Nová štúdia: Vegetariánky majú o 33% vyššie riziko zlomenín

17.08.2022

Štúdia na viac ako 26 000 britských ženách v strednom veku odhalila, že ženy s vegetariánskou stravou mali o 33 % vyššie riziko zlomeniny bedrového kĺbu v porovnaní s bežnými jedákmi mäsa.

Výskum University of Leeds, publikovaný vo štvrtok 11. augusta v časopise BMC Medicine , skúmal riziko zlomeniny bedra u príležitostných konzumentov mäsa; pescatariáni, ľudia, ktorí jedia ryby, ale nie mäso; a vegetariánov v porovnaní s bežnými konzumentmi mäsa.

Medzi 26 318 ženami bolo za približne 20 rokov pozorovaných 822 prípadov zlomenín bedrového kĺbu - čo predstavovalo niečo vyše 3 % populácie vzorky. Po úprave na faktory ako fajčenie a vek boli vegetariáni jedinou diétnou skupinou so zvýšeným rizikom zlomeniny bedra.

Táto štúdia je jednou z mála štúdií na porovnanie rizika zlomeniny bedra u vegetariánov a konzumentov mäsa, kde bol výskyt zlomeniny bedra potvrdený z nemocničných záznamov. Vedci zdôrazňujú potrebu ďalšieho výskumu presných príčin, prečo boli vegetariáni vystavení väčšiemu riziku zlomeniny bedra. 

Veľa vápnika v strave, ale slabé kosti

Vedúci autor štúdie James Webster, doktorandský výskumník z School of Food Science and Nutrition v Leedse, povedal: "Naša štúdia poukazuje na potenciálne obavy týkajúce sa rizika zlomeniny bedra u žien, ktoré majú vegetariánsku stravu. Neznamená to však varovanie ľudí, aby sa vzdali Ako pri každej diéte je dôležité pochopiť osobné okolnosti a aké živiny sú potrebné pre vyvážený zdravý životný štýl.

"Vegetariánska strava sa môže veľmi líšiť od človeka k človeku a môže byť zdravá alebo nezdravá, rovnako ako strava, ktorá zahŕňa živočíšne produkty. "Je však znepokojujúce, že vegetariánska strava má často nižší príjem živín, ktoré súvisia so zdravím kostí a svalov. mikroživín.

"Nízky príjem týchto živín môže viesť k nižšej kostnej minerálnej hustote a svalovej hmote, čo môže spôsobiť, že budete náchylnejší na riziko zlomeniny bedrového kĺbu. Preto je obzvlášť dôležité pre ďalší výskum lepšie pochopiť faktory, ktoré zvyšujú riziko u vegetariánov, či už ide o konkrétne nedostatky živín alebo reguláciu hmotnosti, aby sme mohli ľuďom pomôcť pri rozhodovaní sa zdravo."

Prečo sa lámu vegetariánom kosti? Zatiaľ nevieme

Výskumný tím zistil, že priemerný BMI medzi vegetariánmi bol o niečo nižší ako priemer medzi bežnými konzumentmi mäsa. Predchádzajúci výskum ukázal súvislosť medzi nízkym BMI a vysokým rizikom zlomeniny bedra.

Nižšie BMI môže naznačovať, že ľudia majú podváhu, čo môže znamenať horšie zdravie kostí a svalov a vyššie riziko zlomeniny bedra. Je potrebné ďalšie skúmanie, aby sa zistilo, či nízky BMI je dôvodom pozorovaného vyššieho rizika u vegetariánov.

Spoluautor štúdie Dr Darren Greenwood, bioštatistik z Lekárskej fakulty v Leedse, povedal: "Táto štúdia je len časťou širšieho obrazu stravy a zdravých kostí a svalov vo vyššom veku.

"Je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdilo, či by mohli byť podobné výsledky u mužov, aby sa preskúmala úloha telesnej hmotnosti a identifikovali sa dôvody rôznych výsledkov u vegetariánov a konzumentov mäsa."

zdroj: sciencedaily.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky