Nová štúdia: Vegánska strava lieči reumatoidnú artritídu
Nedávny výskum skúmal, ako nerovnováha črevných mikrobiómov prispieva k reumatoidnej artritíde a ako by diétne zásahy mohli byť kľúčom k zníženiu zápalu a zlepšeniu výsledkov pacientov.
Reumatoidná artritída, ktorá postihuje približne 0,5 % svetovej populácie, je autoimunitné ochorenie , ktoré spôsobuje zápal kĺbov v tele, najmä rúk a nôh. V dôsledku toho môže reumatoidná artritída vážne ovplyvniť mobilitu, spôsobiť invaliditu a znížiť celkovú kvalitu života. Toto ochorenie sa môže prejaviť aj inými príznakmi ako bolesťou a opuchom kĺbov, čo spôsobuje uzlíky na koži a ochorenie pľúc.
Nedávne štúdie ukázali, že črevný mikrobióm sa môže podieľať na patogenéze reumatoidnej artritídy. Vzhľadom na to, že črevný mikrobióm je úzko spojený s imunitnými odpoveďami a ústrednou úlohou stravy pri modulácii črevnej mikroflóry, na prejavoch tohto ochorenia sa môže podieľať aj strava a dysbióza.
Diéta a reumatoidná artritída
Strava môže zohrávať značnú úlohu pri liečbe reumatoidnej artritídy. Napríklad strava s vysokým obsahom vlákniny môže potlačiť zápal zvýšením počtu prospešných imunitných buniek, ako sú mastné kyseliny s reťazcom SCFA, na podporu zdravia čriev.
Začlenenie omega-3 mastných kyselín do stravy môže znížiť zápal znížením hladín zápalových molekúl, ako je tumor nekrotizujúci faktor-α (TNF-α). Strava bohatá na vitamín E môže tiež podporiť zdravie čriev, znížiť zápal a zlepšiť funkciu T-buniek.
Naopak, diéty pozostávajúce z nasýtených tukov a červeného mäsa môžu zhoršiť symptómy reumatoidnej artritídy, pretože obe tieto zložky stravy zvyšujú zápal, zatiaľ čo nasýtené tuky preukázateľne menia črevný mikrobióm.
Stredomorská strava, ktorá je bohatá na zeleninu, ovocie, olivový olej, strukoviny a orechy a obmedzuje príjem červeného mäsa a spracovaných potravín, sa odporúča na zvládnutie reumatoidnej artritídy, sú však aj prospešnejšie diéty. Zistilo sa, že vegánska, vegetariánska a protizápalová strava je tiež prospešná na zníženie zápalu v kĺboch.
Závery
Črevná dysbióza prispieva k patogenéze reumatoidnej artritídy ovplyvňovaním imunitných odpovedí prostredníctvom zmien črevnej permeability. Pacienti s reumatoidnou artritídou často vykazujú zníženú diverzitu v črevnom mikrobióme so zvýšeným množstvom neprospešných bakteriálnych druhov.
Hoci zmeny v stravovaní, ako je zvýšený príjem vlákniny a znížená konzumácia červeného mäsa, sú prospešné, je potrebný ďalší výskum na potvrdenie účinnosti diétnych zásahov a potenciálnej úlohy probiotík pri liečbe reumatoidnej artritídy.
zdroj: news-medical.net