Nová štúdia: Rizikom vegánskej stravy je nedostatok jódu

Štúdia nemeckého Spolkového inštitútu pre hodnotenie rizík (BfR) skúmala rozdiely medzi vegánskou a zmiešanou stravou a dospela k záveru, že "vitamín B12 je dobre doplnený, jódu je potrebné sa obávať".
Vedci z BfR zistili, že ľudia, ktorí dodržiavajú prísnu vegánsku stravu - nemajú príjem živočíšnych potravín - majú zvýšené riziko nedostatku jódu.
Vo výskumnom projekte s názvom "Riziká a výhody vegánskej stravy" sa výskumný tím spoločnosti BfR zaoberal skúmaním prísunu živín u 36 osôb dodržiavajúcich vegánsku stravu a u 36 ľudí so zmiešanou stravou. Výskumný tím BfR analyzoval vzorky krvi a moču a vyhodnotil dotazníky týkajúce sa životného štýlu a stravovacie protokoly.
"Táto štúdia umožňuje porovnať vegánsku stravu so zmiešanou stravou, pokiaľ ide o rozmanitosť vitamínov a stopových prvkov," vysvetlil prezident BfR profesor Andreas Hensel.
Nezistili "žiadny významný rozdiel", pokiaľ ide o vitamín B12, živinu často uvádzanú ako dôvod na obavy vegánov, pretože sa prirodzene vyskytuje v mäse, mliečnych výrobkoch a vajciach. BfR zistil, že B12 bol prítomný približne na úrovniach vo vzorkách krvi odobratých po vegánskej a zmiešanej strave.
BfR stanovila, že vedomie možného nedostatku B12 umožňovalo vegánom kompenzovať ich suplementáciou. " Pretože B12 je prijímaný takmer výlučne živočíšnou potravou, prísun účastníkov vegánskej stravy môže byť spôsobený príjmom doplnkov výživy," navrhol oficiálny orgán na hodnotenie rizík.
Podľa hodnotenia dotazníkov o životnom štýle, ktoré vykonala BfR, sú vegáni aktívnejší v používaní nutraceutík na zabezpečenie vyváženej stravy. Z účastníkov, takmer všetci, ktorí držali vegánsku stravu a jedna tretina zmiešanú stravu, užívali rôzne doplnky výživy.
Ale zatiaľ čo sa zistilo, že vegáni kompenzujú predpokladaný nedostatok B12 v strave, nižšie hladiny jódu boli dôvodom na obavy. Profesor Hensel: " Obe diéty sledovaných odhalili nedostatok jódu, avšak nedostatok je jednoznačne zreteľný pri vegánskej variante .."
Zistilo sa, že väčšina účastníkov mala nedostatok jódu - a tento nedostatok bol medzi vegánmi "výraznejší".
U jednej tretiny zúčastnených vegánov bola hladina jódu pod 20 mikrogramov na liter (μg / l), čo je limit definovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Čokoľvek pod týmto predstavuje vážny nedostatok, poznamenala BfR.
Vegánska strava však preukázala aj zdravotné výhody, ako napríklad vyšší príjem vlákniny a nižšie hladiny cholesterolu, zdôraznil BfR.
zdroj: foodnavigator.com