Nová štúdia: Vegáni majú najzdravší mikrobióm

07.01.2025

Nie je žiadnym tajomstvom, že náš črevný mikrobióm môže ovplyvniť naše fyzické a duševné zdravie mnohými spôsobmi, ale aký je najlepší spôsob, ako mať priaznivé zloženie? 

Vládne nad všetkými jedna diéta? Štúdia skúmala biologické vzorky od viac ako 21 000 účastníkov, aby zistila, že odhalila kľúčové rozdiely medzi stravovacími preferenciami a že existuje jedna vec, o ktorú sa môžeme všetci snažiť, aby sme zlepšili zdravie čriev.

"Dodržiavanie diét, ktoré zahŕňajú alebo vylučujú hlavné skupiny potravín, ako je mäso, mliečne výrobky, ovocie a zelenina, zanecháva stopy na črevnom mikrobióme, ktorý sme tu charakterizovali využívaním integrovanej, nadnárodnej, metagenomickej kohorty bezprecedentnej veľkosti (21 561 jedincov), ktorí hlásili stravovacie návyky," napísali autori. "Našli sme silné konfigurácie mikrobiómov pre vegánov, vegetariánov a všežravcov s niekoľkými charakteristickými mikróbmi, ktoré potvrdzujú a rozširujú niekoľko predchádzajúcich zistení."

Pomocou svojho bezprecedentného súboru údajov vedci zistili, že hoci účastníci vegánov a vegetariánov mali zdravšiu stravu ako všežravci, skúmaní všežravci mali vyššiu mieru diverzity črevných mikrobiómov. Znie to ako výhra pre všežravcov, až na to, že samotná diverzita črevného mikrobiómu nie je spoľahlivým meradlom toho, aký zdravý je tento mikrobióm. Je to preto, že rôzne baktérie majú rôzny vplyv na naše črevá a širšie zdravie a nie všetky sú dobré.

Pri hodnotení pomocou indexu zdravej rastlinnej stravy mali vegáni v štúdii najzdravšiu stravu, nasledovali vegetariáni a nakoniec všežravci.

Jedenie mäsa spôsobuje zápaly, infarkt a rakovinu

Zdalo sa, že každý stravovací vzorec má jedinečné mikrobiálne podpisy. Črevné mikrobiómy všežravcov obsahovali vyššie hladiny baktérií, ktoré sú spojené s trávením mäsa, vrátane Alistipes putredinis . Ich zvýšená diverzita však zahŕňala baktérie ako Ruminococcus Torsy a Bilophila wadsworthia , baktérie, o ktorých vedci tvrdia, že sú spojené so zvýšeným rizikom ochorení vrátane zápalových ochorení čriev, srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny.

Vegáni nabaľovali množstvo baktérií, ktoré sú kľúčové pre fermentáciu vlákniny, z ktorých niektoré prispievajú k tvorbe mastných kyselín s krátkym reťazcom, ako je butyrát. Takéto baktérie môžu byť dobré pri znižovaní zápalu, ako aj pri prispievaní k zdravému metabolizmu, udržiavaniu zdravej hladiny cukru v krvi a fungovaniu imunitného systému.

Pokiaľ ide o vegetariánov a vegánov, zdá sa, že kľúčový rozdiel je v mliečnych výrobkoch, pretože vegetariáni mali vo svojom mikrobióme viac Streptococcus thermophilus . Táto baktéria sa používa pri výrobe jogurtov a môže ovplyvniť niektoré toxíny v črevách .

Zatiaľ čo sa však štúdia ponorila do rôznych stravovacích preferencií, jeden z jej kľúčových poznatkov sa týkal všežravcov, vegetariánov a vegánov, pretože sa zistilo, že kvalita stravy skutočne vládla predovšetkým, pokiaľ ide o priaznivé zloženie mikrobiómu.

"Pozorovali sme, že množstvo a rozmanitosť potravín na rastlinnej báze má veľmi pozitívny vplyv na mikrobióm," uviedla autorka štúdie Nicola Segata vo vyhlásení . 

"Vyhýbanie sa mäsu alebo mliečnym výrobkom nemusí mať nutne pozitívny účinok, ak nepríde s množstvom kvalitných rastlinných produktov."

"Z hľadiska mikrobiómu môžeme vo všeobecnosti odporučiť, že je dôležité jesť veľa rastlinných potravín, najmä tých bohatých na vlákninu. A že rozmanitosť potravín je dôležitá."

Celkovo sa zistilo, že všežravci majú menej druhov "dobrých" črevných baktérií a viac druhov "zlých" črevných baktérií ako vegetariáni alebo vegáni.  Výsledky vegetariánskych črevných mikrobiómov boli spojené so strednými výsledkami.

zdroj: iflscience.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky