Nová štúdia: Spracované mäso spôsobuje rakovinu hrubého čreva a konečníka

01.09.2022

Nová štúdia z Tufts University a Harvard University zistila, že najsilnejšie spojenie medzi kolorektálnym karcinómom a ultraspracovanými potravinami pochádza z mäsa.

Vysoká konzumácia ultraspracovaných potravín prichádza so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka u mužov, podľa nového výskumu z Tufts University a Harvard University. Výskum zistil, že najsilnejšie spojenie medzi kolorektálnym karcinómom a ultraspracovanými potravinami u mužov pochádza z mäsa, hydiny a rybích produktov.

V štúdii publikovanej v recenzovanom lekárskom časopise The BMJ výskumníci zistili, že muži, ktorí konzumovali vysokú mieru ultraspracovaných potravín, mali o 29 percent vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka - tretej najčastejšie diagnostikovanej rakoviny v Spojených štátoch - ako muži. ktorí konzumovali oveľa menšie množstvá. U žien rovnakú asociáciu nenašli.

"Začali sme si myslieť, že rakovina hrubého čreva a konečníka by mohla byť rakovinou, ktorú strava najviac ovplyvňuje v porovnaní s inými typmi rakoviny," uviedol vo vyhlásení Lu Wang, hlavný autor štúdie a postdoktorand na Friedman School of Nutrition Science and Policy v Tufts. 

"Spracované mäso, z ktorého väčšina spadá do kategórie ultraspracovaných potravín, je silným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka. Ultraspracované potraviny majú tiež vysoký obsah pridaných cukrov a nízky obsah vlákniny, čo prispieva k priberaniu na váhe a obezite a obezita je uznávaným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka."

Štúdia analyzovala odpovede od viac ako 200 000 účastníkov - 159 907 žien a 46 341 mužov - v troch veľkých prospektívnych štúdiách, ktoré hodnotili príjem potravy a prebiehali viac ako 25 rokov. Každý účastník dostal každé štyri roky dotazník o frekvencii jedla a opýtal sa na frekvenciu konzumácie približne 130 potravín.

Príjem ultraspracovaných potravín účastníkmi bol potom klasifikovaný do kvintilov v rozmedzí hodnôt od najnižšej spotreby po najvyššiu. Tí v najvyššom kvintile boli identifikovaní ako najviac ohrození rozvojom kolorektálneho karcinómu. Hoci u mužov bola identifikovaná jasná súvislosť, najmä v prípadoch kolorektálneho karcinómu v distálnom hrubom čreve, štúdia nezistila celkové zvýšené riziko u žien, ktoré konzumovali vyššie množstvá ultraspracovaných potravín.

Vplyv spracovaného mäsa na zdravie

Analýzy odhalili rozdiely v spôsoboch, akými muži a ženy konzumujú ultraspracované potraviny a potenciálne súvisiace riziko rakoviny. Z účastníkov štúdie výskumný tím zdokumentoval 1 294 prípadov kolorektálneho karcinómu u mužov a 1 922 prípadov u žien. Tím zistil, že najsilnejšie spojenie medzi kolorektálnym karcinómom a ultraspracovanými potravinami medzi mužmi pochádza z mäsa, hydiny alebo rýb, ktoré sú hotové na priamu spotrebu. 

"Tieto produkty zahŕňajú niektoré spracované mäso, ako sú klobásy, slanina, šunka a rybie koláče," povedal Wang. "Toto je v súlade s našou hypotézou." Tím tiež zistil, že vyššia konzumácia nápojov sladených cukrom, ako je sóda, ovocné nápoje a sladké mliečne nápoje, je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva u mužov.

"Ďalší výskum bude musieť určiť, či existuje skutočný rozdiel medzi pohlaviami v asociáciách, alebo či nulové zistenia u žien v tejto štúdii boli spôsobené len náhodou alebo inými nekontrolovanými mätúcimi faktormi u žien, ktoré zmiernili asociáciu," Mingyang Song, spol. - hlavný autor štúdie a odborný asistent klinickej epidemiológie a výživy na Harvard TH Chan School of Public Health, uviedol vo vyhlásení. 

Hoci ultraspracované potraviny sú často spojené so zlou kvalitou stravy, okrem nízkej kvality ultraspracovaných potravín môžu existovať aj faktory, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Potenciálna úloha prídavných látok v potravinách pri zmene črevnej mikroflóry, podpore zápalu a kontaminantov vytvorených počas spracovania potravín alebo migrovaných z potravinových obalov môže podporovať rozvoj rakoviny, poznamenal Zhang.

Zmena stravovacích návykov na zníženie rizika rakoviny

Wang a Zhang už predtým publikovali štúdiu, ktorá identifikovala trend vo zvýšenej spotrebe ultraspracovaných potravín u detí a dospievajúcich v USA, čím zdôraznili myšlienku, že mnoho rôznych skupín ľudí môže byť závislých od ultraspracovaných potravín v ich každodennej strave.

"Veľká časť závislosti od týchto potravín môže byť spôsobená faktormi, ako je prístup k jedlu a pohodlie," povedal Zhang. "Chemicky spracované potraviny môžu pomôcť predĺžiť trvanlivosť, ale mnohé spracované potraviny sú menej zdravé ako nespracované alternatívy. Musíme upozorniť spotrebiteľov na riziká spojené s konzumáciou nezdravých potravín v množstve a uľahčiť výber zdravších možností."

Vedci dúfajú, že táto štúdia okrem iného prispeje k zmenám v stravovacích predpisoch a odporúčaniach. "Dlhodobá zmena si bude vyžadovať viacstupňový prístup," povedal Wang. "Výskumníci pokračujú v skúmaní toho, ako môžu politiky súvisiace s výživou, diétne odporúčania a zmeny receptov a receptúr spolu s ďalšími návykmi zdravého životného štýlu zlepšiť celkové zdravie a znížiť záťaž spôsobenú rakovinou. Bude pre nás dôležité pokračovať v štúdiu prepojenia medzi rakovinou a stravou , ako aj potenciálnych zásahov na zlepšenie výsledkov." 

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky