Nová štúdia: Vegetariáni (a vegáni) majú nižšie riziko rakoviny o 14%

01.03.2022

Nová rozsiahla štúdia , spolufinancovaná World Cancer Research Fund a Cancer Research UK, zistila, že vegetariánska alebo vegánska strava je spojená s najnižším rizikom vzniku rakoviny v porovnaní s konzumáciou mäsa, vrátane rýb.

Oxfordský tím skúmal vzťah medzi stravou a rizikom rakoviny analyzovaním údajov od viac ako 472 000 dospelých Britov zozbieraných z britskej Biobanky v rokoch 2006 až 2010. Stalo sa tak len niekoľko týždňov po tom, čo Európsky parlament vyzval EÚ , aby v boji proti rakovine podporovala rastlinnú stravu.

Bezmäsitá diéta

Účastníci uviedli, ako často jedli mäso, a boli zaradení do štyroch rôznych kategórií v závislosti od typu stravy, a to takto:

Skupina 1: Pravidelní jedáci mäsa (tí, ktorí jedli mäso viac ako päťkrát týždenne)

Skupina 2: Nízky počet konzumentov mäsa (tí, ktorí jedli mäso päťkrát alebo menej týždenne)

Skupina 3: Pescatariáni (tí, ktorí jedli ryby a rastlinnú potravu)

Skupina 4: Vegetariáni (strava bez mäsa) kde sa objavili aj vegáni

Všetci účastníci boli bez rakoviny v čase, keď boli prijatí, a boli sledovaní viac ako 11 rokov, aby sa zistilo, či sa u nich nejaká nerozvinula. V priebehu štúdie sa u 12 percent účastníkov, čo predstavovalo 54 961 ľudí, vyvinuli rôzne typy rakoviny od rakoviny prostaty po postmenopauzálnu rakovinu prsníka.

V porovnaní s bežnými ľuďmi, ktorí jedia mäso, sú nízke príjmy mäsa spojené s o dve percentá nižším rizikom rakoviny. Medzitým mali pescatariáni o 10 percent znížené riziko a vegetariáni mali o 14 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny.

Druhy rakoviny

Pokiaľ ide o špecifické typy rakoviny, vedci zistili, že:

  • Ľudia, ktorí jedia málo mäsa, mali o deväť percent nižšie riziko vzniku rakoviny čriev v porovnaní s bežnými konzumentmi mäsa
  • Vegetariánky mali o 18 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku postmenopauzálnej rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré pravidelne jedli mäso
  • Muži vegetariáni mali o 31 percent nižšie riziko rakoviny prostaty
  • Pescatariáni mali o 20 percent nižšie riziko rakoviny prostaty

Zatiaľ čo vedci zistili, že nízky jedák mäsa, pescatarian alebo vegetarián bol spojený s nižším rizikom všetkých druhov rakoviny, svoju úlohu môžu zohrávať aj iné faktory, ako je fajčenie a index telesnej hmotnosti.

Štúdia nakoniec naznačuje, že špecifické stravovacie návyky, ako je znížená konzumácia mäsa alebo vegetariánska strava, môžu mať pozitívny vplyv na zníženie rizika niektorých druhov rakoviny.

Je to v súlade s dlhoročnou radou Svetového fondu na výskum rakoviny, že ľudia by mali obmedziť príjem červeného a spracovaného mäsa a jesť viac plnohodnotných potravín, ako je čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky