Nová štúdia: Ultraspracované vegánske potraviny zvyšujú podiel bielkovín
Vegáni môžu čeliť kompromisu medzi konzumáciou dostatočného množstva bielkovín a vyhýbaním sa vysoko spracovaným potravinám.
Zistenie pochádza zo štúdie ľudí v Brazílii, ktorí jedli rastlinnú stravu. S väčšou pravdepodobnosťou konzumovali odporúčané množstvá bielkovín, ak konzumovali viac spracovaných potravín, ako sú rastlinné klobásy a hamburgery, často vyrobené z textúrovaného sójového proteínu.
To naznačuje potenciálny konflikt medzi dvoma súčasnými trendmi stravovania – vegánstvom a obavami z vysoko spracovaných potravín.
Štúdia
Prieskum bol uskutočnený medzi septembrom 2021 a januárom 2023. Miesto: Brazília. Účastníci: Vegáni oboch pohlaví, vo veku 18 rokov alebo starší, dodržiavajúci vegánsku stravu minimálne 6 mesiacov. Prieskum dokončilo tisíc štrnásť účastníkov. Väčšina účastníkov (74 %) splnila denný príjem bielkovín podľa odporúčanej diéty.
Upravené logistické regresné modely ukázali, že konzumácia proteínových doplnkov alebo textúrovaného sójového proteínu, vyšší kalorický príjem a vyšší príjem UPF boli spojené so zníženou pravdepodobnosťou neadekvátneho príjmu bielkovín.
Dodržiavanie vegánskej stravy a konzumácia nespracovaných a minimálne spracovaných potravín bolo spojený so zvýšenou pravdepodobnosťou nedostatočného príjmu bielkovín.
Dôležité je, že účastníci konzumujúci menej ultra spracovaných potravín s väčšou pravdepodobnosťou vykazovali nedostatočný príjem bielkovín, čo naznačuje dôležitosť ultraspracovaných bielkovín pre túto populáciu.
V tomto kontexte je dopbré podotknúť, že podľa štúdií vegánske spracované potraviny nemajú negatívny dopad na zdravie v podobe cukrovky a kardiovaskulárnxch chorôb ako je to pri živočíšnych výrobkoch.
Zdroj: researchgate.net