Nová štúdia: Spotreba mäsa v Austrálii klesá napriek opatreniam vlády
Štúdia austrálskej Griffith University zistila, že 32,2 % opýtaných za posledný rok znížilo spotrebu mäsa.
Zdravie bolo najčastejšie uvádzaným dôvodom uprostred rastúcich obáv zo spojenia medzi živočíšnymi produktmi a chronickými chorobami. Nasledovali otázky životného prostredia a dobrých životných podmienok zvierat. Malé percento respondentov (3,3 %) však skutočne zvýšilo spotrebu mäsa.
Väčšina účastníkov, ktorí obmedzili mäso, uviedla, že sa zamerali na rastlinnú stravu, ale menšina (14,3 %) uviedla, že len skúšajú nové produkty a nemusia nutne plánovať dlhodobú zmenu stravy. Celkovo zistenia naznačili široký záujem a otvorenosť voči rastlinným potravinám.
Niektorí respondenti uviedli prekážky pri konzumácii rastlinnej stravy, ako napríklad, že ostatní členovia domácnosti nechcú obmedziť mäso, nedostatočnú informovanosť o tom, ako pripraviť rastlinné jedlá, a vysoké náklady. Pri jedle niektorí účastníci uviedli, že je ťažké nájsť vhodné možnosti.
Rastlinné mäso
Napriek medializovaným správam, že alternatívy mäsa sú na ústupe, takmer polovica (45,6 %) opýtaných uviedla, že jedia rastlinné potraviny, ktoré napodobňujú živočíšne produkty, hoci 32,8 % uprednostňuje držbu tradičných rastlinných potravín. Strukoviny boli najobľúbenejším typom rastlinných bielkovín, nasledovali tofu, tempeh, seitan a zeleninové karbonátky.
Dva prevládajúce faktory ovplyvňujúce účastníkov pri skúšaní nových rastlinných potravín boli dostupnosť a cena. Hlavnými ťahúňmi opakovaných nákupov však boli chuť a nutričné hodnoty. Najbežnejšou metódou používanou na objavovanie nových rastlinných produktov bol internet, ktorý používala väčšina účastníkov; 58,6 % objavilo nové potraviny aj návštevou obchodov a reštaurácií.
Štúdia nadväzuje na správu zo začiatku tohto roka, ktorá zistila, že austrálsky priemysel alt proteínov sa za posledných niekoľko rokov desaťnásobne rozrástol . Sektor však čelí výzvam v podobe infraštruktúry a prekážok v zásobovaní spolu s pokusmi obmedziť označovanie alternatív mäsa.
"Poľnohospodárstvo Victoria si uvedomuje potenciál rastu alternatívnych proteínov a iných novovznikajúcich sektorov a verí, že tieto odvetvia ponúkajú významné príležitosti na vytváranie pracovných miest, rozšírenie tokov príjmov a zacielenie na nové trhy a spotrebiteľov," povedala Sarah-Jane McCormack, výkonná riaditeľka poľnohospodárstva Victoria Policy and Programs.
zdroj: vegconomist.com