Nová štúdia: Vegánske alternatívy sú už v Holandsku lacnejšie
Nedávny výskum think-tanku Questionmark v mene ProVeg International odhalil, že niektoré rastlinné produkty sú teraz cenovo dostupnejšie ako ich živočíšne náprotivky v šiestich supermarketoch zo siedmich veľkých holandských maloobchodníkov.
Výskum porovnával ceny 12 štandardných produktov vrátane vegetariánskych mäsových guľôčok, rastlinných syrov a jogurtov v supermarketoch Albert Heijn , Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl , Plus a Ekoplaza. Výsledky ukazujú, že takmer v každom prípade bola najlacnejšia rastlinná možnosť ešte dostupnejšia ako najúspornejšia živočíšna alternatíva.
Až o 20 % menej
V supermarkete Ekoplaza môžu úspory za nákupný košík s vegetariánskymi mäsovými guľkami, rastlinným maslom a vegetariánskou šawarmou dosiahnuť až 9,66 €, čo predstavuje zľavu 20 %.Jumbo a Lidl tiež ponúkajú atraktívne ceny, pričom rastlinné varianty sú cenovo dostupnejšie o 3,89 € a 3,11 €. Dirk bol jediný supermarket, kde rastlinný kôš s potravinami stojí o 0,18 EUR viac ako jeho živočíšny náprotivok.
Zatiaľ čo výskum ukazuje, že celkové ceny rastlinných potravín sú nižšie ako predtým, stále existujú rozdiely v rámci kategórií produktov. Rastlinné mliečne výrobky vrátane tvarohu a jogurtov sú drahšie ako kravské mliečne výrobky: 500 g rastlinného tvarohu stojí od 0,75 do 1,50 eura viac, zatiaľ čo cena 500 g rastlinného jogurtu sa pohybuje od 0,60 eura. a 1,45 € viac.
"Je zaujímavé, že rastlinné alternatívy syra sú vo všeobecnosti lacnejšie takmer vo všetkých supermarketoch," dodáva ProVeg International.
Bod zlomu pre rastlinné potraviny
Ako vysvetľuje organizácia na zvyšovanie povedomia o potravinách, ide o významný odklon od scenára v roku 2022, keď predchádzajúca štúdia zistila, že rastlinné potraviny, okrem rastlinného mletého mäsa, hamburgerov a kúskov kurčiat, boli drahšie ako živočíšne produkty.
Cenový rozdiel medzi živočíšnymi a rastlinnými možnosťami sa postupne zmenšuje a stáva sa bodom zvratu v prospech udržateľných možností, ktoré sú prospešné pre spotrebiteľov citlivých na ceny. Je to čiastočne preto, že mnohí maloobchodníci v EÚ aktívne znižovali ceny rastlinných produktov, aby dosiahli cenovú paritu medzi živočíšnymi a rastlinnými produktmi.
Jumbo napríklad vlani v novembri znížilo ceny svojej súkromnej značky rastlinného mäsa, aby zodpovedalo cene podobných živočíšnych produktov. Po iniciatíve Jumbo Pablo Moleman, spoluzakladateľ spoločnosti ProVeg Netherlands, zdôraznil dôležitosť riešenia tvorby cien mliečnych alternatív.
"Je ťažké vysvetliť, že balenie sójového jogurtu je takmer dvakrát drahšie ako kravský jogurt, zatiaľ čo sójové mlieko a kravské mlieko sú rovnako drahé," povedal.
Na druhej strane, Lidl zvolil iný prístup, keď zaviedol hromadné balenia alternatív mäsa, čím spotrebiteľom ponúkol cenovú výhodu, ktorá sa zvyčajne spája so živočíšnymi produktmi. Supermarket tiež vystavil štyri najpredávanejšie alternatívy mäsa popri mäsových výrobkoch.
"Predchádzajúce štúdie ukazujú, že cena je hlavnou prekážkou pre spotrebiteľov, aby si častejšie vyberali rastlinné produkty. Pretože nákupy na rastlinnej báze sú teraz vo veľkých supermarketoch lacnejšie, už neexistuje finančná prekážka pre udržateľný výber. Toto je dôležitý bod zlomu pre proteínový prechod, "uvádza Moleman.
Ciele supermarketov
Okrem opatrení na cenovú paritu si supermarkety stanovili za cieľ posunúť rovnováhu medzi živočíšnymi a rastlinnými bielkovinami v ich predaji. Aldi , Dirk a Ekoplaza sa snažia o pomer 50/50 do roku 2030, zatiaľ čo Albert Heijn , Jumbo , Lidl a Plus sa snažia o 60 % rastlinné a 40 % živočíšne rozdelenie.
Napriek týmto cieľom propagačné politiky stále výrazne uprednostňujú produkty živočíšneho pôvodu. Podľa dotazníka Questionmark's Superlist Green sa 80 % produktov bohatých na bielkoviny zameriava na mäso, ryby a syry, čo je v rozpore s ašpiráciami supermarketov.
"Najmenej, čo môžu supermarkety urobiť, je zosúladiť svoje propagačné politiky s vlastnými cieľmi: aspoň 60 % ponúk na produkty s vysokým obsahom bielkovín na rastlinnej báze a maximálne 40 % na živočíšne," tvrdí Moleman.
Amsterdam ako metropola vegánstva
Amsterdam je prvým hlavným mestom EÚ, ktoré schválilo Zmluvu o rastlinách. Od uvedenia na trh v roku 2021 získala zmluva Plant Based Treaty teraz podporu od 25 miestnych samospráv po celom svete. Ide o "zastavenie nového využívania pôdy na priemyselný chov dobytka, podporu väčšieho množstva rastlinných potravín a obnovu kľúčových ekosystémov".
Okrem podpísania Zmluvy o rastlinách Amsterdam prijal aj návrh, ktorého cieľom je urobiť z mesta svetového lídra v oblasti rastlinných potravín. Okrem toho mesto zavádza vegánske piatky.
Študenti chcú rastlinnú stravu na univerzitách
Študenti univerzít v Amsterdame, Utrechte a Wageningene teraz vedú kampaň za prechod svojich inštitúcií na rastlinné stravovanie. List na prechod na rastlinné stravovanie už podpísalo viac ako 1200 akademikov, zdravotníkov, politikov a verejných činiteľov.
Kampaň odštartovala v čase, keď spotreba mäsa v Holandsku klesá.
Výskum ProVeg v roku 2021 zistil, že Holanďania jedli viac rastlinných alternatív mäsa ako ostatní Európania.
zdroj: vegconomist.com