Nová štúdia: Rastlinné bielkoviny pomáhajú udržať svalovú hmotu u starších ľudí
Môže dôsledná konzumácia rastlinných bielkovín pomôcť udržať svaly zdravé neskôr v živote? Nová štúdia uskutočnená výskumníkmi v Číne priniesla niektoré pozitívne výsledky.
Zatiaľ čo v západných krajinách v poslednej dobe vzrástla popularita rastlinných potravín, ľudia žijúci vo východných regiónoch, ako je Čína, po stáročia konzumovali rastlinné bielkoviny ako súčasť svojej kultúrnej stravy. Nová štúdia skúmala, ako tento vysoký príjem rastlinných bielkovín ovplyvňuje staršiu populáciu Číny, najmä pokiaľ ide o svalovú hmotu.
Prierezová štúdia bola založená na 4 826 účastníkoch vo veku 60 rokov a starších z Čínskeho prieskumu zdravia a výživy (CHNS) z roku 2018. Výskumníci analyzovali vlastné údaje o stravovaní - zhromaždené počas troch po sebe nasledujúcich dní počas 24-hodinových období - a zistili, že väčšina (dve tretiny) celkového skonzumovaného proteínu medzi účastníkmi pochádzala z rastlinných zdrojov.
Vo svojej analýze vedci zistili, že účastníci, ktorí konzumovali celkovo najvyššie množstvo bielkovín a najvyššie množstvo rastlinných bielkovín, mali súvislosť s vyššou svalovou hmotou. Pokiaľ ide o konzumáciu živočíšnych bielkovín, vedci nenašli významnú súvislosť so svalovou hmotou.
Zatiaľ čo rastlinné bielkoviny majú pozitívnu súvislosť so svalovou hmotou, výskumníci poznamenali, že populácia, ktorú skúmali - ktorá pochádzala z 15 provincií po celej Číne - skonzumovala tesne pod 20 gramov bielkovín na jedlo. To je menej ako odporúčaných 25 až 40 gramov bielkovín, ktoré predchádzajúce štúdie stanovili ako ideálne pre svalovú syntézu u starších dospelých.
V novej štúdii výskumníci zistili, že vyšší denný príjem bielkovín, viac ako 78 gramov pre mužov a 68 gramov pre ženy, by mohol byť ideálny na prevenciu straty svalov, ale poznamenali, že tu je potrebný ďalší výskum.
Rastlinné bielkoviny a svalová hmota
Pokiaľ ide o starnutie, hlavným problémom je sarkopénia, stav charakterizovaný stratou svalov, ktorá vedie k zníženiu funkcie a kvality života. Môže byť konzumácia vyššieho množstva rastlinných bielkovín kľúčom k udržaniu svalovej hmoty pre zdravé starnutie? Odpoveď je zložitá.
"Tradičný čínsky typ stravovania je charakteristický veľkým množstvom obilnín a zeleniny. Príjem rastlinných bielkovín teda prispel k celkovému príjmu bielkovín v strave viac ako príjem živočíšnych bielkovín," vysvetlili svoje zistenia autori. "Je možné, že požitím väčšieho množstva bielkovín rastlinného pôvodu možno dosiahnuť rovnakú anabolickú odozvu, akú vyvoláva menšie množstvo bielkovín živočíšneho pôvodu."
Autori vysvetlili, že zatiaľ čo živočíšne bielkoviny poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, prinášajú so sebou veľké množstvo nasýtených tukov, cholesterolu a kalórií - čomu sa dá vyhnúť dobre naplánovanou stravou zameranou na rastlinné bielkoviny.
"Činská spoločnosť pre výživu preto odporúča ľuďom konzumovať obilniny a strukoviny spoločne, aby sa zlepšila nutričná kvalita," radili autori a dodali, že "kyselina askorbová nachádzajúca sa v zelenine a ovocí môže zvýšiť vstrebávanie rastlinných bielkovín."
Výskumníci poznamenali, že ich obmedzenia tu spočívajú v povahe prierezových štúdií, ktoré nedokážu určiť kauzálne vzťahy; návrh stiahnutia zo stravy, ktorý meral iba údaje z troch po sebe nasledujúcich dní, zozbieraných od leta do jesene, ktorý nezohľadňuje sezónne zmeny spotreby bielkovín; a inherentná zaujatosť za samovykazovacími údajmi o stravovaní.
Poznamenali tiež, že ich schopnosť odhaliť významnú súvislosť medzi svalovou hmotou a živočíšnymi bielkovinami mohla byť obmedzená skutočnosťou, že účastníci konzumovali oveľa menší podiel živočíšnych bielkovín v porovnaní s rastlinnými.
Zatiaľ čo rastliny sú naďalej prevládajúcim zdrojom bielkovín pre čínskych dospelých žijúcich vo vidieckych oblastiach, vedci vysvetlili, že ľudia, ktorí obývajú mestá, presúvajú príjem bielkovín smerom k živočíšnym zdrojom - trend, ktorý chcú študovať v kontexte sarkopénie.
Rastlinná strava a zdravé starnutie
Nedávny výskum o západnej demografii podporuje zistenia v tejto novej štúdii. Pokiaľ ide o problémy so stratou svalov špecificky u starších žien, štúdia publikovaná v časopise Journal of Cachexia, Sarcopenia a Muscle v júni skúmala súvislosť medzi zdrojmi bielkovín (rastlinné, živočíšne a mliečne výrobky) a výskytom krehkosti, ktorá sa vyznačuje únava, spomalená rýchlosť chôdze, slabá svalová sila a neúmyselná strata hmotnosti.
Výskumníci tu analyzovali údaje od viac ako 85 000 žien vo veku 60 rokov a starších, ktoré sa zúčastnili štúdie Nurses' Health Study, jednej z najväčších štúdií skúmajúcich rizikové faktory závažných chronických ochorení u žien.
Ich zistenia? Vyšší príjem rastlinných bielkovín je spojený so zníženým rizikom krehkosti, zatiaľ čo vyšší príjem živočíšnych bielkovín je spojený s vyšším rizikom krehkosti. Výskumníci tiež zistili, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými bielkovinami môže pomôcť vyhnúť sa rozvoju krehkosti.
Výskum uskutočnený na iných demografických údajoch tiež spojil rastlinnú stravu s rôznymi zdravotnými výhodami pre starších dospelých, vrátane zníženia množstva predpísaných liekov ; znížené riziko určitých typov rakoviny ; a zlepšenie symptómov menopauzy , ako sú návaly horúčavy.
zdroj: vegnews.com