Nová štúdia: Sója znižuje hladinu LDL cholesterolu
Vedci už dlho vedia o vlastnostiach sójových bôbov pri znižovaní cholesterolu a o účinkoch na reguláciu lipidov.
V novej štúdii vedci zistili, že špecifické bielkoviny v sójových bôboch majú potenciál znižovať hladinu LDL cholesterolu a znižovať riziko metabolických ochorení, ako je ateroskleróza - ktorá vedie k srdcovým ochoreniam - a stukovateniu pečene.
Nová štúdia dopĺňa predchádzajúci výskum o výhodách sóje skúmaním dvoch špecifických sójových proteínov, o ktorých sa predpokladá, že sú zodpovedné za tieto výsledky - glycinín a B-konglycinín. Výskumníci zistili, že posledný uvedený je obzvlášť významný.
"Ako sme predpokladali, účinky sójových bôbov na metabolizmus cholesterolu nesúvisia len s ich koncentráciou bielkovín a ich zložením, ale aj s peptidmi v nich obsiahnutými, ktoré sa uvoľňujú počas gastrointestinálneho trávenia," hovorí Elvira de Mejia, profesorka potravinárskej vedy a ľudskej výživy. University of Illinois Urbana-Champaign a zodpovedajúci autor štúdie, uviedol vo vyhlásení.
Výhody sójového proteínu
Na účely štúdie výskumný tím odtučnený a rozomletý na múku 19 odrôd sóje, z ktorých každá obsahovala rozdielne pomery týchto dvoch bielkovín. Podiel glycinínu v týchto odrodách sa pohyboval od 22 percent do 60 percent, zatiaľ čo pomer B-konglycinínu sa pohyboval od 22 percent do 52 percent.
Pomocou simulácie ľudského tráviaceho procesu overeného inými štúdiami tím zmiešal odtučnené sójové múky s rôznymi tekutinami a enzýmami, aby napodobnil orálnu, žalúdočnú, črevnú a črevnú fázu trávenia. Podľa štúdie identifikovali 13 bioaktívnych peptidov produkovaných počas trávenia, z ktorých väčšina pochádza z glycinínu a B-konglycinínu.
Pri testovaní schopnosti natrávených materiálov inhibovať aktivitu HMGCR, proteínu, ktorý riadi rýchlosť syntézy cholesterolu, výskumníci zistili, že ich inhibičné vlastnosti boli dva až sedemkrát menej účinné ako simvastatín, populárny liek používaný na liečbu vysokého LDL cholesterolu. a hladiny tuku v krvi, ktoré sa použili ako kontrola v štúdii.
Po klasifikácii odrôd sóje podľa ich zloženia glycinínu a B-konglycinínu a ich inhibičných vlastností HMGCR tím vybral päť odrôd na ďalšiu analýzu. "Začali sme s bunkami, ktoré už boli vystavené mastným kyselinám, aby napodobňovali stukovatenie pečene a snažili sme sa pochopiť úlohu trávených sójových bielkovín," povedal de Mejia.
"Namerali sme niekoľko parametrov spojených s metabolizmom cholesterolu a lipidov a rôznymi ďalšími markermi - proteínmi a enzýmami - ktoré pozitívne alebo negatívne ovplyvňujú metabolizmus lipidov," dodal de Mejia.
Tieto markery zahŕňali HMGCR a angiopoetín podobný 3, proteín vylučovaný primárne pečeňou, ktorý je kritickým modulátorom metabolizmu lipidov, povedal de Mejia.
ANGPTL3 inhibuje enzýmy zapojené do metabolizmu triglyceridov, LDL cholesterolu a lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou, ktorý sa niekedy nazýva "dobrý cholesterol" na rozdiel od reputácie LDL ako "zlého cholesterolu". HMGCR aj ANGPTL3 sú podľa štúdie nadmerne exprimované pri stukovatení pečene.
Sekrécia ANGPTL3 sa viac ako strojnásobila potom, čo boli pečeňové bunky vystavené mastným kyselinám, povedal de Mejia. Tím však zistil, že peptidy z troch štiepených odrôd sóje znížili sekréciu ANGPTL3 o 41 percent až 81 percent v korelácii s ich pomermi glycinínu a B-konglycinínu.
Hoci mastné kyseliny znížili absorpciu LDL cholesterolu pečeňovými bunkami o viac ako jednu tretinu, sója to zvrátila inhibíciou expresie proteínu. Digescie zvýšili príjem LDL bunkami o 25 percent až 92 percent, v závislosti od odrody sóje a jej pomerov glycinínu a B-konglycinínu.
Vyššie koncentrácie B-konglycinínu v tráviacom trakte korelovali s väčším znížením oxidovaného LDL, esterifikovaného cholesterolu, triglyceridov a hladín HMGCR v plazme, zistil tím.
"Petidy štiepených sójových bôbov boli schopné znížiť akumuláciu lipidov o 50 až 70 percent, a to je veľmi dôležité," povedal de Mejia. "To bolo porovnateľné so statínom, ktorý ho znížil o 60 percent. Tiež sme jasne videli rôzne markery, ktoré boli ovplyvnené kľúčovými enzýmami, ktoré regulujú lipogenézu pečene - vývoj stukovatenia pečene.
Sójové bôby znižujú príznaky menopauzy
Okrem vlastností sóje, ktorá znižuje cholesterol, predchádzajúce štúdie zistili ďalšie výhody, ako je jej schopnosť znižovať návaly horúčavy pri menopauze . Štúdia publikovaná v časopise Menopause spoločnosťou North American Menopause Society zistila, že rastlinná strava bohatá na celé sójové bôby znižuje stredne ťažké až ťažké návaly horúčavy o 84 percent.
A najmä, na konci štúdie takmer 60 percent účastníkov, ktorí dodržiavali rastlinnú stravu , uviedlo, že sa úplne zbavili miernych a závažných návalov horúčavy, zatiaľ čo skupina, ktorá nezmenila stravu, neuviedla žiadnu zmenu v tomto. premenlivý. Mnohí účastníci štúdie tiež hlásili zlepšenie sexuálnych symptómov, nálady a celkovej energie.
"Toto mení hru pre ženy vo veku 45 a viac rokov, o ktorých dnes vieme, že väčšina z nich môže dostať okamžitú úľavu od najzávažnejších a najznepokojujúcejších symptómov menopauzy bez liekov," povedal Neal Barnard, MD, prezident Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu (PCRM). ) a hlavný výskumník štúdie, povedal v tom čase.
zdroj: vegnews.com