Nová štúdia: Vegáni upadajú častejšie do depresie

Nová štúdia z Austrálie zistila, že vegáni a vegetariáni, ktorí konzumujú balené a spracované alternatívy mäsa, sú náchylnejší na depresiu.
Vedci z Queenslandskej Bond University zistili, že nekvalitná rastlinná strava v porovnaní so stravou bohatou na čerstvé produkty môže viesť k horšiemu duševnému zdraviu. Výskumníčka v oblasti nutričnej psychiatrie Megan Lee uviedla, že toto zistenie bolo obzvlášť významné vzhľadom na rastúcu popularitu vegánskeho a vegetariánskeho životného štýlu a šírenie balených potravín zameraných na tieto skupiny.
Spracované potraviny majú vysoký obsah rafinovaných rastlinných olejov, obilnín, soli a cukru. "Všeobecne existuje názor, že dodržiavanie rastlinnej stravy je vo svojej podstate zdravé, ale ako každá diéta závisí od toho, čo si vložíte do úst," povedal Lee.
"Vegáni a vegetariáni nejedia automaticky hromady ovocia a zeleniny, pretože existujú všetky tieto produkty, ktoré sú plne spracované, plne rafinované. "Ľudia môžu neúmyselne konzumovať vysoké množstvá spracovaných rastlinných potravín, čo je známy rizikový faktor pre zvýšenú depresiu."
Počas štúdie sa vedci zaoberali stravovaním a duševným zdravím 219 vegánov a vegetariánov vo veku 18-44 rokov v celej krajine, ktorí boli následne požiadaní o vyplnenie príslušných dotazníkov. Výskumníci zistili, že tí, ktorí mali v strave veľa čerstvého ovocia, zeleniny, orechov, semien, strukovín a celozrnných výrobkov, mali nižšie riziko depresie v porovnaní s tými, ktorí sa stravovali nekvalitne.
Na zložení vegánskej stravy záleží
Spojenie stravy a rizika depresie bolo pravdepodobne spôsobené prítomnosťou komplexných sacharidov, vlákniny, probiotík a antioxidantov, o ktorých sa zistilo, že znižujú príznaky depresie, povedal Lee.
"Zdá sa, že má skôr ochrannú úlohu," povedala. "Náš výskum nezistil, že by rastlinná strava bola liečbou alebo nápravou pre tých, ktorí už boli v depresii." Vegáni a vegetariáni sú už teraz náchylnejší na depresiu ako bežná populácia, dodal Lee.
"Myslíme si, že to (náchylnosť na depresiu) môže byť spôsobené tým, že vegáni a vegetariáni majú tendenciu byť viac vedomí vonkajších problémov - dobrých životných podmienok zvierat, environmentálnych problémov - a môžu byť spoločensky vylúčení z dôvodu výberu stravy," povedala.
Výskum tiež zistil, že ľudia, ktorí jedia mäso, môžu chrániť svoje duševné zdravie aj konzumáciou väčšieho množstva ovocia a zeleniny. V celej Austrálii sa viac ako 2,5 milióna ľudí rozhodlo stravovať bez mäsa.
zdroj: 7news.com.au