Nová štúdia: Vegetariáni (a vegáni) majú nižšie riziko rakoviny o 14%

Nová rozsiahla štúdia , spolufinancovaná World Cancer Research Fund a Cancer Research UK, zistila, že vegetariánska alebo vegánska strava je spojená s najnižším rizikom vzniku rakoviny v porovnaní s konzumáciou mäsa, vrátane rýb.
Oxfordský tím skúmal vzťah medzi stravou a rizikom rakoviny analyzovaním údajov od viac ako 472 000 dospelých Britov zozbieraných z britskej Biobanky v rokoch 2006 až 2010. Stalo sa tak len niekoľko týždňov po tom, čo Európsky parlament vyzval EÚ , aby v boji proti rakovine podporovala rastlinnú stravu.
Bezmäsitá diéta
Účastníci uviedli, ako často jedli mäso, a boli zaradení do štyroch rôznych kategórií v závislosti od typu stravy, a to takto:
Skupina 1: Pravidelní jedáci mäsa (tí, ktorí jedli mäso viac ako päťkrát týždenne)
Skupina 2: Nízky počet konzumentov mäsa (tí, ktorí jedli mäso päťkrát alebo menej týždenne)
Skupina 3: Pescatariáni (tí, ktorí jedli ryby a rastlinnú potravu)
Skupina 4: Vegetariáni (strava bez mäsa) kde sa objavili aj vegáni
Všetci účastníci boli bez rakoviny v čase, keď boli prijatí, a boli sledovaní viac ako 11 rokov, aby sa zistilo, či sa u nich nejaká nerozvinula. V priebehu štúdie sa u 12 percent účastníkov, čo predstavovalo 54 961 ľudí, vyvinuli rôzne typy rakoviny od rakoviny prostaty po postmenopauzálnu rakovinu prsníka.
V porovnaní s bežnými ľuďmi, ktorí jedia mäso, sú nízke príjmy mäsa spojené s o dve percentá nižším rizikom rakoviny. Medzitým mali pescatariáni o 10 percent znížené riziko a vegetariáni mali o 14 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny.
Druhy rakoviny
Pokiaľ ide o špecifické typy rakoviny, vedci zistili, že:
- Ľudia, ktorí jedia málo mäsa, mali o deväť percent nižšie riziko vzniku rakoviny čriev v porovnaní s bežnými konzumentmi mäsa
- Vegetariánky mali o 18 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku postmenopauzálnej rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré pravidelne jedli mäso
- Muži vegetariáni mali o 31 percent nižšie riziko rakoviny prostaty
- Pescatariáni mali o 20 percent nižšie riziko rakoviny prostaty
Zatiaľ čo vedci zistili, že nízky jedák mäsa, pescatarian alebo vegetarián bol spojený s nižším rizikom všetkých druhov rakoviny, svoju úlohu môžu zohrávať aj iné faktory, ako je fajčenie a index telesnej hmotnosti.
Štúdia nakoniec naznačuje, že špecifické stravovacie návyky, ako je znížená konzumácia mäsa alebo vegetariánska strava, môžu mať pozitívny vplyv na zníženie rizika niektorých druhov rakoviny.
Je to v súlade s dlhoročnou radou Svetového fondu na výskum rakoviny, že ľudia by mali obmedziť príjem červeného a spracovaného mäsa a jesť viac plnohodnotných potravín, ako je čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny.
zdroj: plantbasednews.org