Nová štúdia: Laboratórne mlieko produkuje o 96% menej emisií ako mlieko zo zvierat

11.09.2023

Nová štúdia zistila, že mlieko bez zvierat Bon Vivant využíva podstatne menej prírodných zdrojov ako kravské mlieko a má oveľa menšiu environmentálnu stopu.

Mlieko je vyrobené zo srvátky a kazeínu bez obsahu zvierat, ktoré sa vyrábajú pomocou presnej fermentácie. LCA(Hodnotenie životného cyklu ), vykonaná nezávislou treťou stranou, porovnala jeden liter mlieka bez zvierat vyrobeného zo srvátky Bon Vivant s ekvivalentným množstvom mliečneho mlieka s rovnakým množstvom bielkovín. 

Výsledky ukazujú, že mlieko Bon Vivant produkuje o 96% menej emisií ako kravské mlieko, pričom používa o 99% menej vody, 92% menej pôdy a o 50% menej energie. Podľa Bon Vivant je mliekarenský sektor zodpovedný za 2,7% globálnych emisií skleníkových plynov – viac ako letecká doprava. V dôsledku toho by prechod na mliečne výrobky bez živočíšnych výrobkov mohol mať obrovské dôsledky na životné prostredie.

Enviromentálne dopady

Spoločnosť tvrdí, že ak by sa len 5% mlieka vyrobeného v Európe nahradilo mliečnymi výrobkami bez zvierat, ušetrilo by to ekvivalent množstva elektrickej energie spotrebovanej Parížom za 20 rokov, spolu s 2,3 miliónmi olympijských bazénov vody a množstvom paliva potrebného na cestovanie po celom svete 660 000-krát.

Spoluzakladateľka skupiny Bon Vivant Hélène Briand. Spoločnosť Bon Vivant so sídlom vo francúzskom Lyone založili koncom roka 2021 poľnohospodárska inžinierka Hélène Briand a podnikateľ Stéphane Mac Millan. V minulom roku spoločnosť získala 4 milióny eur od investorov vrátane Alliance for Impact, High Flyers Capital, Founders Future a Kima Ventures.

Hélène Briand, CTO spoločnosti Bon Vivant, komentuje LCA: "Toto predstavuje nielen rozhodujúci míľnik pre spoločnosť Bon Vivant a jej pozíciu európskeho lídra, ale aj pre všetky zainteresované strany v našom odvetví. Je to skvelá príležitosť demonštrovať schopnosť mikroorganizmov produkovať mliečne bielkoviny bez živočíšnych zvierat efektívnejšie ako dojnica, a to použitím jediného zdroja krmiva: cukru. 

Mliečne bielkoviny bez živočíšnych látok tak môžu byť vynikajúcim doplnkovým zdrojom bielkovín s nízkymi emisiami uhlíka, bez toho, aby sa podieľali na chuti a výžive."

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky