Nová štúdia: Tri štvrtiny dietológov sa mylne domnieva, že rastlinné bielkoviny sú neúplné
Nová štúdia zistila, že zatiaľ čo väčšina britských dietológov je ochotná odporúčať pacientom rastlinnú stravu, 75 percent sa nesprávne domnieva, že rastlinné bielkoviny sú "nekompletné".
Štúdia bola zverejnená začiatkom tohto mesiaca v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics (JHND). Viedol ju Michael Metoudi, výskumný dietológ pre Plant Based Health Professionals UK (PBHP UK). Jeho autori poznamenávajú potrebu "posilneného vzdelávania a podpory" rastlinnej stravy, aby sa prekonali "významné prekážky ich implementácie".
Prierezový prieskum sa uskutočnil medzi registrovanými dietológmi v Spojenom kráľovstve a Írskej republike v období od septembra do novembra minulého roka. Predstavuje 335 účastníkov, z ktorých väčšina zastáva pozitívny názor na plnohodnotnú rastlinnú stravu.
Približne 76 percent opýtaných súhlasilo s tým, že dobre naplánovaná celozrnná rastlinná strava je "vhodná pre všetky fázy života".
Prieskum však tiež zistil "značné deficity vedomostí" súvisiace so súčasnými klinickými dôkazmi o celozrnnej rastlinnej strave. Najmä autori poznamenávajú, že 75 percent opýtaných dietológov "falošne verilo", že rastlinné bielkoviny sú "nekompletné".
Rastlinné potraviny a "kompletné" bielkoviny
Je dlhodobým mýtom, že potraviny živočíšneho pôvodu sú jedinými zdrojmi kompletných bielkovín, teda bielkovín, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín vo vhodných množstvách.
V skutočnosti sa mnohí odborníci domnievajú, že nedostatok aminokyselín bol " podstatne nadhodnotený ". Rastlinný lekár Dr Neal Bernard nedávno tvrdil , že hoci pestrá strava je žiaduca a zabezpečuje lepšiu celkovú výživu, "všetky rastliny obsahujú všetky nevyhnutné aminokyseliny".
"Bolo pre nás šokujúce, keď sme sa dozvedeli, že medzi registrovanými dietológmi stále existujú mýty o kvalite rastlinných bielkovín," povedala pre Plant Based News Dr Shireen Kassam, konzultantka hematologičky, zakladateľka PBHP UK a jedna z autorov štúdie . "Ukazuje to, že vzdelávanie v Spojenom kráľovstve nedrží krok s vedou. Koncept kombinácie bielkovín na rastlinnej strave bol odhalený pred desiatkami rokov. Všetky rastliny obsahujú všetky aminokyseliny, vrátane esenciálnych. Výber získavania väčšiny alebo všetkých bielkovín z rastlín má množstvo výhod pre zdravie ľudí aj planéty."
Mnohí dietológovia, ktorí sa zúčastnili prieskumu v rámci novej štúdie, sa tiež obávali možnej podvýživy a nedostatku živín, ako aj potenciálneho rizika obmedzujúceho životného štýlu zhoršujúceho poruchy príjmu potravy. Ako pri každej diéte, uprednostňovanie pestrých potravín bohatých na živiny je nevyhnutnou súčasťou uspokojovania každodenných potrieb pomocou zdravej rastlinnej stravy.
Autori štúdie poznamenávajú, že nepodporujúce pracovné prostredie a potreba vylúčenia vajec a mliečnych výrobkov sú hlavnými prekážkami, ktoré bránia samotným dietológom prijať plnohodnotnú rastlinnú stravu. Pokiaľ ide o pacientov dietológov, neistota okolo kuchárskych zručností a vnímané finančné náklady boli hlavnými prekážkami rastlinného stravovania.
zdroj: plantbasednews.org