Nová štúdia: Vegánske výrobky by sa mali označovať že sú zdravšie a udržateľnejšie
Štúdia navrhuje, že rastlinné alternatívy k mäsu, syru, vajciam a jogurtu by sa mali označovať a kategorizovať jasnejšie, aby sa zabezpečilo, že ľudia budú vedieť o produktoch, ktoré sú ultraspracované.
Alternatívy by mohli byť "užitočným odrazovým mostíkom" smerom k zdravej a udržateľnej strave, hoci výskumníci varovali, že nutričná hodnota sa môže značne líšiť od produktu k produktu . Ako súčasť preskúmania dôkazov o rastlinných alternatívach akademici uviedli, že produkty majú zvyčajne nižší vplyv na životné prostredie ako produkty pochádzajúce zo zvierat a "majú potenciál byť zdravšie a bohaté na živiny".
Dodali však, že ich nutričný obsah je komplexný. Hlavná primárna zložka, ako aj techniky spracovania a značka boli životne dôležité pre určenie jej nutričnej hodnoty a vplyvu na životné prostredie. Ultra-spracované potraviny (UPF) majú zvyčajne vyšší obsah tuku, cukru a soli a obsahujú chemikálie, farbivá, sladidlá a konzervačné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť.
Zatiaľ čo výskumníci uviedli, že všetky rastlinné alternatívy "technicky" spadajú do tejto kategórie, zistili, že nutričná hodnota niektorých produktov je v súlade s odporúčaniami zdravej výživy, vrátane toho, že majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah nasýtených tukov. Dodali, že stanovenie "jasného rozdelenia" medzi menej spracované a ultraspracované výrobky by umožnilo lepšie posúdiť krátkodobé a dlhodobé vplyvy na zdravie.
Prvá autorka Sarah Najera Espinosaová, študentka výskumu na London School of Hygiene and Tropical Medicine, dodala:
"Hoci sa celistvé potraviny stále považujú za "zlatý štandard" zdravej a ekologickej stravy, environmentálne a zdravotné výsledky niektorých nových rastlinných produktov sú sľubné.
"Naša kontrola ukázala, že niektoré produkty, ako sú nápoje na báze strukovín a zeleniny a mäso na báze strukovín a mykoproteínov, majú potenciál byť užitočným odrazovým mostíkom v procese potravinového systému a transformácie stravy, ak sú starostlivo vybrané."
Rastlinné mäso je zdravšie
Výskum, ktorý vylúčil tofu, tempeh a seitan, potraviny, ktoré boli po stáročia súčasťou tradičnej ázijskej stravy, analyzoval viac ako 90 štúdií a správ z rokov 2016 a 2022. Akademici uviedli, že "obmedzené dôkazy" o zámene mäsa za rastlinné alternatívy naznačujú tento posun by mohol byť zdraviu prospešný, ale výsledky pre rastlinné nápoje boli zmiešané a spájali sa s nedostatkom mikroživín.
Zistili tiež, že väčšina alternatív mäsa a mliečnych výrobkov mala viac vlákniny a nižšie hladiny nasýtených tukov, hoci niektoré alternatívy syra mali vyššie hladiny nasýtených tukov ako ich mliečne náprotivky. Alternatívy mäsa aj nápojov mali v priemere rovnaké hladiny soli ako živočíšne produkty, hoci alternatívy mäsa obsahovali viac cukru.
Tím navrhol, že označovanie a subkategorizácia rastlinných alternatív spolu so štúdiami na vyhodnotenie vplyvu zmien stravovania na životné prostredie by mali byť prioritou tvorcov politík.
zdroj: mirror.co.uk