Nová štúdia: Vegánska strava chráni ľudí pred alergiami

30.10.2023

Rastlinná strava by mohla chrániť pred alergiami a pomôcť pri liečbe závažných alergických ochorení, ukazuje nový výskum.

Akademická práca skúmajúca súvislosť medzi potravinami a alergiami zistila, že rastlinná strava by mohla zohrávať kľúčovú úlohu pri ochrane alergikov. Zhang Ping z tropickej botanickej záhrady Xishuangbanna skúmal viac ako desaťročie výskum, aby zistil, ako strava ovplyvňuje príznaky alergií.

Výsledky publikované v Nutrients zdôrazňujú potenciál rastlinných potravín pri ochrane pred alergénmi .

Čo sú alergie a čo ich ovplyvňuje?

Alergia je odpoveďou imunitného systému tela na veci, ako sú pele, potraviny a roztoče z domáceho prachu. U väčšiny ľudí sú tieto látky neškodné. Ale pre ostatných ich imunitný systém identifikuje ako hrozbu a vytvára neprimeranú reakciu.

Stále existuje veľa diskusií o spôsoboch, ako predchádzať alebo minimalizovať alergie. Niektorí navrhujú skoré vystavenie sa alergénom a dojčenie ako preventívne opatrenia. Všeobecne sa uznáva, že probiotiká – prospešné baktérie – môžu pomôcť znížiť riziko vzniku alergií.

Ako rastlinná strava pomáha v boji proti alergiám?

Štúdia poukázala na niekoľko stravovacích a nutričných rizikových faktorov spojených s alergiami. Patrí medzi ne vysoký obsah nasýtených tukov, cholesterolu , nízka celková vláknina a nízky obsah zeleniny a ovocia. Pán Ping si tiež všimol súvislosti s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a spracovanými potravinami a nízkymi hladinami železa a vitamínov A, D a E.

V dokumente pán Ping uvádza, že "nutrične vyvážená rastlinná strava chráni pred alergiou a znižuje závažnosť alergických ochorení, pretože rastlinná strava obsahuje vysoké množstvá antialergických živín".

Význam vlákniny v boji proti alergiám

Štúdia vysvetľuje, že "dostatok vlákniny a dostatočný príjem makroživín" sú "nevyhnutné pre udržanie imunitnej tolerancie voči alergénom".

Britská dietetická asociácia (BDA) odporúča , aby sa dospelí zamerali na približne 30 gramov vlákniny každý deň. V súčasnosti má priemerný dospelý v Spojenom kráľovstve iba 18 g, hovorí BDA.

Tí, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, prirodzene prijímajú viac vlákniny. V skutočnosti sú všetky potraviny odporúčané BDA na zvýšenie príjmu vlákniny rastlinného pôvodu. Niektoré z najlepších vláknitých potravín zahŕňajú arašidy (7,6 g), figy (6,9 g), paštrnák (4,7 g) a jahody (3,8 g).

Okrem toho, že vláknina pomáha alergikom, má množstvo ďalších zdravotných výhod. Podľa Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva (NHS) existujú silné dôkazy spájajúce vlákninu s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky 2. typu a rakoviny čriev.

Rastlinná strava by mohla mať veľký vplyv

V Spojenom kráľovstve má podľa odhadov asi 20 miliónov ľudí alergické ochorenie, čo je 30% populácie. Polovica z nich má aktívne alergické symptómy v ktoromkoľvek roku, zatiaľ čo 2,5 milióna má dostatočne závažné symptómy na to, aby si vyžadovali lekársku pomoc. Miery tiež rastú, odborníci ukazujú, že dve z piatich detí v Spojenom kráľovstve sú teraz diagnostikované s alergiou.

Tieto čísla ukazujú významný vplyv, ktorý by mohla mať zmena stravovania na rastlinné potraviny. Pán Ping požaduje "ďalšie klinické skúšky na preskúmanie potenciálnych priaznivých účinkov rastlinnej stravy a antialergických živín pri prevencii a liečbe alergických ochorení".

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky