Nová štúdia: Rozšírenie jedenia druhov zvierat o hmyz zlyhalo. Vyhral hnus
Nová štúdia zistila, že nedávne snahy povzbudiť ľudí k jedeniu hmyzu sú odsúdené na neúspech kvôli rozšírenému verejnému znechuteniu nad touto myšlienkou, čo znamená, že je nepravdepodobné, že hmyz pomôže ľuďom odvrátiť sa od ekologicky škodlivého zvyku konzumácie mäsa.
Nový výskum zistil, že chov a konzumácia hmyzu sa v posledných rokoch propaguje ako ekologickejšia alternatíva ku konzumácii tradičného mäsa kvôli vysokému environmentálnemu dopadu chovu hospodárskych zvierat, ktorý je hlavným faktorom odlesňovania, zodpovedným za viac ako polovicu globálneho znečistenia vody a môže spôsobiť viac ako tretinu všetkých skleníkových plynov, ktoré môžu byť povolené, ak sa má svet vyhnúť katastrofálnej zmene klímy.
Napriek tomu je nepravdepodobné, že by sa dosiahli oveľa nižšie planetárne náklady na chov a konzumáciu hmyzu, ako sú cvrčky, kobylky a mravce, pretože ľudia, najmä v západných krajinách, majú podľa výskumníkov stále odpor k myšlienke ich konzumácie.
Vegánska strava sa ľuďom nehnusí, mŕtve zvieratá áno
Prieskumy verejnej mienky v USA a Európe zistili, že zatiaľ čo až 91 % respondentov by bolo ochotných vyskúšať rastlinné "alternatívne mäso", len približne 20 % by zvážilo konzumáciu hmyzu.
Okrem kultúrneho "odporného" faktora existujú aj ekonomické bariéry, zistila štúdia, pričom väčšina spoločností – s výnimkou niekoľkých startupov s proteínovými tyčinkami – sa rozhodla zamerať na chov druhov, ako sú čierne vojačky, na živočíšnu, a nie na ľudskú spotrebu. "Vzhľadom na tieto výzvy je ťažké si predstaviť, ako by potraviny na báze hmyzu mohli významne nahradiť tradičné možnosti mäsa," uvádza sa v štúdii.
Zatiaľ čo mnoho ľudí vyjadruje túžbu jesť potraviny pestované udržateľným spôsobom, relatívne málo ľudí v západných krajinách prijalo vegetariánstvo a vegánstvo. Medzitým sa očakáva, že celosvetová spotreba mäsa sa v nasledujúcich desaťročiach zvýši uprostred rastúceho dopytu zo strany novo bohatej skupiny v krajinách, ako je Čína, čo predstavuje dodatočný tlak na pôdu, vodné cesty a klímu .
"Máme obmedzené zdroje a musíme ich venovať najsľubnejším alternatívam," povedal Dustin Crummett, spoluautor štúdie a výkonný riaditeľ Insect Institute . "Ukazuje sa, že chovaný hmyz dosahuje trvalo najnižšie hodnotenie zo všetkých náhrad mäsa a skutočný trh s ním je neuveriteľne malý, a to aj na miestach, kde je tradícia konzumácie hmyzu."
Západný karnizmus nemá vo svojom náboženstve hmyz
Crummett povedal, že hoci sa vynakladá určité úsilie na pridanie hmyzu do potravín, ako sú tyčinky a chlieb, nevyrába sa z neho produkt, ktorý by skutočne znížil spotrebu mäsa.
"Všetky tie reči o jedení hmyzu nepriniesli veľký rozdiel. Ľudia majú stále silnú negatívnu reakciu na hmyz a neexistuje žiadna kultúrna história, ktorá by to mala," povedal. "Zmena dlhoročných kulinárskych tradícií a hlboko zakorenených reakcií znechutenia je náročná zhora nadol. Keby to bolo jednoduché, viac ľudí by jedlo rastlinné potraviny."
Rastlinná strava je budúcnosť
Len málo vlád podniklo nejaké významné kroky na obmedzenie spotreby mäsa, a to aj napriek jeho obrovskému vplyvu na životné prostredie, zo strachu z politickej reakcie. Dánsko však poskytlo možný model, ako to dosiahnuť, keď v roku 2023 predstavilo plán na zníženie konzumácie mäsa a zvýšenie ponuky rastlinných potravín.
"Rastlinné potraviny sú budúcnosťou," povedal vtedy Jacob Jensen, dánsky minister pre potravinárstvo, poľnohospodárstvo a rybárstvo. "Ak chceme znížiť klimatickú stopu v poľnohospodárskom sektore, musíme všetci jesť viac rastlinných potravín."
Crummett povedal, že dánsky plán bol dobrým východiskovým bodom pre vytvorenie alternatívy k jednoduchému dúfaniu, že ľudia prejdú na hmyz.
"Musíte sa stretávať s ľuďmi tam, kde sú," povedal. "Musíte veci uľahčiť a urobiť ich chutnými, nielen moralizovať a strašiť ľudí. Keď budú existovať alternatívne produkty, ktoré sú lepšie z hľadiska chuti, ceny a pohodlia, získame určitú podporu v znižovaní vplyvu hospodárskych zvierat."
zdroj: theguardian.com