Nová štúdia: Zeleninové klobásy a hamburgery sú až desaťkrát lepšie pre životné prostredie ako mäso
Nová štúdia hodnotiaca vplyv tisícok potravinárskych výrobkov na životné prostredie naznačuje, že vegetariánske klobásy a hamburgery sú pre planétu až 10-krát lepšie ako mäso.
Štúdia z Oxfordskej univerzity hodnotila 57 000 potravinárskych výrobkov zo supermarketov v Spojenom kráľovstve a Írsku. Vedci skúmali štyri faktory: emisie skleníkových plynov, spotrebu vody, využívanie pôdy a potenciál eutrofizácie. (Ten druhý sa týka nadmerného hnojenia vody a pôdy, čo zhoršuje kvalitu.)
Medzi najhoršie pre planétu patrili výrobky zo sušeného hovädzieho mäsa, ako je jerky a biltong. Ale množstvo rastlinných mäsových výrobkov, ako sú klobásy a hamburgery, malo pätinu až desatinu menej ako environmentálneho vplyvu ich náprotivkov zo živočíšneho mäsa.
Výrobky z ovocia, cukru, múky a zeleniny (ako sú polievky, cereálie, šaláty atď.) mali tiež nízky vplyv na životné prostredie.
Profesor Peter Scarborough, oxfordský profesor zdravia populácie, povedal, že zistenia sú "veľmi vzrušujúce".
Uľahčenie udržateľných diét
"Prvýkrát máme transparentnú a porovnateľnú metódu hodnotenia environmentálnej stopy viaczložkových spracovaných potravín," uviedol Scarborough vo vyhlásení . "Tieto druhy potravín tvoria väčšinu nákupov v supermarketoch, ktoré robíme, ale doteraz neexistoval spôsob, ako priamo porovnať ich vplyv na životné prostredie."
Poznamenal, že táto práca by mohla pomôcť vyvinúť nástroje, ktoré by spotrebiteľom pomohli pri rozhodovaní o udržateľnejších nákupoch, ale mohla by tiež "podnietiť maloobchodníkov a výrobcov potravín, aby znížili vplyv dodávok potravín na životné prostredie".
To, ako poznamenal, by uľahčilo každému mať udržateľnejšiu stravu. V Spojenom kráľovstve už ľudia menia spôsob, akým nakupujú. Čiastočne je to kvôli prebiehajúcej kríze životných nákladov, ktorá spôsobila prudký nárast cien mäsa.
V júni jeden prieskum The Vegan Society zistil, že tretina spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve buď vynecháva mäso zo svojho týždenného obchodu, alebo ho obmedzuje. Ďalšia štúdia zo začiatku tohto mesiaca uviedla, že viac ako 25 percent dospelých v Spojenom kráľovstve obmedzuje mäso v dôsledku krízy v oblasti životných nákladov.
zdroj: plantbasednews.org