Nová štúdia: Štítky s uhlíkovou stopou povzbudzujú ľudí k rastlinnej strave

Klimatické štítky na jedálnych lístkoch by mohli pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov, navrhuje nová štúdia.
Nemeckí vedci zistili, že keď je na jedálnom lístku zreteľné označenie uhlíkovej stopy, hostia si častejšie vyberú rastlinné potraviny. Živočíšne poľnohospodárstvo je zodpovedné za 14,5 percenta globálnych emisií skleníkových plynov, ale rastlinné potraviny majú podstatne menší vplyv. V roku 2018 jedna z najväčších štúdií o výrobe potravín odhalila, že vegánstvo bolo jednou z najvplyvnejších rozhodnutí, ktoré človek mohol urobiť v prospech planéty.
Nová štúdia z Julius-Maximilians-Universität Würzburg bola publikovaná v časopise PLOS Climat e.
Výskumníci poskytli viac ako 250 účastníkom deväť hypotetických návrhov menu. Všetky mali jasne označený vplyv na emisie každej možnosti.
Pri niektorých jedlách štítok uvádzal možnosť "s vysokými emisiami" (t. j. šalát s hovädzím mäsom) alebo možnosť "s nízkymi emisiami" (t. j. šalát s falafelom). Pre niektorých bola k dispozícii aj tretia, "stredná emisná" voľba (napríklad šalát s kuracím mäsom).
Podpora udržateľného výberu potravín
Vedci navrhli, že pridávanie klimatických štítkov do jedálneho lístka je jednou z "najjednoduchších vecí", ktoré môžu majitelia reštaurácií urobiť, aby podporili udržateľnejší výber potravín. Uviedli: "Ak chceme návštevy reštaurácií, ktoré sú šetrnejšie ku klíme, zvýraznenie komponentov jedál v jedálnom lístku môže byť skutočne dôležitým parametrom, pretože informuje o tom, čo je normálne a odporúčané."
Niektorí reštaurátori už pridali klimatické štítky do jedálneho lístka. Lou Palmer-Masterton, ktorý vlastní malý reťazec vegánskych reštaurácií Stem & Glory, začal minulý rok zaraďovať do jedálnych lístkov skóre emisií uhlíka.
Napríklad dezert Stem & Glory's Affogato obsahuje dávku espressa a vanilkovú zmrzlinu bez mliečnych výrobkov. Má "vysoké" hodnotenie. Väčšina jeho možností sa však pohybuje od "veľmi nízkej" po "nízku" na stupnici intenzity uhlíka.
Palmer-Masterton pre BBC povedal : "Aj keď sú všetky naše produkty rastlinného pôvodu, stále som bol zvedavý, aký vplyv majú na životné prostredie. Toto hnutie práve teraz exploduje a dáva zmysel."
zdroj: plantbasednews.org