Nová štúdia: Spotrebitelia sú nadšení z mlieka vyrobeného v laboratóriu

24.02.2022

Nedávna štúdia GA vedená spoločnosťou Formo so sídlom v Berlíne , s Mercy for Animals a Fordham University, skúmala reakcie spotrebiteľov, pochopenie a postoje spotrebiteľov k mliečnym výrobkom vyrobeným precíznou fermentáciou.  

V rámci štúdie diskutovalo celkovo 42 spotrebiteľov z Nemecka, Spojeného kráľovstva, USA a Singapuru o svojich názoroch na mliečne výrobky bez zvierat vo svojich príslušných cieľových skupinách. Prvá štúdia svojho druhu uvádza, že okolo mliečnych výrobkov bez zvierat je veľká zvedavosť a že spotrebitelia prejavujú veľké nadšenie pri skúšaní mliečnych výrobkov vyrobených pomocou presnej fermentácie.

Počiatočné reakcie založené na precíznej fermentácii boli intrigy a nedôvera, že takéto produkty sú možné, pričom väčšina z nich naznačila, že by chceli produkt sami vyskúšať.

Dobré životné podmienky zvierat

Takmer všetci účastníci súhlasili s tým, že spoločnosť by sa mala viac snažiť o dôstojné zaobchádzanie so zvieratami, a veľká väčšina z nich ochotne uviedla, že "nový spôsob výroby mlieka" zníži potrebu vystavovať kravy zlým životným podmienkam priemyselného chovu zvierat. .

Keď sa ich opýtali na ich motiváciu vyskúšať mliečne výrobky bez zvierat, väčšina účastníkov pohotovo uznala krutú realitu moderného živočíšneho poľnohospodárstva a výhody novej technológie v oblasti dobrých životných podmienok zvierat.

"Prečo si zaslúžime, aby boli podrobení takémuto zaobchádzaniu, najmä ak je to pre naše výhody a najmä ak ako, viete, tieto veľké korporácie ťažia zo svojej biedy?" - Singapurská účastníčka vo veku 50 rokov o dobrých životných podmienkach zvierat v modernom poľnohospodárstve.

Životné prostredie a klimatické zmeny

Väčšina účastníkov pochopila environmentálne výhody výroby mlieka pomocou novej technológie. Vedecký výskum ukazuje, že živočíšne poľnohospodárstvo je zodpovedné za 14,5 - 16,5 percenta emisií skleníkových plynov spôsobených ľudskou činnosťou - viac ako všetka doprava dohromady.

Pri chove na mlieko a mliečne výrobky sa do atmosféry uvoľňuje veľké množstvo skleníkových plynov, ako je metán, oxid dusný a oxid uhličitý, takže nie je prekvapujúce, že veľká väčšina účastníkov reagovala na prínosy pre životné prostredie pozitívne.

Účastníci uznali naliehavosť klimatickej krízy a identifikovali potrebu znížiť emisie a množstvo pôdy a prírodných zdrojov potrebných na výrobu mlieka.

Všetko je v názve

Účastníci boli požiadaní, aby zvážili päť potenciálnych názvov mliečnych výrobkov vyrobených pomocou presnej fermentácie:

  • Mlieko bez zvierat
  • Mlieko novej generácie
  • Pestované mliečne výrobky
  • Bio-identická mlieko
  • Paralelné mlieko

"Mliečne výrobky bez zvierat" boli najobľúbenejším pojmom, ktorý bol opísaný ako najpríťažlivejší a najpriamejší.  Ľudia tiež rýchlo spojili pojem "bez zvierat" so samotným produktom. Ďalším najobľúbenejším výrazom bola "mlieko novej generácie" a "paralelné mlieko" bola najneobľúbenejšia.

Ako teda funguje presná fermentácia ?

Proces funguje tak, že "programujú" mikroorganizmy, ako sú kvasinky alebo huby, na produkciu bioidentických mliečnych proteínov, a to všetko bez toho, aby v procese skutočne poškodili kravy. Aby sa produkovali mliečne bielkoviny bez zvierat, požadovaný fragment genetickej informácie (genetický plán) sa zasadí do kultúry mikroorganizmov, ako sú kvasinky, baktérie alebo huby.

Hostiteľský mikroorganizmus replikuje cudziu genetickú informáciu, pričom produkuje veľké množstvo proteínu s požadovanými vlastnosťami. Akonáhle sa vyprodukuje dostatok bielkovín, bielkoviny sa oddelia od mikroorganizmov a zostanú mliečne bielkoviny, ktoré sú identické s bežne vyrábanými živočíšnymi bielkovinami.

Tieto proteíny sa potom môžu použiť na výrobu radu mliečnych výrobkov, ktoré dosahujú rovnakú chuť, štruktúru, tavnosť, rozťažnosť ako tradičné mliečne výrobky.

Fermentácia je budúcnosť

Spoluzakladateľ Plant Based News Klaus Mitchell v minuloročnom prejave predpovedal, že svet sa stane vegánskym a že si to pravdepodobne ani nevšimneme. Mitchell predpovedá, že presná fermentácia bude hrať pri prechode obrovskú úlohu.

Táto štúdia v konečnom dôsledku poukazuje na pozoruhodnú úroveň záujmu a nadšenia pre precíznu fermentáciu, čo naznačuje, že existuje silná akceptácia produktov bez zvierat zo strany spotrebiteľov.

zdroj: plantbasednews.org 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky