Nová štúdia: Vegánska strava znižuje riziko predčasného úmrtia o 50%

25.02.2021

Štúdia ukazuje, že vegánska strava s vysokým obsahom bielkovín môže znížiť riziko predčasného úmrtia u starších žien takmer o 50%.

  • Štúdia sa uskutočnila na viac ako 100 000 postmenopauzálnych ženách v USA
  • Sledovali ich 18 rokov a zaznamenávali akékoľvek zdravotné problémy a príčiny smrti
  • V porovnaní s údajmi, ktoré ukazujú, odkiaľ pochádza ich diétny proteín
  • Odhaľuje, že vegánske ženy, ktoré používajú orechy na získanie svojich bielkovín, majú oveľa menšiu pravdepodobnosť skorého úmrtia ako ženy, ktoré nie sú vegánkami

Podľa výskumov je menej pravdepodobné, že ženy po menopauze, ktoré uprednostňujú rastlinné alternatívy, predčasne zomrú. Konzumácia orechov namiesto červeného mäsa, hydiny, mliečnych výrobkov, vajec a rýb bola v významnej štúdii spojená s nižším rizikom predčasnej smrti.

Medzitým konzumácia orechov namiesto vajec znížila pravdepodobnosť úmrtia v štúdii o 47 percent, zatiaľ čo zmena červeného mäsa a mliečnych výrobkov na jedlá na báze orechov znížila riziko predčasnej smrti o 11, respektíve 12 percent.  

Výskum uskutočnený spoločnosťou American Heart Association tiež zistil, že u vegánskych žien, ktoré používajú orechy na získanie bielkovín v strave, je o 56 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Zatiaľ čo štúdia nehovorila o dôvodoch súvislosti, vedci dúfajú, že zistenia povzbudia staršie ženy, aby zvážili začlenenie väčšieho množstva orechov do svojej stravy namiesto iných bielkovín.

Štúdia zahŕňala 102 521 postmenopauzálnych žien s priemerným vekom 63 rokov v rokoch 1993 až 1998 a sledovala ich život a zdravie 18 rokov.

V tomto období zomrelo takmer 26 000 žien, z ktorých 6 993 zomrelo na kardiovaskulárne choroby, 7 516 žien zomrelo na rakovinu a 2 734 úmrtí bolo pripísaných demencii.

Pravidelné následné kontroly a dotazníky odhalili, že v priemere asi šestina ich stravy je bielkovina.

Vedci potom zistili, odkiaľ pochádza väčšina ich bielkovín, a zistili, že viac ako dve tretiny (68,6%) boli živočíšneho pôvodu, ako napríklad mäso, vajcia a mliečne výrobky.

Analýza odhalila, že ženy, ktoré konzumujú najvyššie množstvo živočíšnych bielkovín, sú pravdepodobne biele, dobre vzdelané a bohaté. Pravdepodobnejšie sú minulými fajčiarmi, nadmerne pijú a žijú sedavým spôsobom života s malou fyzickou aktivitou.

To vyvrcholilo v študovanej skupine žien s vyššou mierou cukrovky typu 2 a vyššími BMI, čo sú všetky rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb. Naproti tomu ženy, ktoré získavajú viac bielkovín z rastlín, konzumujú tiež menej kalórií denne, jedia menej nasýtených tukov a majú vo svojej strave viac vlákniny.  

Štúdia tiež zistila, že aj malé zmeny v stravovaní človeka môžu mať dramatický rozdiel, pretože nahradenie iba piatich percent živočíšnych bielkovín jedlom pochádzajúcim z rastlín znížilo riziko predčasného úmrtia o 14 percent.   

"Nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými bielkovinami bolo spojené s nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia a úmrtnosti na demenciu," píšu vedci vo svojej štúdii .

"Nahradenie červeného mäsa, vajec alebo mliečnych výrobkov celkovým obsahom orechov bolo spojené s nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny."

Vedúci autor Dr. Wei Bao z univerzity v Iowe uviedol: "Naše zistenia podporujú potrebu zohľadniť zdroje bielkovín v strave v budúcich pokynoch týkajúcich sa stravovania.

"Súčasné pokyny týkajúce sa stravovania sa zameriavajú hlavne na celkové množstvo bielkovín. Naše objavy ukazujú, že s rôznymi druhmi bielkovinových potravín môžu súvisieť rôzne zdravotné vplyvy. "

Ďalšími poznatkami zo štúdie je, že tí, ktorí konzumujú najviac spracované červené mäso, ako sú klobásy a slanina, majú o 20 percent vyššie riziko úmrtia na demenciu.  Zistilo sa tiež, že vyššia spotreba nespracovaného mäsa, vajec a mliečnych výrobkov súvisí s 12%, 24% a 11% vyšším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Milovníci vajec majú tiež o 24 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne choroby a o 10 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.

Avšak ľudia, ktorí jedia najviac vajec, majú o 14 percent nižšie riziko úmrtia na demenciu. "V našej štúdii nie je jasné, prečo boli vajcia spojené s vyšším rizikom kardiovaskulárnej a rakovinovej smrti," uviedol Dr. Bao.  

"Môže to súvisieť so spôsobom, akým ľudia varia vajcia. Vajcia môžu byť varené, miešané, miešané, pečené, pražené, vyprážané, postrúhané, varené alebo nakladané alebo v kombinácii s inými potravinami.

"V Spojených štátoch ľudia zvyčajne jedia vajcia vo forme praženice a často spolu s inými potravinami, ako je slanina.

"Aj keď sme v analýze starostlivo zohľadnili veľa potenciálnych mätúcich faktorov, je stále ťažké úplne vylúčiť, či vajcia, iné potraviny obvykle konzumované s vajcami alebo dokonca iné ako dietetické faktory spojené s konzumáciou vajec môžu viesť k zvýšenému riziku kardiovaskulárnej a rakovinovej smrti. ""

Vedci tvrdia, že zistenia zverejnené v časopise Journal of the American Heart Association sa nemusia týkať mladších žien alebo mužov.

zdroj: dailymail.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky