Nová štúdia: Väčšina vegánskych jedál v reštauráciách je nezdravá

24.02.2025

V nedávnej štúdii publikovanej v časopise Nutrients výskumníci skúmali jedálny lístok reštaurácií po celom svete, aby zistili, či sú rastlinné ponuky v stravovacích zariadeniach pre karnistov (OMNI) a vegánov alebo vegetariánov (VEG) "zdravé", pokiaľ ide o vyhýbanie sa nasýteným tukom, rafinovaným obilninám a vyprážaným jedlám.

Zistili, že mnohé reštaurácie neponúkajú návštevníkom dostatočný výber hlavných jedál na rastlinnej báze a že 14 – 27 % reštaurácií nemá vôbec žiadnu zdravú rastlinnú ponuku.  Výskumný tím dúfa, že tieto zistenia v kombinácii so zistenými súvislosťami medzi zlou stravou, chronickými chorobami a zvýšenou úmrtnosťou povzbudia reštaurácie, aby sprístupnili výživové detaily svojich jedál.

Americké reštaurácie sú zdravšie ako európske

Počas troch rokov výskumný tím navštívil vzorku 561 reštaurácií ponúkajúcich vegánske jedlá v 196 mestách v 37 krajinách a šiestich kontinentoch. Väčšina z nich sa nachádzala v USA (373), nasledovala Austrália a niekoľko európskych krajín.

Reštaurácie zahrnuté do štúdie mali internetové zoznamy na komerčne dostupných proprietárnych zdrojoch a vyhľadávacích nástrojoch. Ich menu bolo k dispozícii aj online a výslovne uvádzalo ich vegánske ponuky. Niektoré, vrátane amerických franšíz s 20 alebo viacerými miestami, poskytli nutričné ​​informácie o svojich jedlách na základe mandátu Food and Drug Administration (FDA).

Reštaurácie boli klasifikované ako reštaurácie s kompletným menu, ak ponúkali aspoň 10 rastlinných hlavných jedál. Potom boli bodované na základe počtu zdravých jedál v tejto skupine, pričom za zdravé predjedlo dostali jeden bod, maximálne však 10. Zdravé jedlá boli tie, ktoré neobsahovali vyprážané ingrediencie (ako sú šľahané alebo chrumkavé kúsky, ktoré môžu byť karcinogénne), nasýtené tuky (vrátane kokosového mlieka, kokosového oleja, palmového oleja a kakaového masla) alebo rafinované zrná s vysokým indexom bielej múky, bielu glykémiu a bielu múku. ale málo vlákniny).

Americké reštaurácie ponúkali o niečo zdravšie možnosti ako tie medzinárodné, ale rozdiel bol malý, čo ukazuje, že nezdravé rastlinné jedlá sú globálnym problémom.

Zistenia štúdie

561 reštaurácií zahrnutých do analýzy pozostávalo z 283 OMNI a 278 VEG reštaurácií. Výskumníci poznamenali, že dve reštaurácie omylom označili jedlá obsahujúce živočíšne produkty ako vegánske; tieto boli vylúčené.

Americké reštaurácie ponúkali v priemere 6,6 rastlinných hlavných jedál, zatiaľ čo reštaurácie mimo USA ponúkali 6,2, čo je štatisticky nevýznamný rozdiel. Americké reštaurácie však ponúkali o niečo viac zdravých jedál ako tie v iných krajinách (3,4 v porovnaní s 2,9, hoci to nebolo štatisticky významné).

Iba 33 reštaurácií (28 OMNI a 5 VEG, alebo 10 % a 2 %) poskytlo online úplné nutričné ​​údaje vrátane obsahu kalórií, sodíka, cukru a nasýtených tukov.

Reštaurácie OMNI mali na svojom jedálnom lístku v priemere 4,5 vegánskych hlavných jedál v porovnaní s 8,4 v prípade VEG reštaurácií. Približne 59 % VEG reštaurácií a iba 16 % OMNI reštaurácií malo kompletné vegánske menu. V priemere dosiahli reštaurácie 3,2 z 10, pričom VEG reštaurácie mali podstatne viac zdravých jedál (4,0/10) ako OMNI reštaurácie (2,4/10).

Iba 2 % reštaurácií zahrnutých do analýzy získali skóre 10, čo naznačuje, že analyzované hlavné jedlá neobsahovali žiadne vyprážané prísady, nasýtené tuky ani rafinované obilniny. Naopak, 26 % OMNI a 14 % VEG reštaurácií získalo skóre 0. K zníženiu skóre došlo najčastejšie v dôsledku prítomnosti rafinovaných obilnín (40 % v OMNI a 38 % v prípadoch VEG). OMNI reštaurácie boli častejšie penalizované za obsah nasýtených tukov (12 %), kým reštaurácie VEG obsahovali vyprážané jedlá častejšie (28 %). 

Vegánske reštaurácie sú zdravšie ako karnistické s vegánskymi možnosťami

Výskumníci zistili, že veľa možností označených ako "vegan" obsahuje nezdravé prísady, pričom špecializované reštaurácie VEG ponúkajú väčší podiel zdravých možností ako reštaurácie OMNI. Rafinované obilniny, ktoré sú spojené so zvýšenou úmrtnosťou a chronickými ochoreniami, však boli najčastejším dôvodom klasifikácie jedál ako nezdravých. Najmä reštaurácie so sídlom v USA mali o niečo väčšiu pravdepodobnosť, že budú ponúkať zdravé možnosti.

Štúdia tiež zdôrazňuje, že transparentnosť výživy zostáva výzvou. Iba malá časť reštaurácií poskytla podrobný nutričný obsah, pričom zverejnenie je bežnejšie v reštauráciách OMNI – najmä kvôli americkým predpisom, ktoré vyžadujú, aby tieto informácie zdieľali franšízy s 20 alebo viacerými miestami.

Reštaurácie reagujú na preferencie svojich cieľových spotrebiteľov, aby boli finančne životaschopné; často veci, vďaka ktorým chutí jedlo "dobre", sú to, čo ho robí nezdravým. Okrem toho niekoľko problémov bráni jednotlivcom vo vytváraní zdravých stravovacích návykov, vrátane tradičných a kultúrnych noriem, známosti, averzie k zmenám, cenovej dostupnosti, prístupnosti, obáv o primeranosť výživy, citovej pripútanosti, tlaku rovesníkov, sociálnych noriem, zlého vzdelania, časových obmedzení a pohodlia.

Štúdia síce poskytuje cenné poznatky, má však obmedzenia. Vzorka bola jednoduchou vzorkou, ktorá pochádzala predovšetkým z USA a západných krajín, čo znamená, že zistenia nemusia byť zovšeobecniteľné na všetky globálne regióny. Okrem toho boli hodnotenia založené na online popisoch jedálneho lístka, ktoré nemusia úplne zachytávať všetky nutričné ​​detaily.

Kardiovaskulárne ochorenia sú naďalej hlavnou hnacou silou úmrtnosti v USA a zlá strava vedie k ďalším chronickým ochoreniam, ktoré zvyšujú náklady na zdravotnú starostlivosť a straty na životoch a zároveň znižujú osobnú a ekonomickú produktivitu. Hoci zistenia tejto štúdie sú založené na vzorke reštaurácií a vybraného počtu ponúk menu, jej výsledky poukazujú na jasné politické dôsledky.

Viac reštaurácií by sa malo povzbudiť, aby poskytovali nutričné ​​informácie o jedle, ktoré podávajú, aby zákazníci mohli robiť informované rozhodnutia. Hoci reštaurácie sú podniky a nezodpovedajú za zdravie svojich zákazníkov, majú schopnosť znížiť zdravotné riziká obmedzením používania rafinovaných obilnín, nadmerného množstva sodíka, nasýtených tukov, pridaného cukru a vyprážaných jedál vo svojich jedlách.

Vzhľadom na dobre zavedené väzby medzi nezdravou stravou, chronickými chorobami a úmrtnosťou výskumníci navrhujú, aby regulačné orgány, ako je FDA, rozšírili požiadavky na zverejňovanie výživy nad rámec veľkých franšíz tak, aby zahŕňali širšiu škálu reštaurácií.

zdroj: news-medical.net

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky