Nová štúdia: Vegánstvo chráni ľudí pred duševnými a infekčnými chorobami

04.04.2025

Nový výskum zdôrazňuje silu celistvých potravín rastlinnej stravy pri znižovaní syndrómu vyhorenia a zotavovaní sa z COVID-19.

Nadácia Virsa prostredníctvom svojho výskumného programu JIVINITI a v spolupráci so spoločnosťou Ipsos zverejnila výsledky štúdie GAIA: Connecting the Dots Between Burnout and Nutrition, najväčšej nezávislej odvetvovej štúdie v USA o COVID-19, strave a syndróme vyhorenia. 

Štúdia, ktorá skúmala 14 626 Američanov – vrátane 2 375, ktorí sa nakazili COVID-19 medzi januárom 2020 a septembrom 2021 – odhaľuje zásadný pohľad na to, ako výber výživy prispieva k duševnej odolnosti, zníženiu syndrómu vyhorenia a zotaveniu sa z infekčných chorôb.

Medzi kľúčové zistenia štúdie patria:

  1. Jesť celistvé jedlo založené na rastlinách (WFPB) je spojené s väčšou mentálnou odolnosťou: respondenti WFPB uviedli vyššiu úroveň mentálnej jasnosti, emocionálnej stability a lepšie mechanizmy zvládania, najmä počas vrcholu vyhorenia a stresu počas pandémie.
  2. Respondenti, ktorí jedli WFPB alebo vegánsky, s najväčšou pravdepodobnosťou hlásili svoju závažnosť COVID ako asymptomatickú alebo miernu: Ľudia, ktorí dodržiavali plán WFPB alebo vegánsky režim, mali menej závažných symptómov a kratšie trvanie choroby.
  3. Rozdiely v prístupe k potravinám pretrvávajú : Prístup k čerstvým plnohodnotným potravinám súvisí s rasovou a príjmovou nerovnosťou.

"Vyhorenie nie je len o strese – je to kríza poháňaná systémovými problémami, od zlej výživy až po nedostatok prístupu k zdrojom, ktoré podporujú duševnú a fyzickú pohodu," povedala Nivi Jaswal , MBA, NBC-HWC, zakladateľka a prezidentka Virsa Foundation . "Tieto zistenia poukazujú na to, ako je jedlo mocným nástrojom pre odolnosť, zotavenie a dlhodobé zdravie. Aby sme sa vyrovnali s vyhorením v jeho koreňoch, musíme prehodnotiť, ako pristupujeme k výžive, zdraviu a wellness a verejnému zdraviu ako celku."

Vegánstvo ako ochrana duševného zdravia

Jednotlivci, ktorí dodržiavali WFPB alebo vegánsku stravu, zažili výrazne nižšiu úroveň stresu, pričom 51 % uviedlo, že vôbec žiadny stres. Tí, ktorí dodržiavali WFPB alebo vegánsky režim, tiež vykazovali väčšiu emocionálnu odolnosť, sebadôveru a kontrolu – faktory nevyhnutné na zvládnutie syndrómu vyhorenia a udržanie duševnej pohody. 

Naproti tomu tí, ktorí dodržiavali štandardnú americkú diétu (SAD), mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že budú pociťovať pocity nervozity, hnevu a emocionálneho utrpenia, čím sa posilnila súvislosť medzi stravou a duševným zdravím. 

Vegánstvo ako ochrana zdravia a života

Výber stravy tiež ovplyvnil výsledky COVID-19. Spomedzi respondentov, ktorí sa nakazili vírusom, sa takmer polovica (47 %) tých, ktorí dodržiavali diétu WFPB, zotavila za menej ako týždeň, v porovnaní s iba 28 % tých, ktorí konzumovali diétu SAD. Tí, ktorí držali diétu SAD, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť predĺžených symptómov, pričom 17 % uviedlo, že ochorenie trvá mesiac alebo dlhšie. 

Okrem toho u jedincov na WFPB alebo vegánskej strave bola menšia pravdepodobnosť, že budú vyžadovať lekársky zásah a pociťovali menej závažných symptómov v porovnaní s tými, ktorí držali diétu SAD, čo naznačuje, že výživa zohráva kľúčovú úlohu v čase zotavenia a celkovej závažnosti ochorenia.

Päť rokov po tom, čo pandémia COVID-19 prevrátila životy, sa Amerika stále spamätáva z jej účinkov – nielen fyzicky, ale aj duševne. Keďže USA čelia rastúcim nákladom na zdravotnú starostlivosť a prehlbujúcim sa rozdielom v prístupe k potravinám, štúdia GAIA: Connecting the Dots Between Burnout and Nutrition podčiarkuje naliehavú potrebu prehodnotiť jedlo ako nástroj pre dlhodobú pohodu, odolnosť voči stresu a prevenciu chorôb pre zdravšiu a odolnejšiu budúcnosť. 

zdroj: thegaiastudy.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky