Nová štúdia: Rastlinné dusičnany znižujú úmrtnosť, živočíšne naopak zabíjajú
Nový výskum z Edith Cowan University ( ECU ), Austrália, pod vedením Dr. Nicola Bondonna, zistil, že dusičnany z rastlín môžu znížiť riziko úmrtia z rôznych príčin, vrátane srdcových chorôb a rakoviny.
Na druhej strane dusičnany zo živočíšnych produktov a spracovaného mäsa môžu viesť k vyššiemu riziku úmrtnosti.
Dusičnany a dusitany sa nachádzajú v potravinách a nápojoch; ich zdrojom môžu byť rastliny, spracované mäso (pridané ako aditíva), pitná voda alebo živočíšne produkty, kde sa prirodzene vyskytujú a ich konzumácia vplýva na ľudské zdravie rôznymi spôsobmi.
Na zdroji záleží
S cieľom objasniť túto tému štúdia skúmala, či sa zdravotné výsledky spojené s konzumáciou dusičnanov a dusitanov líšia v závislosti od zdroja týchto zlúčenín.
Po preskúmaní 52 247 účastníkov z dánskej štúdie rakoviny a zdravia pri diéte, vypočítaní ich príjmu dusičnanov a dusitanov na základe údajov o zložení potravín a národných databáz pre kvalitu pitnej vody, výskumníci naznačujú, že na zdroji dusičnanov záleží.
"...dusičnany môžu pri zavedení do tela prejsť dvoma rôznymi cestami"
Rastlinné dusičnany sa zdajú byť prospešné, zatiaľ čo dusičnany z iných zdrojov môžu predstavovať zdravotné riziká. Štúdia zistila, že mierny až vysoký príjem zeleniny bohatej na dusičnany znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení (CVD) a úmrtnosti súvisiacej s rakovinou o 14 % až 24 %. Podľa štúdie je dôvodom tohto výsledku to, že rastlinné antioxidanty zrejme premieňajú rastlinné dusičnany na oxid dusnatý, čo je prospešné pre kardiovaskulárne zdravie .
Výskum predovšetkým posilnil narastajúce dôkazy, že neexistuje žiadne riziko rakoviny spojené so zeleninou bohatou na dusičnany vrátane listovej zeleniny a červenej repy, ako sa bežne verí.
Živočíšne dusičnany a rakovina
Medzitým vedci zistili, že iné zdroje dusičnanov sa môžu premeniť na potenciálne škodlivé nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne.
Napríklad podľa štúdie bol vyšší príjem prirodzene sa vyskytujúcich dusičnanov živočíšneho pôvodu spojený s 9% a 12% vyšším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti súvisiacej s CVD. Prirodzene sa vyskytujúce dusitany živočíšneho pôvodu boli zároveň spojené so zvýšeným rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, úmrtnosti súvisiacej s CVD a rakoviny o 25 %, 29 % a 18 %.
"…dusičnany môžu prejsť aj druhou cestou a vytvoriť skupinu zlúčenín nazývaných nitrozamíny, ktoré sa považujú za karcinogénne"
V prípade spracovaných dusičnanov a dusitanov získaných z mäsa výskumníci ukazujú zvýšenie rizika úmrtnosti zo všetkých príčin a súvisiacej s rakovinou o 12 % až 22 %. Je zvláštne, že účastníci s vyšším príjmom dusičnanov z vodovodnej vody boli spájaní s vyššou úmrtnosťou zo všetkých príčin a súvisiacou s CVD, ale nie s úmrtnosťou súvisiacou s rakovinou.
Cesty dusičnanov
Hoci výskum nedokázal určiť rastlinný dusičnan ako jediný faktor pri podpore ľudského zdravia – keďže zelenina obsahuje ďalšie zlúčeniny spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a cukrovky – štúdia zdôrazňuje dôležitosť konzumácie zeleniny bohatšej na dusičnany, ktorá znížuje riziko úmrtnosti. Podporuje stravu bohatú na zeleninu a obmedzené spracované mäso.
Dr. Bondonno povedal pre ECU Newsroom: "Zjednodušene povedané, dusičnany môžu prejsť dvoma rôznymi cestami, keď sa dostanú do tela. Jedným z nich je vytvorenie zlúčeniny nazývanej oxid dusnatý, o ktorej sa preukázalo, že zlepšuje prietok krvi, znižuje krvný tlak a podporuje celkové kardiovaskulárne zdravie.
"Ale dusičnany môžu prejsť aj druhou cestou, tvoriť skupinu zlúčenín nazývaných nitrozamíny, ktoré sa považujú za karcinogénne a sú spojené s rakovinou. Predpokladá sa, že antioxidačné zlúčeniny v zelenine posúvajú dusičnany smerom k prvej ceste.
zdroj: vegconomist.com