Nová štúdia: Rastlinné omega-3 znižujú riziko srdcových chorôb

Výskum dokazuje, že na získanie odporúčaného množstva omega 3 nemusíte jesť morské plody.
Omega 3 tuky sú skupinou nenasýtených tukov, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca. Nevegáni ho získavajú z mastných rýb, ako sú sardinky, losos a makrela. Nový výskum však zistil, že rastlinné omega-3 mastné kyseliny sú rovnako prospešné pre zdravie srdca a môžu znížiť riziko srdcových ochorení u ľudí, ktorí nejedia morské plody.
Výskum publikovaný v časopise Advances in Nutrition a publikovaný spoločnosťou Science Direct zistil, že konzumácia kyseliny alfa-linolénovej (ALA), ktorú možno nájsť v potravinách, ako sú vlašské orechy a ľanové semienka, bola spojená s o 10 percent nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a o 20 percent zníženým riziko smrteľnej ischemickej choroby srdca.
Omega 3 pre vegánov
Profesorka nutričných vied na Univerzite Evana Pugha, Penn State, Penny Kris-Etherton, uviedla, že štúdia dokazuje, že existuje mnoho spôsobov, ako získať odporúčané množstvá omega-3 mastných kyselín .
"Ľudia možno nechcú jesť morské plody z rôznych dôvodov, ale stále je pre nich dôležité konzumovať omega-3, aby sa znížilo riziko srdcových chorôb a podporilo sa celkové zdravie. "ALA na rastlinnej báze vo forme vlašských orechov alebo ľanových semienok môže tiež poskytnúť tieto výhody, najmä ak je začlenená do zdravej stravy bohatej na ovocie, zeleninu a celé zrná."
Jennifer Fleming, asistentka profesora výživy na Univerzite Evana Pugha, Penn State, povedala, že našli aj dôkazy, že konzumenti morských plodov by mohli získať ďalšie výhody z konzumácie omega-3 mastných kyselín na rastlinnej báze.
"Keď ľudia s nízkymi hladinami omega-3 vo svojej strave jedli ALA, videli prínos z hľadiska kardiovaskulárneho zdravia. Ale keď ľudia s vysokými hladinami omega-3 z iných zdrojov jedli viac ALA, videli aj výhody. Je možné, že ALA funguje synergicky s inými omega-3."
Výhody ALA v rastlinnej strave
ALA môže znižovať cholesterol a má pozitívne účinky na krvný tlak a zápaly. To by mohlo vysvetliť prínos ALA pre zdravie srdca, tvrdí Emilio Ros, výskumník z Barcelonskej univerzity.
"Podarilo sa nám nájsť dôkazy podporujúce súčasné stravovacie usmernenia, že ALA by mala poskytnúť asi 0,6 % - 1 % celkovej energie za deň, čo je asi 1,1 gramu denne pre ženy a 1,6 gramu denne pre mužov a môže byť zahrnuté do diéta s potravinami, ako sú vlašské orechy, ľanové semienka a oleje na varenie, ako je repkový a sójový olej.
zdroj: plantbasednews.org