Nová štúdia: Vegánska strava má nižšie emisie o 75%

21.07.2023

Konzumácia vegánskej stravy masívne znižuje škody na životnom prostredí spôsobené produkciou potravín, dospela k záveru doteraz najkomplexnejšia analýza.

Výskum ukázal, že vegánska strava mala za následok o 75 % menej emisií z otepľovania klímy, znečistenia vody a využívania pôdy ako diéty, pri ktorých sa zjedlo viac ako 100 g mäsa denne. Štúdia zistila, že vegánska strava tiež znižuje ničenie voľne žijúcich živočíchov o 66 % a spotrebu vody o 54 %.

Ťažký vplyv mäsa a mliečnych výrobkov na planétu je dobre známy a ľudia v bohatých krajinách budú musieť znížiť spotrebu mäsa, aby ukončili klimatickú krízu.

Predchádzajúce štúdie však používali modelové diéty a priemerné hodnoty vplyvu každého typu potravín. Naproti tomu nová štúdia analyzovala skutočnú stravu 55 000 ľudí v Spojenom kráľovstve. Použila tiež údaje z 38 000 fariem v 119 krajinách, aby zohľadnila rozdiely v vplyve konkrétnych potravín, ktoré sa vyrábajú rôznymi spôsobmi a na rôznych miestach. To výrazne posilňuje dôveru v závery.

Ukázalo sa však, že z hľadiska vplyvov na životné prostredie bolo oveľa dôležitejšie to, čo sa zjedlo, než to, kde a ako sa to vyrábalo. 

Predchádzajúce výskumy ukázali, že aj mäso s najnižším dopadom – organické bravčové – je zodpovedné za osemkrát väčšie poškodenie klímy ako rastlina s najväčším dopadom, olejnaté semeno.

Výskumníci uviedli, že Spojené kráľovstvo by malo zaviesť politiky, ktoré pomôžu ľuďom znížiť množstvo mäsa, ktoré jedia, aby splnili národné klimatické ciele. Ministri opakovane povedali, že nebudú ľuďom hovoriť, čo majú konzumovať , a to aj napriek precedensu, akým sú napríklad dane z nápojov s vysokým obsahom cukru.

Profesor Peter Scarborough z Oxfordskej univerzity, ktorý viedol výskum publikovaný v časopise Nature Food , povedal: "Naše stravovacie návyky majú veľký vplyv na planétu. Zníženie množstva mäsa a mliečnych výrobkov vo vašej strave môže mať veľký vplyv na vašu diétu."

Ľudia ničia karnizmom nie len seba, ale aj planétu

Globálny potravinový systém má obrovský vplyv na planétu, pretože produkuje tretinu celkových emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Využíva tiež 70 % svetovej sladkej vody a spôsobuje 80 % znečistenia riek a jazier. Asi 75 % zemskej pôdy využívajú ľudia, prevažne na poľnohospodárstvo, a ničenie lesov je hlavnou príčinou obrovských strát biodiverzity.

Profesor Neil Ward z University of East Anglia povedal: "Toto je významný súbor zistení. Vedecky podporuje tvrdenie Výboru pre zmenu klímy a Národnej potravinovej stratégie v posledných rokoch, že stravovacie posuny od potravín živočíšneho pôvodu môžu významne prispieť k zníženiu ekologickej stopy Spojeného kráľovstva.

Štúdia tiež ukázala, že diéty s nízkym obsahom mäsa – menej ako 50 g denne – mali polovičný vplyv na emisie skleníkových plynov, znečistenie vody a využívanie pôdy v porovnaní s diétami s vysokým obsahom mäsa. Rozdiely medzi nízkomäsitým, pescatariánskym a vegetariánskym stravovaním však boli relatívne malé.

Profesor Richard Tiffin z University of Reading povedal: "Táto štúdia predstavuje najkomplexnejší pokus o prepojenie údajov o spotrebe potravín s údajmi o vplyvoch výroby potravín na životné prostredie.

"Podnecovanie tých, ktorí jedia veľa mäsa, aby znížili spotrebu mäsa, a povzbudzovanie vegetariánov, aby sa stali vegánmi, by malo viesť k nižším emisiám," povedal.

"Je však ťažké ospravedlniť zmeny v stravovaní umiernených všežravcov na základe týchto výsledkov, okrem prechodu na úplne vegánsku stravu." Vedci, ktorí vykonali novú štúdiu, uviedli, že diéty umožňujúce udržateľnosť globálnej produkcie potravín by znamenali, že ľudia v bohatých krajinách "radikálne" znížia spotrebu mäsa a mliečnych výrobkov.

Povedali, že iné spôsoby zníženia vplyvu potravinového systému na životné prostredie, ako sú nové technológie a zníženie potravinového odpadu, by nestačili.

Vláda je proti štúdii, chce podporovať mäso

Najväčší rozdiel pozorovaný v štúdii sa týkal emisií metánu, silného skleníkového plynu produkovaného hovädzím dobytkom a ovcami, ktoré boli o 93 % nižšie pri vegánskej strave v porovnaní so stravou s vysokým obsahom mäsa.

Zdravotnícka aliancia Spojeného kráľovstva pre zmenu klímy odporučila v roku 2020, že udržateľné stravovanie by malo byť podporované povinným environmentálnym označovaním potravín, reguláciou propagácie a zdaňovaním potravín s vysokým obsahom uhlíka .

Hovorca vlády na to reagoval: "Ľudia by sa mali sami rozhodovať o jedle, ktoré jedia. Dosiahnutie cieľa nula je prioritou, a hoci výber potravín môže mať vplyv na emisie skleníkových plynov, dobre riadený dobytok poskytuje aj environmentálne výhody, ako je podpora biodiverzity, ochrana charakteru vidieka a vytváranie dôležitých príjmov pre vidiecke komunity.

Minister poľnohospodárstva Mark Spencer minulý týždeň povedal, že by rád videl geneticky modifikované kravy, ktoré vypúšťajú menej metánu.

zdroj: theguardian.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky