Nová štúdia: Vegánska strava znižuje riziko úmrtia na kardiometabolické poruchy

26.03.2025

Nová štúdia zistila, že prijatie zdravej rastlinnej stravy by mohlo pomôcť ľuďom s kardiometabolickými stavmi, ako je obezita, cukrovka a srdcové choroby a môžu tak žiť dlhšie.

Kardiometabolické poruchy sú celosvetovo na vzostupe. Spolu sú teraz hlavnou príčinou úmrtí na svete a nezdravá strava s nízkym príjmom ovocia a zeleniny je hlavným prispievajúcim faktorom. Štúdia prezentovaná na výročnom vedeckom zasadnutí American College of Cardiology zistila , že riziko úmrtnosti z týchto stavov možno znížiť konzumáciou veľkého množstva zdravých rastlinných potravín.

Výskumníci analyzovali údaje od takmer 78 000 ľudí vo Veľkej Británii, USA a Číne s kardiometabolickými poruchami. Výskumníci im pridelili skóre podľa indexov zdravej a nezdravej rastlinnej stravy na základe dotazníkov alebo rozhovorov o stravovaní. Tí, ktorí jedli veľa zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a strukovín a konzumovali málo sladených alebo rafinovaných produktov a potravín živočíšneho pôvodu, dosiahli vyššie skóre v indexe zdravia. Účastníci, ktorí sú viac rafinovanými obilninami, zemiakmi, sladkými nápojmi a potravinami živočíšneho pôvodu, dosiahli vyššie skóre v indexe nezdravosti.

Vyššie skóre v indexe zdravia bolo spojené so 17 až 24 percentami nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny, ako aj kardiovaskulárnych ochorení alebo rakoviny. Vyššie skóre na nezdravom indexe zvýšilo riziko úmrtia o 28 až 36 percent. "Väčší príjem zdravých rastlinných potravín, menší príjem nezdravých rastlinných potravín a menší príjem živočíšnych potravín sú dôležité," povedal vedúci autor Zhangling Chen z Central South University, Changsha, Čína. 

Vegánska strava lieči

Spojenie medzi nižším rizikom úmrtia a zdravou rastlinnou stravou pretrvávalo, aj keď sa výskumníci prispôsobili faktorom, ako je vek, rasa, fajčenie a fyzická aktivita.

Jedným z obmedzení štúdie bolo, že údaje o stravovaní účastníkov boli nahlásené na začiatku a neboli znova hodnotené. To znamená, že zmeny v stravovaní sa na výsledkoch neodrazili. Ale mnoho ďalších štúdií podporuje záver, že celorastlinná strava má pozitívne zdravotné výsledky.

Podľa jednej nedávnej štúdie je sójové mlieko pre kardiometabolické zdravie lepšie ako kravské mlieko tým, že znižuje krvný tlak, cholesterol a zápaly. Ďalšia zistila, že získanie väčšieho množstva bielkovín z rastlín ako zo zvierat môže znížiť riziko srdcových chorôb.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky