Nová štúdia: Vegánska strava znižuje riziko krvných zrazenín v nohách alebo pľúcach
Štúdia publikovaná v časopise JACC: Advances zistila , že konzumácia zdravej rastlinnej stravy môže znížiť riziko nebezpečných krvných zrazenín v nohách alebo pľúcach, známych ako venózny tromboembolizmus (VTE).
Bolo prijatých a hodnotených 183 510 účastníkov bez VTE, aby sa zistilo, ako presne dodržiavajú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, strukoviny, celé zrná, orechy a semená. Testovalo sa aj ich genetické riziko VTE.
Účastníci boli potom sledovaní 13 rokov a pravidelne odpovedali na otázky o ich stravovaní. Zistilo sa, že tí, ktorí najviac dodržiavali zdravý rastlinný stravovací vzorec, mali o 14 % nižšie riziko VTE. Účastníci s vysokým genetickým rizikom VTE mali o 47 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku tohto stavu ako ostatní v štúdii; avšak tí, ktorí jedli prevažne rastlinnú stravu, mali stále nižšie riziko ako tí, ktorí nejedli.
Vedci dospeli k záveru, že dodržiavanie zdravej rastlinnej stravy by mohlo znížiť riziko VTE nezávisle od genetického pozadia, životného štýlu, sociodemografických vlastností a viacerých morbidít.
Rastlinná strava a kardiometabolické zdravie
Významný výskum podporuje spojenie medzi zdravou rastlinnou stravou a zlepšeným kardiometabolickým zdravím; nedávna metaanalýza zistila, že nahradenie mäsa rastlinnými bielkovinami by mohlo viesť k 12% zníženiu LDL cholesterolu a 1% zníženiu telesnej hmotnosti.
V decembri štúdia z Harvardu zistila, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín rastlinného ako živočíšneho pôvodu je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb (CVD) a koronárnych srdcových chorôb (CHD). Účastníci s najvyšším pomerom rastlinných a živočíšnych bielkovín mali o 19 % nižšie riziko KVO a o 27 % nižšie riziko KCHS.
Okrem toho štúdia Stanfordskej medicíny z roku 2023 naznačila, že vegánska strava môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie už za dva mesiace; účastníci videli, že ich hladina LDL-C cholesterolu a inzulínu nalačno výrazne klesli v porovnaní s tými, ktorí jedli vyváženú všežravú stravu, a tiež schudli viac.
"To ukazuje, že každý, kto sa rozhodne pre vegánsku stravu, môže zlepšiť svoje zdravie z dlhodobého hľadiska za dva mesiace, pričom najväčšiu zmenu možno vidieť v prvom mesiaci," povedal hlavný autor Christopher Gardner. "Na základe týchto výsledkov a premýšľania o dlhovekosti by väčšine z nás prospelo prejsť na rastlinnejšiu stravu."
zdroj: vegconomist.com