené vločky, banánové ľanové muffiny, sladké zemiaky enchiladas a stredomorskú polievku z bielej fazule.
Zlepšenie kvality života
"Aj keď z tejto malej štúdie ešte nemôžeme povedať nič o tom, či diéta dokáže zastaviť progresiu rakoviny, videli sme predbežné výsledky, ktoré naznačujú priaznivé zmeny v tele, čo je veľmi pozitívne," hovorí Campbell.
Pacienti, ktorí chcú urobiť zmeny v stravovaní, by sa podľa Campbella mali najskôr poradiť so svojimi onkológmi alebo poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti pred vykonaním významných zmien v stravovaní. Málokto možno vie, ale existujú aj onkologickí dietológovia, ktorí pomáhajú pacientom orientovať sa vo výbere potravín tak, aby čo najlepšie zodpovedali ich klinickému obrazu. Keďže typická strava zahŕňa živočíšne aj rastlinné potraviny, takáto náhla zmena môže sťažiť dodržiavanie takejto stravy. To je dôvod, prečo väčšina dietológov odporúča, že ak sa snažíte výrazným spôsobom zmeniť spôsob stravovania, aby ste to urobili tempom, ktoré je udržateľné. Pre niektorých je to rýchle; pre ostatných je to pomalšie.
Ako dietológ považujem túto štúdiu za zaujímavú, ale má svoje nedostatky. Ako už bolo uvedené, Dr. Campbell je popredným zástancom a pedagógom rastlinnej stravy. Je tiež autorom " The China Study Solution", praktickej príručky na implementáciu odporúčaní čínskej štúdie pre lepšie zdravie. Čínska štúdia je v rámci vedy o výžive veľmi kontroverzná, pričom mnohí kritici tvrdia, že výskum je jednostranný. Táto špecifická štúdia má tiež svoje obmedzenia. Jedným z nich bolo, že po ôsmich týždňoch nedošlo k žiadnym významným zmenám v skutočných markeroch rakoviny. Vzhľadom na to, že štúdia trvala iba počas tohto obdobia, je ťažké posúdiť akékoľvek dlhodobé dôsledky z nej a výskumníci vysvetľujú, že to tak nebolo.
zdroj: studyfinds.org