Nová štúdia: Vegánstvo je neudržateľné. Pre záchranu planéty musíme jesť mäso

16.02.2023

Vegáni a vegetariáni už dlho tvrdia, že ich prístup k jedlu je najšetrnejší - k zvieratám a k našej planéte. Nový výskum z University of Georgia však ukazuje, že to tak nemusí byť.

Dokument zistil, že strava prevažne z rastlín s miestnym a humánne chovaným mäsom je pravdepodobne najetickejším spôsobom stravovania, ak chceme chrániť životné prostredie a chrániť ľudské práva.

"Na tomto rastlinnom modeli nie je nič udržateľné," povedala Amy Trauger , autorka štúdie a profesorka na Franklin College of Arts and Sciences . "Je to naozaj veľa o greenwashingu. Naozaj nemusíte hľadať veľmi ďaleko, aby ste videli, aký problematický je tento príbeh."

Sója sa musí dovážať

Väčšina výrobkov zo sójových bôbov (ako tofu a tempeh) v USA sa tu nepestuje, zistila štúdia. Až donedávna sa vo veľkej miere dovážali z Indie, kde produkcia sóje prispieva k rozsiahlemu odlesňovaniu a strate biotopov. Sójové plantáže tiež zaberajú cenný priestor na zemi, ktorý by sa namiesto toho mohol použiť na zmiernenie potravinovej neistoty v krajine.

A znečistenie a vplyv na životné prostredie pri preprave sójových bôbov stovky tisíc kilometrov do USA je jeho vlastnou environmentálnou katastrofou.

Podobne palmový olej, ktorý sa často používa ako vegánska náhrada masla či bravčovej masti, sa väčšinou dováža z Indonézie, Malajzie, Thajska a Nigérie. Miestne ekosystémy sú zdevastované odlesňovaním a stratou biodiverzity, keďže milióny hektárov lesov sú zničené kvôli produkcii palmového oleja.

Okrem vplyvu na životné prostredie je priemysel palmového oleja predmetom mnohých obvinení z porušovania ľudských práv. Detská práca, nekontrolovateľné sexuálne zneužívanie a znásilňovanie a vystavenie sa nebezpečným pesticídom bez vhodných ochranných prostriedkov nie sú nezvyčajné.

"Ľudia uprednostňujú životy hospodárskych zvierat a domestikovaných hospodárskych zvierat pred životmi ľudí, ktorí pestujú palmový olej alebo sóju," povedal Trauger. "Spoločnosti radi ľuďom dávajú najavo, že stravovanie týmto spôsobom zmení svet, ale nie."

Jedenie mäsa zachráni svet

Je bežným refrénom, že zníženie spotreby mäsa by malo pomôcť zmierniť klimatické zmeny. So zvieratami samotnými to však nemá veľa spoločného. Otázkou je, ako v súčasnosti funguje mäsový priemysel.

"Dobytok je mimoriadne dôležitý pre udržateľnosť farmárskeho systému aj pre zmierňovanie klimatických zmien," povedal Trauger.

Napríklad jedna ošípaná dokáže vyprodukovať viac ako 150 libier mäsa a 20 libier slaniny. Táto ošípaná, chovaná na pastvine, vonku v lese so stravou pozostávajúcou z orechov stromov, prebytočného mlieka a rastlinného odpadu z okolitých fariem, môže tiež prispieť k zdraviu pôdy, lesa a ekosystému.

Keď príde čas na zber zvieraťa, na udržanie krátkeho a transparentného dodávateľského reťazca by sa mohol použiť malý spracovateľský závod, ktorý sa vyhýba plastom a zamestnáva dobre platených zamestnancov. Trauger tvrdí, že jedno prasa dokáže uživiť rodinu celé mesiace.

"To, čo zostalo po živote tohto prasaťa, je obnova pôdy, zdravie malých podnikov, ľudské zdravie a krátky dodávateľský reťazec, ktorý je vysledovateľný," povedala. "Určite existuje argument pre zníženie množstva mäsa, ktoré jeme, ale veľkú časť našich potrieb bielkovín môžeme uspokojiť malým množstvom živočíšnych produktov, ako je mäso alebo vajcia. Medzitým veci ako avokádo, kokosové orechy, kakao a káva sú založené na rastlinách, no ničia životné prostredie a živobytie."

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Political Ecology a je súčasťou väčšieho knižného projektu zmluvne dohodnutého s University of Washington Press .

zdroj: newswise.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky