Nová štúdia: Správy o zmene klímy "zabúdajú" informovať o vplyve živočíšnej výroby

26.06.2023

Podľa najnovšej analýzy veľké spravodajské organizácie pri pokrytí klimatického obsahu vynechávajú vplyv, ktorý majú naše potravinové systémy na životné prostredie. 

Preskúmanie 1 000 článkov zistilo, že prevažná väčšina – 93 percent – ​​nespomína živočíšnu výrobu. Kvalitatívny výskum vedený Faunalytics a neziskovou spravodajskou organizáciou Sentient Media poukazuje na do očí bijúce opomenutie, pokiaľ ide o verejné pochopenie úlohy chovu dobytka v klimatickej kríze.

Správa " Poľnohospodárstvo zvierat je chýbajúci kúsok v mediálnom pokrytí zmeny klímy " skúmala články o klíme publikované 10 hlavnými spravodajskými servermi, ako sú Wall Street Journal a The New York Times. Analýza zistila, že len sedem percent článkov spomínalo chov a zabíjanie zvierat. A čo viac, väčšina týchto článkov sa sústredila skôr na vplyv podnebia na hospodárske zvieratá (ako sú farmári nútení predať zvieratá na zabitie predčasne kvôli rastúcim teplotám), než na vplyv, ktorý má dobytok na životné prostredie.

Články o klíme sa zvyčajne zameriavali na aspekty ako ťažba, výroba a výroba energie (spomínané v 68 percentách článkov) a fosílne palivá (spomínané v 53 percentách).

Živočíšne poľnohospodárstvo a klíma

Niet pochýb o tom, že chov zvierat je pre životné prostredie katastrofálny. Je zodpovedný za najmenej 14,5 percenta emisií skleníkových plynov, pričom kľúčovým problémom je metán. Približne tretina metánu spôsobeného ľudskou činnosťou pochádza z dobytka z farmových chovov, ktorý vypúšťa cez svoje grganie. Chov dobytka je tiež hlavnou príčinou odlesňovania a straty biodiverzity . Nedávna správa zistila, že náš potravinový systém sám o sebe by nás posunul za hranicu 1,5 C stanovenú v Parížskej dohode, aj keby boli odstránené všetky fosílne palivá.

Napriek tomu nedávne médiá zanedbávajú, či dokonca spomínajú, významný vplyv produkcie mäsa a mliečnych výrobkov na klimatickú krízu alebo skutočnosť, že jedným zo spôsobov, ako žiť udržateľnejšie, je znížiť spotrebu mäsa. Tento nový výskum zistil nepomer medzi tým, koľko energie a paliva sa pokryje v porovnaní s pokrytím, ktoré dostáva poľnohospodárstvo.

Aj keď sa spomínajú potravinové systémy, chovatelia zvierat často dostanú povolenie, poznamenávajú autori. "Samotný priemysel chovu dobytka predstavuje viac ako 60 percent emisií z chovu zvierat, no len 30 percent článkov, ktoré sa venovali chovu dobytka, spomínalo odvetvie chovu dobytka," uviedol Coni Arévalo, výskumný pracovník z Faunalytics. 

"Náš výskum ukazuje, že existuje veľký nepomer medzi množstvom emisií spôsobených chovom zvierat a množstvom mediálneho pokrytia tohto odvetvia, keď je témou diskusie zmena klímy."

Na rastlinnú strava sa pri ochrane klímy "zabúda" 

Vo väčšine článkov autori bagatelizovali účinnosť rastlinnej stravy pri riešení klimatickej krízy, zistila štúdia. Zmienka o diétnych zmenách smerom od mäsa a mliečnych výrobkov a smerom k rastlinnej výžive bola spomenutá len zriedka.

Preskúmanie zdôraznilo, že články premeškali niekoľko príležitostí na vzdelávanie čitateľov o súvislostiach medzi klimatickou krízou a výrobou potravín a našimi spotrebiteľskými výbermi stravy. Mnohé články týkajúce sa energetiky, dopravy, emisií a fosílnych palív boli len zriedka spojené s poľnohospodárstvom, uvádza správa napriek paralelám medzi nimi.

Správa poukazuje na spravodajské kanály, ktoré pokrývajú súvislosť medzi klimatickými zmenami a chovom zvierat. Jedným z pozoruhodných bol The Los Angeles Times, ktorý v 14 percentách svojich článkov o klíme spomenul poľnohospodárstvo. Agentúra Reuters aj CNN diskutovali o dôležitosti stravovania v súvislosti s klimatickou krízou v článkoch, ktoré sa venovali živočíšnemu poľnohospodárstvu.

Nebezpečenstvo metánu pre životné prostredie 

Metán, ktorý sa počas prvých dvoch desaťročí v atmosfére otepľuje približne 80-krát viac ako CO2, bol obzvlášť málo pokrytý Správa poukázala na to, že 54 percent všetkých emisií hospodárskych zvierat tvorí metán, ale len 22 percent článkov, ktoré spomínali živočíšne poľnohospodárstvo, ho spomínalo. .

Predchádzajúca štúdia zistila, že metán je príčinou asi 25 percent globálneho otepľovania . Z preskúmania platných politík sa však zistilo, že sa týkajú iba 13 percent všetkých emisií metánu . Autori štúdie poznamenávajú, že bez pokrytia a pozornosti médií politiky nedostávajú podporu, ktorú by potrebovali presadzovať.

Je problémom médií karnizmus?

Odchodom od spotreby mäsa by spotrebitelia mohli pomôcť znížiť vplyv živočíšnej výroby na životné prostredie.

Podľa odporúčaní komisie EAT-Lancet by spotrebitelia v Spojených štátoch museli denne skonzumovať o 70 percent menej živočíšnych produktov, aby dosiahli klimatické ciele.

Autori sa preto domnievajú, že je nevyhnutné, aby médiá predložili prepojenie medzi chovom zvierat a klimatickou krízou.

"Médiá majú neuveriteľný vplyv na to, ako žijeme naše životy a aké rozhodnutia robíme," povedala Ana Bradley, výkonná riaditeľka spoločnosti Sentient Media. "Chýba nám obrovský kus príbehu, pretože naďalej ignorujeme úlohu priemyselného chovu zvierat. Dúfame, že zverejnením tejto správy vybudujeme sieť novinárov a publikácií, ktorí chcú vyplniť túto medzeru v pokrytí, a vyzbrojiť čitateľov faktami."

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky