Nová štúdia: Viac rastlinnej stravy znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o 22%

30.11.2022

Konzumácia aj rastlinnej stravy bohatej na zeleninu, celé zrná, orechy a strukoviny môže podľa výskumu znížiť riziko rakoviny čriev u mužov o viac ako pätinu.

Rozsiahla štúdia, na ktorej sa zúčastnilo 79 952 mužov z USA, zistila, že tí, ktorí jedli najväčšie množstvá zdravých rastlinných potravín, mali o 22 % nižšie riziko rakoviny čriev v porovnaní s tými, ktorí jedli najmenej.

Výskumníci nenašli žiadne takéto prepojenie u žien, z ktorých bolo do výskumu zahrnutých 93 475. Tím navrhol, že spojenie je jasnejšie pre mužov, ktorí majú celkovo vyššie riziko rakoviny čriev. Ich zistenia boli publikované v časopise BMC Medicine .

"Rakovina hrubého čreva je treťou najčastejšou rakovinou na svete a riziko vzniku kolorektálneho karcinómu počas života je jeden z 23 u mužov a jeden z 25 u žien," povedala korešpondujúca autorka štúdie Jihye Kim z Kyung Hee University v Južnej Kórei.

"Aj keď predchádzajúci výskum naznačil, že rastlinná strava môže hrať úlohu pri prevencii kolorektálneho karcinómu, vplyv výživovej kvality rastlinných potravín na túto súvislosť nie je jasný. Naše zistenia naznačujú, že konzumácia zdravej rastlinnej stravy je spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu."

Účastníci neboli delení na vegánov a karnistov

V rámci výskumu sa ľudí pýtali, ako často jedia určité jedlá a nápoje zo zoznamu viac ako 180 položiek. Tiež sa ich pýtali na veľkosť porcie.

Účastníci mohli zaškrtnúť, že každú potravinu konzumovali "nikdy alebo takmer nikdy" až "dvakrát alebo viackrát za deň". V prípade nápojov sa odpovede pohybovali od "nikdy alebo takmer nikdy" po "štyrikrát alebo viackrát za deň".

Skupiny potravín boli klasifikované ako zdravé rastlinné potraviny (celé zrná, ovocie, zelenina, rastlinné oleje, orechy, strukoviny ako šošovica a cícer, čaj a káva), menej zdravé rastlinné potraviny (rafinované obilniny, ovocné šťavy, zemiaky, pridané cukry) a živočíšne potraviny (živočíšny tuk, mliečne výrobky, vajcia, ryby alebo morské plody, mäso).

"Predpokladáme, že antioxidanty nachádzajúce sa v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celé zrná, by mohli prispieť k zníženiu rizika kolorektálneho karcinómu potlačením chronického zápalu, ktorý môže viesť k rakovine," povedala Kim.

"Keďže muži majú tendenciu mať vyššie riziko kolorektálneho karcinómu ako ženy, navrhujeme, aby to pomohlo vysvetliť, prečo konzumácia väčšieho množstva zdravých rastlinných potravín bola spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu u mužov, ale nie u žien."

Väčšina ľudí s diagnostikovanou rakovinou čreva má viac ako 60 rokov. Autori zistili, že prepojenie medzi mužmi sa líši aj podľa rasy a etnického pôvodu. Napríklad medzi japonskými americkými mužmi bolo znížené riziko rakoviny o 20 %, ale u bielych to bolo 24 %. Tím uviedol, že je potrebný ďalší výskum o rozdieloch medzi etnikami.

"Navrhujeme, že spojenie medzi rastlinnou stravou a rizikom rakoviny hrubého čreva môže byť najsilnejšie u japonských, amerických a bielych mužov kvôli rozdielom v iných rizikových faktoroch rakoviny hrubého čreva medzi rasami a etnickými skupinami," povedala Kim. "Na potvrdenie toho je však potrebný ďalší výskum."

Počas štúdie sa u 4 976 ľudí (2,9 %) vyvinula rakovina čreva a okrem stravy sa brali do úvahy aj faktory, ktoré pravdepodobne ovplyvnili výsledky, ako napríklad to, či ľudia trpia nadváhou. Vedci varovali, že pozorovacia povaha štúdie znamenala, že ešte nebolo možné urobiť žiadne závery o príčinnom vzťahu medzi príjmom rastlinnej potravy a rizikom kolorektálneho karcinómu.

zdroj: theguardian.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky