Nová štúdia: Ultraspracované vegánske potraviny zvyšujú podiel bielkovín

21.12.2023

Vegáni môžu čeliť kompromisu medzi konzumáciou dostatočného množstva bielkovín a vyhýbaním sa vysoko spracovaným potravinám.

Zistenie pochádza zo štúdie ľudí v Brazílii, ktorí jedli rastlinnú stravu. S väčšou pravdepodobnosťou konzumovali odporúčané množstvá bielkovín, ak konzumovali viac spracovaných potravín, ako sú rastlinné klobásy a hamburgery, často vyrobené z textúrovaného sójového proteínu.

To naznačuje potenciálny konflikt medzi dvoma súčasnými trendmi stravovania – vegánstvom a obavami z vysoko spracovaných potravín. 

Štúdia

Prieskum bol uskutočnený medzi septembrom 2021 a januárom 2023. Miesto: Brazília. Účastníci: Vegáni oboch pohlaví, vo veku 18 rokov alebo starší, dodržiavajúci vegánsku stravu minimálne 6 mesiacov.  Prieskum dokončilo tisíc štrnásť účastníkov.  Väčšina účastníkov (74 %) splnila denný príjem bielkovín podľa odporúčanej diéty.

Upravené logistické regresné modely ukázali, že konzumácia proteínových doplnkov alebo textúrovaného sójového proteínu, vyšší kalorický príjem a vyšší príjem UPF boli spojené so zníženou pravdepodobnosťou neadekvátneho príjmu bielkovín.

Dodržiavanie vegánskej stravy a konzumácia nespracovaných a minimálne spracovaných potravín bolo spojený so zvýšenou pravdepodobnosťou nedostatočného príjmu bielkovín.  

Dôležité je, že účastníci konzumujúci menej ultra spracovaných potravín s väčšou pravdepodobnosťou vykazovali nedostatočný príjem bielkovín, čo naznačuje dôležitosť ultraspracovaných bielkovín pre túto populáciu. 

V tomto kontexte je dopbré podotknúť, že podľa štúdií vegánske spracované potraviny nemajú negatívny dopad na zdravie v podobe cukrovky a kardiovaskulárnxch chorôb ako je to pri živočíšnych výrobkoch.

Zdroj: researchgate.net

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky